Jump to content

Nasljedstvo u inozemstvu


Akul80

Preporučene objave

Trebao bih pomoć ili neke smjernice kako postupiti dalje u slučaju.

Naime, pokojni djed je imao dva računa u stranim bankama. Jedan se nalazi u Austriji, a drugi u Njemačkoj. Nađene su štedne knjižice jer su računi stari ( jedan je iz 1994, a drugi iz 1989). na računima bi po stanju na knjižicama trebalo biti novaca. U Zagrebu je provedena ostavina za ta dva računa (kao naknadno pronađena imovina). Nasljednici smo moja teta (1/4) i ja (3/4). Dobili smo rješenje o ostavini i također sam podnio zahtjev da nam se izda Europsko rješenje o nasljeđivanju koje vrijedi onda na području EU. To smo također dobili preko javnog bilježnika.

Specifični problem je što je moja teta bolesna i nalazi se pod skrbništvom Centra za socijalnu skrb. Kao skrbnik je imenovana moja majka, ja sam zamjenik skrbnika. 

Da li je sada dovoljno poslati bankama ta dva rješenja ( rješenje o ostavini i europsko rješenje o nasljeđivanju) i kopije štednih knjižica? Da li su one onda dužne po tome postupati? Da li se ti dokumenti trebaju prevesti? Pretpostavljam da se rješenje o ostavini mora prevesti, a za Europsko rješenje mi je rečeno da ne treba jer je to dokument Europske Unije i hrvatski je službeni jezik. 

Da li postoji neki mehanizam po kojem bi se novac sa tih računa prebacio u Hrvatsku na naše račune kako je napisano u rješenjima?

Ako bi se slalo to sve poštom u banku, da li ja mogu tražiti samo u svoje ime ili mogu za oba nasljednika? Ili za moju tetu to mora odraditi CZSS?

Koji bi sad uopće bili najbolji koraci da se krene u to?

Gdje god pitam, nitko nema nikakve informacije koje bi bile od koristi.

Ako netko ima nekakve informacije ili sličnog iskustva bio bih zahvalan na svakom savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija