Jump to content

Kupnja zemljista od grada/opcine


anonimno

Preporučene objave

Trebala bih pomoc oko kupnje zemljista...

 

Dobila sam informaciju da je zemljiste u vlasnistvu grada, i uskoro bi moglo na prodaju, medjutim ima, po mom misljenju, mali problem:

1. uvidom u zemljisne knjige dobila sam sljedecu informaciju: zemljiste je drustveno vlasnistvo (to me buni, jer ne znam da li to znaci da je onda zemljiste u vlasnistvu grada), ali me najvise zbunjuje podatak u teretovnici:

" U smislu čl. 38 i 39 ZN najamnih zgrada i građevinskog zemljišta uknjižuje se pravo korištenja za korist XY dok nadležni organ ne donese rješenje o predaji zemlje u posjed općini ili drugoj osobi."

Moze li mi netko objasniti sto to znaci, i je li to zemljiste moguce kupiti? Jesu li moguce kakve komplikacije?

 

2. nakon toga, uvidom u katastar dobila sam informaciju da je u posjedovni list upisana osoba XY, nigdje se ne spominje drustveno vlasnistvo...?!

 

Stvarno bih molila konkretne savjete i pomoc....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprez!!!

To zemljište nije u vlasništvu grada!!! Na tom zemljištu grad ne može postati vlasnik jer postoji pravo korištenja za korist xy osobe (odnosno posjednika u katastru), odnosno, xy osoba treba samo podnijeti prijedlog u nadležnom zk. odjelu za brisanje društvenog vlasništva da bi se uknjižila kao vlasnik. (Zakon o vlasništvu)

Grad se na tom zemljištu može uknjižiti kao vlasnik ukoliko je davnih godina izvršena deposedacija korisnika a to nije provedeno u gruntovnici (što čisto sumnjam), odnosno ako je ukinuto korištenje te nekretnina upisana kao čisto društveno vlasništvo bez prava korištenja.

Najjednostavnije objašnjenje je da je to(prema onom što ste napisali u postu) privatno zemljište, samo što nije sređeno stanje u zk. te grad nema pravo raspolagati s njim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 13 godina kasnije...

Poštovani 

Trebam savjet, naime posjedujem stan u zgradi ,koji je jedini, nema više stanova u građevini i to na parceli koja je kao nužna okućnica i jako je mala, negdje samo metar od kuće. oko kuće ima zemljišta jako puno koje mi kao obitelj koristimo već više od 50 godina. Par puta sam davao zahtjev za određivanje nužne okućnice kako bi proširio okućnicu , ali grad me odbio sa objašnjenjem da imam okućnicu. Šta ja mogu sa zemljištem koje koristimo i koje je sada u vlasništvu grada jer se grad brže bolje upisao na te parcele ,da li ja imam kakva prava temeljem dosjelosti i kako da postupim s obzirom da me vozaju već 30 godina?

hvala 

pozdrav 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, kod vas je prolem što već imate nućni dio okućnice inaće bi se mogli tražiti od JLS prodaju zemljišta za formiranje izgrađene građevne čestice u skladu s UPU ili DPU ako su isti planovi donešeni. Što se tiče dosjelosti (korištenje 50 god) sa nekretninama u vlasništvu JLS koje su (ako jesu) bile društveno vlasništvo su trenutno skoro nemoguća misija jer bez obzira na kakvoću posjeda (zakonitost, istinitost ili barem poštenje) za istu vam je potrebno 40 godina računajući od 08. listopada 1991. tj. od stupanja na snagu Zakona o preuzimanju zakona o osnovnim vlasničkopravnim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija