Jump to content

Nemoguća naplata alimentacije


Tonkica55

Preporučene objave

Poštovani,sud je donio odluku o povećanju alimentacije,dosad je alimentacija išla administrativnom zabranom na plaču,a sad ide preko FINE,za vrijeme trajanja sudskog procesa i žalbe nakupilo se i zaostataka oko 20000 kuna,sad mi u fini kažu kako nemogu naplatit alimentaciju jer bivši ima zaštićeni račun od 2014 godine i ništa mu od plaće ne sjeda preko banke,šta napravit,kako naplatit alimentaciju u ovom slučaju, hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz FINE pribavite potvrdu o nemogućnosti provedbe ovrhe zbog nedostatka novčanih sredstava, iz HZMO pribavite potvrdu o zaposlenju ovršenika i na temelju pravomoćne presude i navedenih isprava pokrenite pred sudom postupak ovrhe na plaći. Kad ishodite rješenje o ovrsi na plaći dostavite ga poslodavcu ovršenika, te na temelju tog rješenja dolazite prvi u red naplate jer se jer se ovrha radi uzdržavanja djeteta provodi prije ovrhe radi naplate svih drugih tražbina pa će poslodavac kod isplate plaće prvo Vama na račun isplatiti sredstva pa se tek onda namiruju ostali vjerovnici ukoliko ima dovoljno sredstava za njihovo namirenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Ina83 je napisao:

na temelju pravomoćne presude i navedenih isprava pokrenite pred sudom postupak ovrhe na plaći.

Ovo na sudu neće proći, jer se ovrha može provesti i bez posredovanja sud, tako da će prema ovome savjetu korisnica koje je postavila pitanje biti odbijena.

prije 8 sati , Ina83 je napisao:

Kad ishodite rješenje o ovrsi na plaći dostavite ga poslodavcu ovršenika

Nikada ovrhovoditelj ne dostavlja sudsko rješenje ovršenikovom dužniku tj. ovdje poslodavcu.

prije 8 sati , Ina83 je napisao:

jer se jer se ovrha radi uzdržavanja djeteta provodi prije ovrhe radi naplate svih drugih tražbina

I ovo je netočno, postoji još iznimki od pravila u pogledu prioritetnih tražbina 

prije 12 sati , Tonkica55 je napisao:

kako naplatit alimentaciju u ovom slučaju

Sve pravomoćne i ovršne odluke možete dostaviti direktno poslodavcu. Također, s obzirom da uz buduće dospjele alimentacije postoji i dug na ime alimentacije isti možete pokušati naplatiti i na nekom drugom predmetu i sredstvu ovrhe kao što je npr. automobil, pokretnine...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac provodi ovrhu na temelju rješenja o ovrsi, a ne na temelju presude. Kolegica nije mogla nikako naplatiti alimentaciju preko FINE jer je račun ovršenika blokiran, a ovršenik druge imovine nema osim plaće koja je već opterećena ovrhama. Ishodila je na sudu rješenje o ovrsi na plaći i dostavila ga poslodavcu ovršenika koji sad postupa po tom rješenju i kolegica na račun dobiva alimentaciju

uređeno: od Ina83
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 31 minuta, Ina83 je napisao:

Poslodavac provodi ovrhu na temelju rješenja o ovrsi, a ne na temelju presude.

Netočno! Pravomoćna presuda je ovršna isprava i kao takva je podobna za izravnu naplatu.

prije 32 minuta, Ina83 je napisao:

Ishodila je na sudu rješenje o ovrsi na plaći i dostavila ga poslodavcu ovršenika koji sad postupa po tom rješenju i kolegica na račun dobiva alimentaciju

Ne razlikujete ovrhu na ime postojećeg duga i naplatu na ime buduće dospjele tražbine.

Nadalje, ako sud vodi postupak, takvo rješenje isključivo sud dostavlja strankama u postupku i ovršenikovom dužniku. Ovršenikov dužnik nije dužan postupati po ničijim dostavama sudskog rješenja, već isključivo i samo po rješenju koje mu dostavi sud, jer sud i dalje vodi taj sudski postupak dok se ne namiri cjelokupna tražbina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Korisnik Tonkica55 je napisala da ima zaostataka koje ne može naplatiti i ja sam joj dala primjer kako je kolegica to riješila jer joj poslodavac na temelju presude nije htio provesti ovrhu.

Izravna naplati i ovrha na plaći su dva različita instituta s istom svrhom.

Dajte joj Vi konkretan savjet što treba napraviti i na što se treba pozvati, jer ne znam nijednog poslodavca koji provodi ovrhu na plaći na temelju presude ako nema izjave o zapljeni na plaći od strane ovršenika ili rješenja o ovrsi. Svojim savjetom pomoći ćete i drugima i istoj situaciji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 minuta, Ina83 je napisao:

Korisnik Tonkica55 je napisala da ima zaostataka koje ne može naplatiti

Osim zaostataka ima i buduće dospjele tražbine.

prije 11 minuta, Ina83 je napisao:

ja sam joj dala primjer kako je kolegica to riješila jer joj poslodavac na temelju presude nije htio provesti ovrhu.

Nejasno je što se točno naplaćuje preko rješenja o ovrsi suda. Da je ovako kako navodite sud je trebao postupiti po čl. 201. OZ-a.

prije 13 minuta, Ina83 je napisao:

Izravna naplati i ovrha na plaći su dva različita instituta s istom svrhom.

I dalje ne razumijete. Postoji izravna naplata preko FINA-e i izravna naplata preko poslodavca ili HZMO-e (ukoliko je ovršenik u mirovini).

prije 14 minuta, Ina83 je napisao:

Dajte joj Vi konkretan savjet što treba napraviti i na što se treba pozvati

Zar ovo nije konkretno?

prije 12 sati , Borbena7 je napisao:

Sve pravomoćne i ovršne odluke možete dostaviti direktno poslodavcu. Također, s obzirom da uz buduće dospjele alimentacije postoji i dug na ime alimentacije isti možete pokušati naplatiti i na nekom drugom predmetu i sredstvu ovrhe kao što je npr. automobil, pokretnine...

 

prije 15 minuta, Ina83 je napisao:

jer ne znam nijednog poslodavca koji provodi ovrhu na plaći na temelju presude ako nema izjave o zapljeni na plaći od strane ovršenika ili rješenja o ovrsi.

Naravno da provode, kako oni, tako i HZMO-e. Izjava o zapljeni nema veze sa prisilnom izravnom naplatom, a pravomoćna presuda ima snagu ovršne isprave i nije potrebno novo rješenje o ovrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Vi imate takvo iskustvo onda je to super. Korisnica onda može izravno od poslodavca zatražiti ovrhu na plaći. Kod slučajeva koje ja poznajem poslodavac nije htio postupiti po presudi već je tražio rješenje o ovrsi ili izjavu o zapljeni.

A u članku 201. zakona koji navodite spominje se rješenje o ovrsi, a ne presuda niti ovršna isprava:

(1) Ovrhovoditelj može predložiti da sud u ovršnom postupku rješenjem naloži poslodavcu da mu isplati sve obroke što ih je propustio obustaviti i isplatiti prema rješenju o ovrsi.

(2) Prijedlog iz stavka 1. ovoga članka ovrhovoditelj može podnijeti do završetka ovršnoga postupka.

(3) Na temelju pravomoćnog rješenja iz stavka 1. ovoga članka ovrhovoditelj može tražiti ovrhu protiv poslodavca u istom ovršnom postupku.

(4) Poslodavac koji nije postupio prema rješenju o ovrsi ili je propustio postupiti po članku 200. stavcima 2. i 3. ovoga Zakona, odgovara za štetu koju je ovrhovoditelj zbog toga pretrpio.

 

Vezano za buduće alimentacije prema sudskog praksi ukoliko obveznik plaćanja uzdržavanja ne postupi po pravomoćnoj ovršnoj presudi kojom je ta obveza utvrđena, ovlaštenik uzdržavanja ovlašten je u ovršnom postupku, temeljem navedene presude tražiti donošenje rješenja o ovrsi kojim će sud odrediti ovrhu na plaći ovršenika i za one obroke uzdržavanja koji još nisu dospjeli, budući da se radi o mjesečnim iznosima koji dospijevaju određenog dana u mjesecu, te će ovršeniku u skladu s rokom ispunjenja svaki mjesec biti naplaćen iznos mjesečnog obroka uzdržavanja.

uređeno: od Ina83
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija