Jump to content

Revolut račun i KEKS Pay aplikacija (ERSTE banka)


itMeansJudge

Preporučene objave

Pozdrav svima, ovo mi je prvi post ovdje pa nadam se da sam u pravoj temi.

Opisat ću prvo KEKS Pay za one koji ne znaju kako funkcionira, slobodno preskočite odlomak ako znate. KEKS Pay je aplikacija (usluga) ERSTE banke koju mogu koristiti i korisnici ostalih banaka. Služi za jednostavno slanje novca između fizičkih osoba (zapravo je hrvatski spin off na Revolut).

Slanje novca funkcionira tako da se u aplikaciju doda bankovna kartica i kad nekome šalješ novce KEKS Pay skine s kartice kao da kupuješ nešto online i pošalje primatelju.
Primanje novca funkcionira tako da u aplikaciju upišeš IBAN broj svog računa i kad ti netko šalje novce ERSTE banka ti uplati na taj račun SEPA transferom (piše da je platitelj baš ERSTE banka, a samo u opisu piše tko šalje novac).

E sada, novac se može slati s Revolut kartice bez problema već dugo. Sada kad smo ušli u eurozonu ja bi volio i primati novac na Revolut račun (to je moj osobni račun u eurima otvoren u Litvi. Revolut ima punu bankarsku licencu Litvanske središnje banke).
Problem je što ja ne mogu u aplikaciju dodati strani IBAN račun jer prihvaća samo HR iban.

Na Revolutovom blogu sam pronašao da je uvjetovanje nacionalnog IBAN-a za SEPA transfer u eurima ilegalno. Pronašao sam te članke u Uredbi o SEPA-i i poslao službeni prigovor. Ovo je blog post od kojeg sam krenuo: https://blog.revolut.com/fighting-against-iban-discrimination/

Ovo je moja prepiska s erste bankom:

JA:

Citiraj

Poštovani,
Sada kad je RH dio SEPA područja, zašto ne mogu dodati svoj Revolut račun (eurski račun otvoren u Litvi koja je isto dio SEPA područja) za primanje sredstava kad mi drugi korisnici keksaju?

ERSTE:

Citiraj

Poštovani gospodine ...,
zahvaljujemo Vam na javljanju.

Obavještavamo Vas kako navedeni račun niste u mogućnosti dodati unutar Keks pay aplikacije jer isti nije otvoren u hrvatskoj banci, odnosno nije HR IBAN.
Zahvaljujemo na razumijevanju.
Sukladno navedenom Vaš prigovor nismo u mogućnosti uvažiti kao osnovan s obzirom kako se radi o poslovnoj odluci banke.

JA:

Citiraj

Poštovani,

Ovim putem upućujem pisanu žalbu na rješenje prigovora koji je u proslijeđenom mailu. 

Odluka da prihvaćate isključivo HR IBAN račune otvorene u hrvatskim bankama za isplatu SEPA prijenosom unutar EU izravno je kršenje članka 9. Uredbe o SEPA-i (Uredba (EU) br. 260/2012). LINK

Moj eurski račun otvoren je u banci "Revolut Bank UAB" u Litvi koja se nalazi u SEPA shemi i kao takav ispunjava sve odredbe iz članka 3. gore navedene Uredbe.
Molim Vas da mi omogućite prijenose na taj račun pod istim uvjetima kao i na HR IBAN račune.

ERSTE:

Citiraj

Poštovani gospodine ..., zahvaljujemo na Vašem ponovnom javljanju i prilici kako bismo dodatno pojasnili naše postupanje.

Žao nam je zbog Vašeg nezadovoljstva. Želimo pojasniti da nažalost nije moguće dodavanje traženog računa u KEKS Pay aplikaciju.

Prema poglavlju 2. Općih uvjeta korištenja aplikacije Banke KEKS Pay (dalje: KEKS Pay OU) preduvjet korištenja KEKS Paya je otvoren račun u Erste&Steiermärkische Bank d.d. (dalje: Banka)  ili nekoj drugoj banci koja posluje i ima sjedište u Republici Hrvatskoj.

Međutim napominjemo kako Banka omogućava svojim klijentima SEPA kreditni transfer i SEPA izravna terećenja u skladu s Općim uvjetima vođenja transakcijskih računa i obavljanja usluga platnog prometa za građane Banke (dalje: OU). SEPA je jedinstveno područje plaćanja u eurima (engl. Single Euro Payments Area), odnosno područje na kojemu platitelj može zadavati i primati plaćanja u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima, pravima i obvezama, bez obzira na to je li riječ o nacionalnim ili prekograničnim plaćanjima. Takva plaćanja dostupna su klijentima u poslovnici i/ili putem usluge on-line bankarstva; George.

Prema Općim uvjetima korištenja aplikacije Banke (dalje: KEKS Pay OU) KEKS Pay je aplikacija namijenjenu mobilnim uređajima na iOS i Android platformi. KEKS Pay pruža dodatne funkcionalnosti koje se mogu razlikovati ovisno o tome je li korisnik aplikacije KEKS Pay klijent Banke odnosno klijent druge banke u Republici Hrvatskoj. No, u svakom slučaju da kako bi korisnik mogao koristiti KEKS Pay, mora imati otvoren račun u Banci ili nekoj drugoj banci koja posluje i ima sjedište u RH.

Nadalje, članak 3. Uredbe (EU) br. 260/2012 EP i Vijeća od 14. ožujka 2012. o utvrđivanju tehničkih i poslovnih zahtjeva za kreditne transfere i izravna terećenja u eurima (dalje: SEPA Uredba) propisuje da pružatelj platnih usluga (dalje: PPU) primatelja plaćanja koji je dostupan za nacionalne kreditne transfere u okviru neke platne sheme dostupan je, u skladu s pravilima platne sheme na razini Unije, i za kreditne transfere koje inicira platitelj preko PPU-a koji se nalazi u bilo kojoj državi članici. Stavak 2. istog članka iste uredbe propisuje da platiteljev PPU koji je dostupan za nacionalna izravna terećenja u okviru neke platne sheme dostupan je, u skladu s pravilima platne sheme na razini Unije, i za izravna terećenja koje inicira primatelj plaćanja preko PPU-a koji se nalazi u bilo kojoj državi članici.

S obzirom na sve navedeno, Banka pruža kreditni transfer i izravno terećenje u skladu sa SEPA Uredbom i općim uvjetima Banke te nažalost Vaš prigovor ne možemo usvojiti kao osnovan.

 

Dakle, oni se vade na to da im je u uvjetima poslovanja propisano da korisnik može biti samo osoba koja "ima otvoren račun u banci koja posluje i ima sjedište u Republici Hrvatskoj".Čini mi se da zapravo ovo sve dalje više manje citiraju općenite stvari da bi me eventualno zbunili. (nisam pravne struke pa sam možda u krivu).

Revolut pravno posluje u RH jer preko Litvanske središnje banke "prenosi licencu" u cijeloj EU i samo mora obavijestiti HNB da posluje tu (što je i ispunjeno).

E sada je li uopće legalno da oni imaju u uvjetima da sjedište banke mora biti u RH? Meni to nekako zvuči čudno formulirano, ali nisam baš upućen u pravo pa zato i pitam ovdje. Mogu li ja nešto još učiniti ili je ovo sve legalno i to je to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija