Jump to content

rodiljni i roditeljski dopust i ugovor na određeno


martin.gnc

Preporučene objave

Žena mi je rodila 15.06.2022., a imala je ugovor o radu na određeno i nepuno(5,8 sati) radno vrijeme, koji je završio 21.06.2022.

Prvih 6. mjeseci je koristila rodiljni dopust, jer je u trenutku rođenja djeteta bila zaposlena. Tijekom rodiljnog dopusta je ugovor o radu završio, ali je i dalje primala naknadu kao zaposleni roditelj. Rodiljni dopust je trajao do 14.12.2022.

Drugih 6. mjeseci ne može koristiti roditeljski dopust, jer je nezaposlena, već samo roditeljsku brigu(ako nije prijavljena na hzz) ili roditeljsku poštedu(prijavljena na hzz). Naravno, naknada je manja, ako je na brizi ili poštedi u odnosu na dopust.

Došlo je do izmjena zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama i to u 8. mjesecu, a poslije toga i u 12. mjesecu te je dodan/izmijenjen članak:

Članak 17. stavak 3, Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

(3) Pravo na roditeljski dopust osobno je pravo svake zaposlene i samozaposlene majke te zaposlenog i samozaposlenog oca pod uvjetom da je majka djeteta zaposlena ili samozaposlena osoba u trenutku rođenja djeteta.

Prema ovom članku, i ako ja dobro tumačim, ima pravo na roditeljski dopust jer je bila zaposlena u trenutku rođenja djeteta.

Čitao sam malo zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, pa ne vidim da se igdje spominje da se mora biti u radnom odnosu tijekom korištenja prava, bilo rodiljnog, bilo roditeljskog dopusta. Bitno je samo da je zaposlena u trenutku rođenja djeteta.

Također, na službenim stranicama od hzzo-a nigdje ne piše da se mora biti u radnom odnosu tijekom korištenja prava, bilo rodiljnog, bilo roditeljskog dopusta.

Pravnica sa hzzo-a me uvjerava da nema pravo na roditeljski dopust, jer je trenutno nezaposlena iako mi nije znala potkrijepiti niti jednim člankom to što govori.

uređeno: od martin.gnc
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija