Jump to content

Nasljedno pravo


Nikicak

Preporučene objave

Poštovanje, moj otac je bio osoba djelomicno lisena poslovne sposobnosti i to djelomicno lisena: u pogledu odlučivanja o svom psihijatrijskom liječenju i provođenja liječenja te smjestaja u odgovarajucu ustanovu te u pogledu odlucivanja o raspolaganju svojom imovinom i to vecim novcanim sredstvima, nekretninama te vrijednim pokretninama. Nakon sto je policija primila saznanje o teskom stanju mog oca, te uz pomoc vatrogasaca isti je sproveden na hitan prijem gdje je nakon 7 dana i preminuo, a policija je zadrzala kljuc doma gdje je on i zivio ali bez obavljenog pregleda te nisu na pogodan nacin osigurali od pristupa neovlastenih osoba. Treca osoba koja tvrdi da se skrbila o mom ocu i da ima oporuku, u medjuvremenu je provalila u njegov dom i promjenila kljucanicu te je sada u posjedu nekretnine, premda ostavinski postupak nije jos proveden. Moja su pitanja: ima li pravo ta treca osoba to napraviti ili je napravila kazneno djelo, moze li biti da je oporuka pravovaljana s obzirom na gore navedeno djelomicno lisenje poslovne sposobnosti? Hvala na odgovorima i srdacan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije samog ostavinskog postupka, nitko nema pravo ulaziti u navedeni posjed, osim onih koji su tamo živjeli, odnosno koji imaju prijavljeno prebivalište na toj adresi. Ovako kako ste opisali, upućuje na kazneno djelo, no za detalje ćete morati pričekati odgovor nekoga od kolega forumaša koji su iskusniji u tom području 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporuka ne može biti važeća ako je napisana nakon djelomičnog oduzimanja poslovne sposobnosti jer Vaš otac nije imao ovlasti raspolagati svojom imovinom. 

U odnosu na ostatak Vašeg pitanja, tu sam kao i Slyder, nemam baš iskustva,  ali smatram da čl. 129 (imovina prelazi na nasljednika u trenutku smrti ostavitelja) bi se trebao koristiti samo prema zakonskim nasljednicima, a obzirom da čak i osoba koja posjeduje nečiju oporuku ne može znati da možda naknadno nije napisana nova oporuka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija