Jump to content

Naknada štete - udar groma


Njonjo

Preporučene objave

Kupite televizor u dućanu. Kasnije ugovorite trio paket kod Optime. Prilikom grmljavinskog nevremena dođe do udara groma uslijed čega preko telefonskog kabela pregori prvo router, a potom i televizor spojen na njega. Tko je odgovoran za štetu na televizoru?

 

Citiraj

 

1
VSRH Rev 1686/1991; 1.1.1991 · Sudske odluke Vrhovnog suda RH
 
Viša sila, nevrijeme, prenapon na električnoj mreži
 
Nevrijeme sa udarom groma, koji je izazvao prenapon u električnoj mreži, ne smatra se višom silom.
"Drugostupanjski je sud pravilno potvrdio presudu prvostupanjskog suda kojom je obvezana tužena Hrvatska elektroprivreda Zagreb, Proizvodnja prijenos i distribucija O., Pogon O., da na ime naknade štete plati tužitelju 54.963 HRD sa sporednim potraživanjima, jer je utvrđeno da je do štete tužitelju došlo zbog prenapona u niskonaponskoj mreži tužene, kada je grom udario u tu mrežu, a za štetu iz tog razloga, po ocjeni ovoga suda, odgovara tužena kao imalac opasne stvari po principu objektivne odgovornosti. Tužena nije u pravu kad u reviziji tvrdi da se u ovom slučaju radi o višoj sili i da zato nije odgovorna za spornu štetu. Naime, za prenapon u električnoj mreži koji je izazvan nevremenom - udarom groma, o čemu se u ovom slučaju radi, ne može se po ocjeni ovog suda samtrati da je izazvan višom silom, jer je nevrijeme sa udarom groma prirodni fenomen koji se povremeno javlja na svakom području i pritom izaziva razne štetne posljedice do kakvih je došlo i u konkretnom slučaju na električnoj mreži tužene, a iz kojih je (prenapon u električnoj mreži) zbog specifičnih svojstava električne mreže proizašla sporna šteta."

 

uređeno: od Njonjo
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija