Jump to content

Otkup potraživanja -cesija


jedantata

Preporučene objave

Pozdrav svima , 

Pored kuće koju namjeravam kupiti je neobrađeni vinograd koji bih isto rado kupio.

Vlasnica ne želi prodati ali ima poveliki zalog u teretnom listu. Vlasnik zaloga je jedna firma za otkup potraživanja , a njoj je zalog prodala Hypo banka.

Ušao sam u pregovore sa poduzećem vlasnikom zaloga i dogovorio cijenu i dobio ponudu ugovora. U međuvremenu su mi moji odvjetnici pregledali svu dokumentaciju.

Sve  je ok osim jedne stvari. Firma vlasnik zaloga nije dugo poduzimala nikakve pravne radnje prema dužniku , jer tvrde da po čl.222 , ZOO-a , zalog upisan u javne knjige zastarjeva samo u smislu naplate kamate ali ne i glavnice. Znači oni mogu uvijek zatražiti ovrhu na nekretnini da se naplate ali ne i kamatu.

Pitanje je , da li ja kada kupim zalog od njih , kao novi vjerovnik ,  zadržavam ista prava po pitanju (ne)zastarjevanja prava na ovrhu iste nekretnine ili se to pravo odnosi samo na trenutnog imaoca zaloga ?

Hvala svim znalcima na odgovoru:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Još jedno pitanje Borbena 7 molim vas ,

Kada zalog i potrazivanja sud upiše na moje ime , kako najjednostavnije da postanem vlasnikom nekretnine ? 

Čitao sam nešto o Prijeboju potraživanja ali ne znam da li je to u biti redovni ovršni postupak u kojem se ja pojavljujem kao jedini kupac i time prebijam pozraživanja , ili to moram napraviti klasičnim ovršnim postupkom , gdje bi se kao najbolji ponuditelj pojavila moja supruga ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmm , čitao sam nešto o prijeboju potraživanja u takvim slučajevima kada i banke uzimaju nekretnine u vlasništvo rađe nego da idu na licitacije.

Ali dobro , ako se supruga mora pojaviti kao kupac , možemo li mi dizati cijenu do kraja elektronićke dražbe da ponudimo više  od najboljeg ponuđača , ili je to sistem zatvorenih ponuda gdje ponudiš koliko misliš da je najviše , pa onda Fina otvara ponude i vidi koja je najvišlja ?

Nemam nikakvih iskustava sa el.dražbama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija