Jump to content

sudska provedba ovrhe???


anonimno

Preporučene objave

Javni bilježnik je donio rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne ispreve i rješenje je postalo pravomoćno.

Poslala sam ga sudu na provedu, ali sud mi šalje zaključak da im dostavim "uređen prijedlog za ovrhu sukladno čl. 252 h u vezi s čl. 35. Ovršnog zakona..".

Ne kužim što to znači? Da li moram pisati novi prijedlog za ovrhu (kao što sam ga pisala kad sam pokretala ovršni prijedlog kod jav.bilj.) ili je dovoljan samo podnesak uz priloženo pravomoćno rješenje??? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako se piše prijedlog i takvo rješenje izdaje javni bilježnik. Sada za sud morate napisati opet prijedlog i konkretno predmet na kojem predlažate provedbu ovrhe - plaća, nekretnina, pokretnine itd. Opet novo, na koje se plaća taksa i sve kao da ste na početku podnijeli sudu ( a niste mogli jer su sad tu JB), samo što ovo sad pišete na temelju pravomoćnog i ovršnog rješenje o ovrsi izdanog od strane JB, a ono prije temeljili ste pretpostavljam na računu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podnosi se prijedlog za promjenu sredstva ovrhe, te se mora imati dokaz da je pokušano izvandusko namirenje. Odnosno mora se platiti banci da Vam izda onu potvrdu.

 

Ne plaćaju se nove pristojbe budući da je člankom 252h propisano da se zahtjev za sudsku ovrhu u ovom slučaju smatra promjenom predmeta ovrhe, a članak 5. st. 8 kaže da se na promjenu ne plaćaju pristojbe. Dobio sam danas takovo rješenje od suda kojim usvaja moj prigovor, a htjeli su mi zaračunati 400 kuna pristojbi i 100 za opomenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede ovrhe na cjelokupnoj imovini praksa se još nije dovoljno određena, sudovi donose različite odluke u istim situacijama. Međutim, činjenica je da čl. 252h Ovršnog zakona upućuje na čl. 5.st.3. istog Zakona, dakle na promjenu predmeta ovrhe. Promjena predmeta ovrhe se može tražiti ako se na određenom sredstvu/predmetu ovrhe ne može provesti. Moje je mišljenje (ne mora biti točno), da se na temelju rješenja kojim se određuje ovrha na cjelokunoj imovini mora pokušati prvo provesti vanskudski, dakle na poslovnom računu ili stalnom novčanom primanju ovršenika.

Tek ukoliko takva ovrha ne bi uspjela, moglo bi se predložiti sudu promjenu predmeta ovrhe na temelju pravomoćnog rješenja i dokazom da vansudska ovrha nije uspjela.

Dakle, slažem se s prethodnim postom. Ponavljam, ovo je samo moje mišljenje, treba proći još jedno vrijeme da se praksa ujednači.

je napisao:

a također treba dokaz da ovrha nije uspjela na računima ili plaći ovršenika.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 252.l. st.3. i 4. Ovršnog zakona:

3) Za određivanje ovrhe prema odredbama ovoga dijela Zakona ne plaća se sudska pristojba.

4) Za provedbu ovrhe u smislu odredaba članka 252.h ovoga Zakona plaća se sudska pristojba.

U kojim se onda slučajevima plaća pristojba?

Npr. predložim ovrhu na konkretno na određenoj nekretni, jb donese rješenje, pa provedba na sud.. Plaća li se pristojba u ovom slučaju?

Ili, predložim ovrhu na žiro računu, jb donese rješenje, pa ne uspije, pa predložim sudu promjenu predmeta ovrhe na pokretninama, plaća li se u ovom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Imam sličan slučaj, zanima me slijedeće: hoće li mi sud odbaciti prijedlog za promjenu predmeta ovrhe (JB je donio rješenje o ovrsi na računu, a od suda sad tražim ovrhu na imovini općenito) ako je podnesen izvan roka od dva mjeseca. Ako se analogno primjenjuju odredbe OZ-a onda bi taj rok tekao od dostave obavijesti banke ovrhovoditelju da se ovrha ne može provesti...(4) Ako ovrhovoditelj u roku od dva mjeseca od obavijesti suda o nemogućnosti provedbe ovrhe ne podnese prijedlog iz stavka 3. ovoga članka, ovrha će se obustaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neće odbaciti, jer je rok 6 mjeseci od dana kad je banka zaprimila rješenje o ovrsi. Kao što rekoh, bitno je rješenje poslati banci preporučeno s povratnicom da znate točno dankad je banka rješenje i zaprimila. Jeste podnijeli prijedlog unutar tih 6 mjeseci? A zašto općenito na imovini, zašto niste konkretno na pokretnine ili nekretnine?

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija