Jump to content

Uporabna dozvola kuće s pravomoćnom građevinskom dozvolom


legalisuser

Preporučene objave

Pozdrav,

Molim pomoć vezano za izdavanje uporabne dozvole za kuću koja ima pravomoćnu građevinsku dozvolu iz 1987. g. Zahtjev za legalizacijom nije dosad podnesen. Isto tako, iz državnog arhiva imam potvrdu da nije pronađena uporabna dozvola.
U odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo dali su mi obrazac "Uporabne dozvole za građevine izgrađene na temelju akta za građenje do 1. listopada 2007. g". 

Dio koji ne razumijem odnosi se na zakon o gradnji: 

"Akti za uporabu građevine su uporabna dozvola, potvrda upravnog tijela da mu je dostavljeno završno izvješće nadzornog inženjera, uvjerenje za uporabu, pravomoćna građevinska dozvola, 
odnosno drugi odgovarajući akt izdan do 19. lipnja 1991. s potvrdom građevinske inspekcije da nije u tijeku postupak građevinske inspekcije i dozvola za upotrebu."

S obzirom da kuća posjeduje pravomoćnu građevinsku dozvolu iz 1987. g. je li potrebno:
1. uporabnu dozvolu ishoditi putem akta za građenje do 1. listopada 2007. g. ili 
2. je dovoljna građevinska dozvola s potvrdom građevinske inspekcije da nije u tijeku postupak građevinske inspekcije i dozvola za upotrebu.

Ukoliko je dovoljna pravomoćna građevinska dozvola, na koji način se može dobiti potvrda građevinske inspekcije da nije u tijeku postupak građevinske inspekcije i dozvola za upotrebu?

Odlučio sam se probati odgovore dobiti ovdje jer sam u odjelu za prostorno uređenje dobio savjete da sam premjerim kuću što i nije problem, ali ima hrpa drugih stvari na koje se mora paziti.
Geodeti me vode u smjeru da je potrebno raditi projekt ispočetka jer postoje odstupanja u dimenziji građevine koja su veća od 30 cm, a i blizina međi je sumnjiva jer je na zid dodana toplinska izolacija.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potvrde inspekcije su se izdavale do stupanja na snagu Zakona o gradnji 01.01.2014. tako da se na osnovu građevinskih izdanih do 01.10.2007. izdaje Uporabna dozvola. 

U Vašem slučaju možete ishoditi Uporabnu dozvolu kako su Vam rekli "na temelju akta za građenje do 1. listopada 2007. g". , ukoliko je građevina izgrađena u skladu s izdanom građevinskom dozvolom. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Dana 10. 04. 2022. u 11:46, Leeloodallas je napisao:

@legalisuser

Sto bi znacilo da mozete ishoditi uporabnu dozvolu samo na temelju gradevinske dozvole, ako sam dobro shvatila, ili Vam je  potrebno jos nesto? Imam gotovo indenticnu situaciju. 

Lp

 

Potrebni su građevinska dozvola i nacrti. Oba sam uspio dobiti u državnoj arhivi (cca 200 kn). Ukoliko je građeno prema navedenom u građevinskoj dozvoli (npr. nije odstupano od dimenzija navedenih u nacrtima) i ispoštovan je plan o uređenju prostora prilikom gradnje onda se dobije uporabna dozvola (cca 800 kn).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija