Jump to content

Što nakon izvršenja ugovora o doživotnom uzdržavanju?


v_rex

Preporučene objave

 Pozdrav. Supruga i ja živimo na katu roditeljske kuće u Zagrebu. Nemamo na sebe nikakvih nekretnina. Prije nekih pet godina supruga je sa svojima (sada pokojnim) bakom i djedom kod javnog bilježnika sastavila ugovor o doživotnom uzdržavanju. Predmet ugovora bio je njihov stan. Trebala je učestvovati u plaćanju staračkog doma. Postoji zapis u katastru.

 

 Napominjem da smo plaćanje kao takvo izvršavali supruga i ja po pola, tako da bih ja prebacio svakog petog u mjesecu polovicu potrebnog novca na njen račun, a onda bi ona sa svog računa prebacila cijelu sumu starackom domu. Baka i djed su preminuli prošle godine a sve naše financijske obveze su bile izvršene u potpunosti. U svezi toga, imam dva pitanja.

 

 - od sprovoda je prošlo možda i više od godine dana, a žena još nije odnesla smrtovnicu u katastar da prebaci stan na sebe. Računi još glase na pokojnog djeda itd. Nikako da ulovimo vremena. Pitanje je, možemo li imati bilo kakvih problema zbog toga?

 

 - drugo: pošto je ugovor glasio na suprugu, kojom procedurom bi taj stan prebacili da bude u našem zajedničkom vlasništvu a ne samo njenom? Supruga bi to također htjela ali ne znamo što točno treba raditi. Ne bi htjeli otići u katastar na drugi kraj hrvatske obaviti to, pa da nam tamo kažu da se trebamo vratiti u Zagreb po još jedan papir ili nešto slično.. Da li se to uopće može obaviti na katastru, ili se mora ići kod bilježnika? Na nekakvi sud možda? 

 

 Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 16. 02. 2022. at 8:49, v_rex je napisao:

Pitanje je, možemo li imati bilo kakvih problema zbog toga

Možete pri plaćanju pristojbe na upis prava vlasništva, odnosno nakon proteka 60 dana od stjecanja uvjeta za upis, pristojba će biti na naplaćena u peterostrukom iznosu. 

 

Na 16. 02. 2022. at 8:49, v_rex je napisao:

pošto je ugovor glasio na suprugu, kojom procedurom bi taj stan prebacili da bude u našem zajedničkom vlasništvu a ne samo njenom?

Općenito zemljišno knjižni uredi savjetuju da se citirano izvrši darovanjem, što je po meni pogrešan put ako se radi o imovini koja je obuhvaćena bračnom stečevinom, ovo iz razloga odredaba čl. 36 st. 4 i 5 Obiteljskog zakona

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija