Jump to content

Agencijska provizija


Gecdra

Preporučene objave

Pozdrav, 

Molio bih vas informaciju mogu li prema zakonu agencije za nekretnine tražiti od kupca plaćanje agencijske provizije ako nije sklopljen ugovor između agencije i kupca? 

Ukoliko je potpisan ugovor između dviju strana, može li se i kako izbjeći plaćanje provizije? 

Smije li agencija zakonski na portalima za prodaju stana navesti da je kupac dužan platiti proviziju?

 

Hvala, 

Lp, 

Dragan

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 01. 03. 2022. at 20:32, Gecdra je napisao:

mogu li prema zakonu agencije za nekretnine tražiti od kupca plaćanje agencijske provizije ako nije sklopljen ugovor između agencije i kupca? 

Ne.

  

Na 01. 03. 2022. at 20:32, Gecdra je napisao:

Ukoliko je potpisan ugovor između dviju strana, može li se i kako izbjeći plaćanje provizije? 

Ne.

  

Na 01. 03. 2022. at 20:32, Gecdra je napisao:

Smije li agencija zakonski na portalima za prodaju stana navesti da je kupac dužan platiti proviziju?

Da.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...
Dana 02. 03. 2022. u 23:20, drot13 je napisao:

 

Onom gosp koji je napisao DA.  Odnosi se na Zakone RH

Najviše prigovora na rad pojedinih agencija upravo se odnosi na te prisile ili ucjene. Primjerice, potencijalni kupac nazove agenciju koja nudi prodaju nekretnine za svog nalogodavca (prodavatelja) i dogovori termin za razgledanje nekretnine, no nakon samog razgledanja nekretnine (nekad čak i prije) agenti traže od kupca da potpiše posrednički list - ugovor čijim potpisom kupac, iako mu to nije bila namjera, postaje nalogodavatelj i obveznik plaćanja posredničke provizije u slučaju da se odluči za kupnju te nekretnine. Ako prije razgleda nekretnine kupac odbije potpisati posrednički ugovor, neki od agenata odbijaju pokazati traženu nekretninu te obavijestiti nalogodavca (prodavatelja) o zainteresiranosti kupca, što je protivno ugovoru s nalogodavcem kao i protivno odredbama Zakona o poslovanju u prometu nekretnina u kojima među obvezama posrednika piše da se ugovorom o posredovanju posrednik obvezuje omogućiti pregled nekretnina (članak 21. stavak 1. točka 5.) i nastojati naći i dovesti u vezu s nalogodavcem osobu radi sklapanja posredovanoga posla (članak 21. stavak 1. točka 1.).

Razlog zašto neki posrednici inzistiraju na potpisivanju posredničkog ugovora i od strane kupca (treće osobe) iako već imaju nalogodavca (prodavatelja) od kojeg će dobiti proviziju, jest taj što bez ugovora, naravno, ne mogu naplatiti posredničku naknadu i od kupca. O ovome se izjasnio i Županijski sud u Varaždinu u odluci broj Gž.716/09-2 od 9. rujna 2009.:

„Ukoliko je između tuženika i prodavatelja sklopljen kupoprodajni ugovor posredovanjem agencije za posredovanje, tada je prodavatelj kao ugovorna strana iz ugovora o posredovanju sklopljenog s agencijom u obvezi platiti proviziju, a ne i tuženik (kupac), budući se obraćanje kupca agenciji zbog zainteresiranosti za kupnju nekretnine te upozorenje od strane agencije na obvezu plaćanja provizije u slučaju prodaje, ne može smatrati sklapanjem ugovora o posredovanju, budući je agencija za posredovanje ispunjavala svoju ugovornu obvezu prema prodavatelju s kojim je sklopila ugovor o posredovanju.“

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I dalje ne vidim kako se jedno kosi s drugim, tj. ne vidim da je agencijama zabranjeno sklapati ugovor i s kupcima i naplaćivati proviziju i od jednih i od drugih... Agent može istovremeno imati sklopljeno više ugovora s prodavateljima i više ugovora s kupcima koji ni ne moraju znati jedni za druge, tj. nije obavezan pokazati svaku nekretninu svakom kupcu, čak i ako imaju potpisan ugovor.

Vezano za ovu presudu, što je bio predmet spora, tj. je li "upozorenje od strane agencije" bilo usmeno upozorenje ili potpisani ugovor?

 

P.S.: Slažem se da je to u principu ucjenjivački, jer ti neće pokazati nekretninu ako nisi sklopio i ti (kao kupac) ugovor o posredovanju s njim, ali smatram da mu nije zakonska obaveza pokazati svaki nekretninu svakome tko to traži.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija