Jump to content

Nasljedstvo - dugovi?


Vaza

Preporučene objave

Nakon smrti roditelja dvoje djece nasljedjuje roditeljevu kucu i svakome ide po pola kuce. Roditelj nije ostavio dugove nakon smrti, osim prema prvom djetetu. Tako da ispada da je prvo dijete istovremeno i nasljednik i vjerovnik pokojnog roditelja. Ako drugo dijete prihvati svoju polovicu nasljedstva, je li duzno vracati roditeljev dug prvom djetetu? Hvala unaprijed.

Edit: zaboravio sam napisati, ima li cifra odnosno visina duga utjecaja hoce li drugo dijete morati vracati roditeljev dug prvom ili ne?

uređeno: od Vaza
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Borbena7 je napisao:

Što Vam ovo znači?

Roditelj godinama nije placao alimentaciju za prvo dijete nakon razvoda prvog braka. Je li drugo dijete kao nasljednik, ako prihvati svoj dio nasljedstva, duzno placati prvom djetetu taj dug koji je otac stvorio i tretira li se to uopce kao dug?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Borbena7 je napisao:

Da, radi se o dugovanju ostavitelja za kojega nasljednik odgovara do visine vrijednosti svog nasljednog dijela, osim ako nije nastupila zastara potraživanja.

Hvala puno na odgovoru. Kako mogu doznati je li nastupila zastara potrazivanja? Dal se ona racuna od trenutka kad je dijete navrsilo dob za prestanak placanja alimentacije ili od trenutka kad je donesena sudska presuda o alimentaciji? I kako mogu doci do datuma sudske presude? Nije opcija da pitam prvo dijete jer nismo u dobrim odnosima, pa Vas zato pitam.

uređeno: od Vaza
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Borbena7 je napisao:

Temeljem kakve odluke postoji taj dug? Koliko uzdržavano dijete sada ima godina? I da li je pokušavana prisilna naplata u ovršnom postupku?

Uzdrzavano dijete sada ima 40 godina. Nije se skolovalo iza 18. godine. Nikad nije pokusavana prisilna naplata nedospjele alimentacije ovrsnim putem.

Sto se tice odluke ili presude ne znam postoji li ona. Vjerojatnost da je bivsa zena iz prvog braka tuzila oca za neplacanje je velika, ali nije 100%. Kako bi mogao to doznati i od kojeg trenutka pocinje teci rok za zastaru potrazivanja?

uređeno: od Vaza
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Borbena7 je napisao:

Ovo potraživanje je u zastari.

Hvala na odgovoru. Je li zakonski moguce da prvo dijete nakon sto postane punoljetno samo podigne tuzbu radi neplacenih alimentacija (neovisno je li majka dizala tuzbu dok je bilo maloljetno ili nije) i postoji li neki rok unutar kojeg punoljetno dijete mora podici tu tuzbu? Ili je moguce samo pokretanje ovrhe ako postoji majcina tuzba, ali ne i nove tuzbe? Pitam jer sam do sad govorio o tuzbi majke radi alimentacije, ali me zanima za slucaj da je mozda prvo dijete u odrasloj dobi samo tuzilo oca.

uređeno: od Vaza
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Vaza je napisao:

Je li zakonski moguce da prvo dijete nakon sto postane punoljetno samo podigne tuzbu radi neplacenih alimentacija (neovisno je li majka dizala tuzbu dok je bilo maloljetno ili nije) i postoji li neki rok unutar kojeg punoljetno dijete mora podici tu tuzbu? Ili je moguce samo pokretanje ovrhe ako postoji majcina tuzba, ali ne i nove tuzbe? Pitam jer sam do sad govorio o tuzbi majke radi alimentacije, ali me zanima za slucaj da je mozda prvo dijete u odrasloj dobi samo tuzilo oca.

Sorry, ali više ne mogu pratiti tko je prvo, a tko drugo dijete? Tko ovdje ima koliko godina? Tko kome i temeljem čega duguje? Itd

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

Sorry, ali više ne mogu pratiti tko je prvo, a tko drugo dijete? Tko ovdje ima koliko godina? Tko kome i temeljem čega duguje? Itd

Da ne kompliciram, pitanje je moze li punoljetno dijete samo tuziti roditelja koji nije placao alimentaciju za vrijeme dok je trajala obveza placanja i ako da, postoji li neki rok za podizanje te tuzbe od trenutka kad prestaje obveza placanja alimentacije? Znaci moze li dijete starosti 25, 30, 35, 40... godina samo tuziti oca koji nije placao alimentaciju onda kad je trebao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija