Jump to content

Zakup ili otkup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu grada


christina777

Preporučene objave

Postovani, trebala bih informaciju vezano uz poljoprivredno zemljiste (u posjedovnom listu definiran kao Vinograd) koje je u vlasnistvu grada Zagreba, a koje obiteljski kroz generacije obradjujemo i odrzavamo jos od 1948.g.

Imamo u posjedu nekoliko dokumenta kao dokaz gdje je još pradjed placao zakup za to polj.zemljiste sve do neke 1970.g., ali nakon sto je preminuo nitko od narednih generacija obitelji nije to sluzbeno uzeo u zakup i nastavio placati, vec smo jednostavno samo nastavili obradjivati zemlju i brinuti se o njoj, te ja tako i dan danas.

Radni se o jednoj katastarskoj cestici koja je podjeljena na 5 djelova i svaka obitelj obradjuje svoj dio te zemlje.

Ono sto me zanima je sljedece:

1. imamo li mi pravo i prvenstvo zakupa tog zemljista?

2.postoji li mogucnot da se ta k.č. podjeli na 5 djelova i svatko da placa svoj dio zakupa?

3. postoji li mogucnost otkupa tog zemljista od grada i koji je proces oko toga? I imamo li i u tom slucaju mi kao dugogodisnji korisniti pravo prvootkupa tog zemljista?

Hvala unaprijed na pomoci!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam zašto biste plaćali zakup, kad je iz opisane situacije prilično izgledno da Grad uopće ne zna da je vlasnik. U slučaju otkupa, prvo morate pronaći nekog službenika, na stranicama Grada tvrde da je za prodaju zadužen Gradski ured za upravljanje imovinom i stanovanje. Tamo je kaos. Oduvijek. Nije čak ni preveliki problem doći do nekog načelnika ili pomoćnika pročelnika. Ako dobijete potvrdan odgovor, procjena vrijednosti zemljišta će Vas koštati oko 3 tisuće kuna. Mada, reći će Vam sami kako ide trenutna procedura. Što se tiče zemljišta za koje ste zainteresirani, bolje provjerite u GUP-u u kojoj se zoni nalazi, jer se gotovo sigurno ne radi o poljoprivrednom zemljištu, što god pisalo u Katastru. Imate već desetljećima izgrađene nebodere po takvim navodnim oranicama i voćnjacima. Danas je važno jedino ono što piše u GUP-u, a tamo sigurno ne piše da se radi o poljoprivrednom zemljištu. Možda, o zelenom pojasu, ako ste baš nesretnik od rođenja. Može biti zemljište namijenjeno rekreaciji, a tko zna, možda je, nekim čudom i stambena zona. Što je zona bolja, to će Vas otkup i mogući najam više koštati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija