Jump to content

Zastara dječjeg dohodka


Veljac1972

Preporučene objave

Poštovani,2013/2014 godine radio sam u Njemackoj kao izaslani radnik te regularno dobivao djecji doplatak u HR i razliku koja mi pravno pripada u Njemačkoj.Prije tjedan dana od HZZMO dobijam obavijest da nisam imao pravo na isti jer sam previše zaradio.

Mene zanima osim što ću se normalno žalit na rješenje nakon koliko godina stupa zastara u HR što se mog predmeta tiče?

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako bi se ovdje općenito radilo o naknadi štete i stjecanje bez osnove, zastarni rok bi bi onaj opći. dakle 5 godina.

No kako sam Zakon o doplatku za djecu nema odredbe o zastari, a podredno je povezan s Zakonom o mirovinskom osiguranju kao lex generalis,i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kao tijelu u čijoj je ingerenciji i isplata doplatka za djecu, opći zakon određuje pitanje zastare na način da pravo zavoda na utvrđivanje nepripadne isplate i prava na povrat nepripadne isplate zastarjeva za 5 godina od kada je zastara počela teći, a počinje teći istekom godine u kojoj je zavod saznao za nepripadnu isplatu. 

E sad, ovo potonje, "saznao" je pomalo zanimljivo za tumačenje jer prema tome su oni mogli saznati ove godine pa da zastara počinje teći istekom 2023.

Međutim, kako daljnje odredbe kažu da se na naknadu štete i nepripadne isplate, odnosno stjecanje bez osnove primjenjuju odgovarajuće odredbe Zakona o obveznim odnosima ja bih ostao da pri tome da je zastara počela teći istekom 2014 jer spomenuti ZOO određuje da u svakom slučaju tražbina naknade štete zastarjeva u roku 5 godina otkad je šteta nastala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija