Jump to content

Tuje posađene uz ogradu susjeda


Charlie08

Preporučene objave

Poštovani! Trebali bi savjet da li bismo trebalo pokrenuti postupak u slučaju uništavanja zelene ograde - tuja.

Prvi vlasnik kuće je zasadio tuje uz susjedovu ogradu (lijeva strana) kako bi napravio zaštitu od pogleda, no kasnije smo saznali od drugih da je razlog bio kako susjeda ne može više preskakati ogradu samo tako i ući u naše dvorište. Tuje su posađene prije 30 godina na udaljenost pola metra od susjedove ograde. Od kada smo se uselili, a to je bilo prije 5 godina, mi redovito svake godine šišamo svu živicu i ujedno i tuje s njihove strane ukoliko im prelazi ogradu. No ove godine nas nisu pitali nego su sami skratili kada nismo bili doma. No skratili su sve grane do samog debla tako da su ogolili sve tuje uzduž ograde. Nas interesira što možemo poduzeti u slučaju da se te naše tuje zbog takvog ekstremnog šišanja sada posuše?

Moram naglasiti da to nisu susjedi s kojima se može postići razuman dogovor jer rade samo što njima odgovara i što je njih volja, no zato na sve imaju prigovore (doslovno prigovaraju ukoliko vjetar otpuhne nekoliko listova s našeg stabla na njihov posjed, pa onda iskoriste priliku da nam bace ne samo "naše" lišće nego i svoje lišće u naše dvorište iza tih tuja, a da ne govorim da stalno prigovaraju kako ih smetaju te tuje i da ih uklonimo, i živicu ispred ulaza, da trebamo posjeći stabla itd...). no mi to redovito igonoriramo jer volimo uređivati naše dvorište da bude čim zelenije. Htjeli bi naglasiti da mi nismo osobe koje će dići tužbu ili zvati inspekcije, makar smo za to imali pravne osnove kao npr. preskakala je preko ograde u naše dvorište kada je mislila da nas nema doma pod izgovorom da traži mačku, ježa i sl; držala je u svojem dvorištu domaće životinje unatoč zabrani jer živimo u gradu i sl.

No ovaj put bi se htjeli pravno pripremit ukoliko dođe do sušenja naših tuja pa nas interesira da li imamo pravne osnove pokrenuti postupak za uništavanje imovine i potraživanje odštete? Razmišljali smo prvo zatražiti ponudu za kupovinu i sadnju novih tuja te im predati da naprave uplatu, no kako pretpostavljam da će odbiti, da li možemo učiniti nešto dalje? nažalost nemamo snimku kako nam uništavaju tuje jer nas je gotov čin dočekao kada smo se vratili kući.

zahvaljujem na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odmah se zove policija. Ako mislite da je problem nedostatak snimke koja bi dokazala da su Vam susjedi uništili tuje, kako tek onda mislite dokazati da su za naknadno sušenje tuja odgovorni ti isti susjedi? Na prvu bih rekao da Vas žele isprovocirati da puknete kako biste ih tužili ili nešto još gore. Svakako žele izazvati Vašu reakciju. Bolje nemojte, ako se ikako uspijete iskontrolirati, jer ovo nije kraj, neki od nas su to prošli. Pikaju i pikaju, pa piknite Vi malo njih. Policija je savršena zakonom predviđena poluga za takvo nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija