Jump to content

OPG-ovac bi unajmio zemlju, što i kako?


Harambašica

Preporučene objave

Otac ima u vlasništvu komad zemlje, razlomljen na dvije parcele, sveukupno oko 5000 kvadrata, nekih osam kilometara udaljenosti od kuće. Zemljište je poljoprivredno, dobre kvalitete, blizu dviju rijeka. Budući se nikad nije moglo zaštiti od krađe plodina, dugo je bilo prazno, kasnije ga je netko obrađivao, onako, za ništa. 

Sad se dogodilo da bi jedan suseljanin htio uzeti u najam to zemljište, da bi kompletirao svoj OPG, za poticaje. Nudi ocu 500 kuna godišnje, ugovor na pet godina, ovjeren kod javnog bilježnika.  Meni to djeluje premalo novaca, a možda bi i poreznicima bilo sumnjivo, ako se plaća porez. 

Sve skupa mi se ne sviđa, a kako nemamo nikakva iskustva s davanjem zemlje u zakup,  zanima me na što treba paziti. U čemu je razlika s ugovorom o plodouživanju? Smije li se već navesti cijena u eurima?

Plaća li se uopće porez? Ima li kakve veze što je meni majka uzdržavani član? Očeva je mirovina 3,600, tako da ih ja povremeno pomažem i osjetno više od iznosa porezne olakšice. Da ne bude veća šteta od koristi? 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valjda sami znate za koliko se kreće cijena najma po kvadratu u vašem selu. Čak i da ne znate sigurno možete pronaći nekog tko ju unajmljuje pa vam može reći koliko plaća. 

Naravno da se plaća porez i to 10% od 70% osnovice plus prirez. Ako će ostat i dalje upisana na vašu poreznu karticu mama ne smije zaradit više od 15.000 kn, a to što otac ima takvu mirovinu to ne igra ulogu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija