Jump to content

Ostavinska


dubrovnik213

Preporučene objave

Poštovani,

Dali postoji netko tko tocno zna dali se moj problem moze rijesiti bezbolno ili...

Naime preminuo mi je otac,i sada idem sa sestrom i bratom na ostavinsku raspravu za 6 dana...

A imam jedan tj vise upita i problema...

Naime imam jako puno dugova koji su otkupili legalni Hrvatski kamatari(eox matris,sve i tako dalje) znaci imam cca 200 tisuca kuna kod njih sve zajedno jedno 5 kredita,a zanima me ovako?

naime kako idem na ostavinsku sa majkom i bratom,znaci stan koji je bio na tatu treba se dijeliti na nas 3,jer  brat ne pristaje da stavimo na mamu do njene smrti,pa on zeli na sebe i nju posto zna moju problematiku...ja bi stavio na mamu,pa mozda rijesim nesto...

Tj radim pa se vec neko vrijeme to rijesava ali sporo kako ide preko fine svi su u redu cekanja i jedan po jedan se rijesava.

Meni treba informacija ako netko TOCNO zna,jer za nas neuke laike ispada da se zakon moze tumaciti na 100 nacina i kao da je ponekad raden da nas sirotinju UZME...

Znaci dali ako ja stavim svoj dio stana tj ako se na ostavinskoj ne odreknem u korsit mame,dali postoji sansa da ONI TAJ DIO KOJI CE BITI NA MENE nekako uzmu?

Znaci dali automatizmom oni negdje to vise,kao sto vide da si se zaposlio i tako dalje  i da odmah se mogu naplatiti iz toga...

Mislim sigurno je cudno i glupo pitanje,ali eto...

I jos nesto ako mogu nekako na neku legalnu foru uzeti taj dio pa da na njih flasi trecina stana a ostali djelovi na mamu i vrata.

Onda jos jedno pitanje dali se ja mogu odreci u korist mame svoj dio,i onda ako ona premine prije od mene dali je onda automatizmom ovaj dio koji je na brata postaje njegov,ili opet ide ostavinska i u kojem omjetu se tada djeli stan...Nista ne kuzim,ako ima netko a zasigurno ima tko zna TOCNO cinjenice ako ima TOCNIH cinjenica zakonskih da odgovori,,,

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi lijepo da se malo više potrudite prilikom pisanja, jer je ovako teško razumjeti sadržaj. 

Također, i da prestanete koristiti velika slova, jer se ista smatraju vikanjem na forumu.

prije 10 sati , dubrovnik213 je napisao:

naime kako idem na ostavinsku sa majkom i bratom,znaci stan koji je bio na tatu treba se dijeliti na nas 3,

A gdje je tu sestra koju spominjete?

prije 10 sati , dubrovnik213 je napisao:

jer  brat ne pristaje da stavimo na mamu do njene smrti

Nema on što pristati. Može se prihvatiti svog dijela nasljedstva, odreći ga se ili prihvatiti i odmah odreći u korist nekog od sunasljednika.

prije 10 sati , dubrovnik213 je napisao:

ja bi stavio na mamu,pa mozda rijesim nesto...

I da se svi odreknete u korist majke, ništa Vam ne jamči da ćete biti jednog dana po smrti majke njeni nasljednici za dio stana i to iz više razloga.

prije 11 sati , dubrovnik213 je napisao:

jer za nas neuke laike ispada da se zakon moze tumaciti na 100 nacina 

Isti je zakon za sve.

prije 11 sati , dubrovnik213 je napisao:

Znaci dali ako ja stavim svoj dio stana tj ako se na ostavinskoj ne odreknem u korsit mame,dali postoji sansa da ONI TAJ DIO KOJI CE BITI NA MENE nekako uzmu?

Da, može biti predmet ovrhe.

prije 11 sati , dubrovnik213 je napisao:

Znaci dali automatizmom oni negdje to vise,kao sto vide da si se zaposlio i tako dalje  i da odmah se mogu naplatiti iz toga

Bez puno problema mogu doći do ove informacije.

prije 11 sati , dubrovnik213 je napisao:

I jos nesto ako mogu nekako na neku legalnu foru uzeti taj dio pa da na njih flasi trecina stana a ostali djelovi na mamu i vrata.

Ovo ni uz najbolju volju ne razumijem 🤔

prije 11 sati , dubrovnik213 je napisao:

onda ako ona premine prije od mene dali je onda automatizmom ovaj dio koji je na brata postaje njegov,

Iza njene smrti samo ono što je upisano kao njeno vlasništvo/suvlasništvo je predmet ostavinske mase. Ovo što je brat naslijedio iza očeve smrti nije predmet raspravljanja, jer će to već bit njegovo vlasništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja se ispricavam na velikim slovima.

Hvala  lijepa na odgovoru.

ma zanimalo me najvise dali se moze ovrsiti moj dio ako sada ne pristanem da ostvim mami svoje,jer brat kaze da on ne zeli ostaviti mami a zna moju situaciju,pa se bojim da u dogledno vrijeme ja necu imati di ziviti,kada majka premine...jer ce tada brat imati svoj dio i onda ce ici ostavinska od majke pa ce i tu uzeti jos dio.

a ako ja do tada ne rijesim svoje kredite opet cu ostati bez icega.

ne znam dali me se tako moze izbaciti iz stana? ne znam niti dali sam dobro sve srocio,jer mi je to bio sok jucer kada sam cuo,a prvotno je bio dogovor da ne kompliciramo i da se sve ostavi na mamu.

pa se jos jednom ispricavam i hvala na ljubaznosti i na odgovorima.

I znaci kazete da je samo kada mama premine onaj dio rasprave koji se sada upise? dali to znaci da ja gubim pravo na njen dio u sljedecoj ostavinskoj prilikom majcine smrti? jer ce tada vec biti brat upisan u svoj dio,pa majcin dio ostaje na nas dvoje...i mozete li mi reci u kakvom ce to omjeru biti?

i dali mi mozete reci dali ako se sada odreknem svog dijela u mkorist majke,dali onda brat i mama imaju svatko po pola?

i dali ja mogu naknadno kod javnog biljeznika otici i da mama napise svoj dio na mene,da bi imali isto po njenojn smrti brat i ja? nis nista ne kuzim,a niti ne znam sta trebam pitati ali mislim da sam dobo pitao.

i jos nesto naime spominjete ovo" da se svi odreknete u korist majke, ništa Vam ne jamči da ćete biti jednog dana po smrti majke njeni nasljednici za dio stana i to iz više razloga."

mozete mi ovo razjasniti jer mi je to najvaznije?

zasto ako se sada odreknem u korist majke,kada ona premine zasto ja necu biti nasljednik jednog dijela,tj njenog? koji bi joj sada prepustio??

Tj koji su razlozi za ovo sto ste napisali??

jer ja kontam kada majka premine(ako premine prije od nas) da ovaj dio koji ona ima ce se djeliti na nas dvoje,s tim da se brat ne odrekne sada za 5 dana pa ce on imati svoj dio,a majka svoj,pa kontam sa novom ostavinskom da ce se djeliti samo njem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Koliko bi sada na tržištu vrijedila ta 1/3 stana da se prihvatite svog nasljednog dijela na ostavinskoj raspravi iza oca?

2. Da li je taj stan nekretnina u kojoj Vi trenutno živite?

3. Imate li drugih nekretnina podobnih za stanovanje?

4. Kolike su glavnice svakog pojedinog duga kojega imate?

5. Da li neki vjerovnik ima više potraživanja tj. koliki je maksimalni zbijeni iznos glavnica takvog vjerovnika?

Pažljivo pročitajte i odgovorite mi na sva pitanja, jer nisam sigurna da je odricanje najbolja opcija za Vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1 cca 40,50 tisuca Eura

2.Da

3.Ne

4. ja sam taj koji duguje eox matrixu,svei...tj puno njih cca sve zajedno je cifra koju dugujem 25.000 Eura....ja sam u radnom odnosu,tako da otplacujem tako tj firma uplacuje 200eura mjesecno,to sve se po mojoj procjeni nece otplatiti minimalno 10godina.

To je jako puno novaca,normalno da sam si Sam kriv za sve to,ali eto tako se desilo...i sada nemam pojma sta mi je ciniti,jer ako se odrekenem u korist majke(sto je i bio dogovor izmedu mene i brata kada je otac preminuo) razgovorom sa njim je izricito rekao da se on nece odreci .

Tako da ce ako se ja odreknem ostati stan na  njega i majku,a ako se ne odreknem najvjerojatnije ce je netko od ovih sto potrazuju uzeti...

Inace majka i ja sami sada zivimo u tom stanu,dok brat ima nekoliko nekretnina.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , dubrovnik213 je napisao:

4. ja sam taj koji duguje eox matrixu,svei...tj puno njih cca sve zajedno je cifra koju dugujem 25.000 Eur

Ovo nije odgovor na moje pitanje. Treba mi točan odgovor.

A na pitanje broj 5. niste ni odgovorili.

prije 5 sati , dubrovnik213 je napisao:

To je jako puno novaca,normalno da sam si Sam kriv za sve to,ali eto tako se desilo.

Bitno je da shvaćate kako i zbog čega je do ovog došlo, jer obično su razlozi složeni i traže zaseban pristup i rješavanje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

4 glavnice svakog pojedinacnog duga kojeg dugujem su:

11,768 eura

13,2356

770 eura

a odgovor pod brojem 5 je:oba vjerovnika imaju vise potrazivanja tocnije eox matrix 2,i sve 2 potrazivanja....

a zbir oba ta je za jedno cca 12 tisuca eura i druga je cca 13 tisuca eura....

normalno da sam svjestan da sam si sam kriv,dignuo kredite 2 komada koje nisam mogao kada sam dobio otkaz mogao vracati,i drugo je american express spojen u 64 tisuce kuna koji je do sada narastao ...

ja draga gospodo ili gospodice idem na ostavinsku 04.04 u 16 sati...

i kako je bio dogovor izmedu mene i brata da ostaviimo sve na mamu,tako je i otac htio...

no sada je brat rekao da se ne zeli odreci u korist majke,onda kada je on takav najrade nebi niti ja,ali onda ne znam sta se sve moze desiti...sa tim svojim djelom ako bude na mene a imam bolesne dugove prema drugima,koje sam ja zeznuo...

a ne zelim uvaliti majku,da ostane na cesti...

a ako se odreknem bojim se da ce na kraju isto doci,jer majka ce preminuti a onda bratu ostaje vecina,a onda sam ja u tudem stanu...makar ja to tako gledam...

tocne glavnice u cent ne znam,izvadio sam sa e gradana za jednu i to zajedno i ona iznosi 12 tisuca eura,jer su oni prvi u redu...

ovi ostali ja ih ne vidim...ali oni su cca jos 13 tisuca eura....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 27 minuta, dubrovnik213 je napisao:

a zbir oba ta je za jedno cca 12 tisuca eura i druga je cca 13 tisuca eura

OK. Zbog oba duga ovrhovoditelji mogu predložiti ovrhu na Vašem suvlasničkom dijelu nekretnine (ako se prihvatite svog nasljednog dijela).

Međutim, zbog okolnosti koje ste mi naprijed naveli, Vi se uspješno možete usprotiviti ovakvoj ovrsi, te tražiti od suda da odbije ovrhovoditeljev prijedlog temeljem čl. 80. b. st. 2, a sve sukladno okolnostima čl. 80. b. st. 3. OZ-a koje ćete dokazati u svom odgovoru na prijedlog za ovrhu (ili žalbi). Ako do toga dođe, preporučujem da ovlastite punomoćnika da Vam kvalitetno napiše odgovor na prijedlog ili žalbu, ovisno o fazi postupka.

prije 27 minuta, dubrovnik213 je napisao:

a ako se odreknem bojim se da ce na kraju isto doci

Bojim se i ja, zato sam Vas pitala ova pitanja.

U ovom slučaju, možda bi mogli postići dogovor s majkom da Vam odmah po okončanju ostavinske rasprave omogući na svom suvlasničkom dijelu pravo upisa doživotnog plodoživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 A recite kakva je sudska praksa,znaci znam da je ovo glupo pitanje ali moze li se kao u Americkim filmovima reci:da je taj i taj slucaj netko zatrazio kao ja da mei se ne ovrdi dio stana pa da tako i meni bude...

Tj dali praksa pokazuje u nekim vecim postotcima da bi ipak sudac/tkinja mogla uvaziti moju zalbu te odbiti istu...

U biti iskreno ne znam sta bi rekao,jer tek kada se ovako nesto desi vidite da je i metar zemlje problem,a di ne stan od 80tak kvadrata..

Znaci kao covjek ne zelim to napraviti,jer kakav god da jesam imam empatije i postujem majku,i ja silno zelim se odreci u korist majke,ali ako brat to ne zeli i ako ostane stan na njega i majku,kada ona premine onda sam ja tko zna gdje...

Naime moci ce me izbaciti kao zadnje smece na cestu,ima i djecu tko zna za 5,10,20 godina mozda se uda cura od brata pa kaze sta ce onaj kreten u tvom stanu,ili se pocne drogirati i,i jednostavno poludi pa ja zavrsim na cesti..

a opet ako napravim to da se ne odreknem svoga djela u korst majke ispadam ljudski smrad,jer im tako nesto mogu napraviti,pa mi se lomi ljudskost,sa nekom zlobom...

i ne znam dali ako oni ovrse moj dio,a to je moguce jer sudstvo moze donijeti zasigurno tu odluku,ne znam sta bi to znacilo onda za sam stan u kojem je moja majka...i u kojem ce biti moj brat kao suvlasnik...

to ne kuzim,tj puno toga ne kuzim,ali Vam zahvaljujem na izdvojenom vremenu i na odgovorima...

tako da Vi ste to pitali najvjerojatnije zbog cifre jer ako je do 40 tisuca kuna onda zasigurno nebi mogli makar ovo sto sam procitao sa neta,da je drzava digla sa 20 na 40 tisuca kuna...

ali ovako mislim da ce moci...

a dali mi mozete odgovoriti jos na ovo gore sto pisem,i sada mi dolazi jos jedan upit?

ako se ja sada odreken svoga djela,ne znam kako se uopce djeli u kojem postotku kada nas je ovako troje...

pa recim da to znate,a recimo hipotetski da se ja odreken sada svoga djela...

dali majka moze na mene staviti svoj dio pa da ako ona premine prva ja imam isto pravo kao brat?

i u biti sta ako ne prepise,dali ja imam kakva prava kada ona premine ako ce biti na nju i brata,dali opet ta ostavinska koja ce ici dali cu ja imati ista? koji postotak,s obzirom da ce brat imati vec svoju'dali se onda to mamino djeli tada na pola(nas?

od mame dio...i dali ima veze ako netko ima vise...mislim tesko je kada ti netko premine mislite da je sve rijesenoa onda se NEugodno iznenadite...jer vjerujete drugima...

ispricavam se na iznosenjeu nebitnog osobnog zivota,sigurno Vas to ne zanima niti Vam se cita ali...

I pardon sta ja dobijem ako mi majka omoguci odmah poslje ako mi majka omoguci na svom suvlasnickom djelupravo upisa dozivotnog plodozivanja???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 minuta, dubrovnik213 je napisao:

dali mi mozete odgovoriti jos na ovo gore sto pisem,i sada mi dolazi jos jedan upit?

Ja sam Vam lijepo odgovorila. Pročitajte moj odgovor još jednom, kao i članak 80. b. Ovršnog zakona.

prije 7 minuta, dubrovnik213 je napisao:

ako se ja sada odreken svoga djela,ne znam kako se uopce djeli u kojem postotku kada nas je ovako troje...

Vaša 1/3 onda ide njoj.

prije 7 minuta, dubrovnik213 je napisao:

dali majka moze na mene staviti svoj dio pa da ako ona premine prva ja imam isto pravo kao brat?

Čemu ovo? To možete postići i prihvaćanjem svog nasljednog dijela.

prije 9 minuta, dubrovnik213 je napisao:

dali opet ta ostavinska koja ce ici dali cu ja imati ista?

Polovicu majčinog dijela, ako ona do tada svoj dio me proda, daruje i slično.

prije 10 minuta, dubrovnik213 je napisao:

pardon sta ja dobijem ako mi majka omoguci odmah poslje ako mi majka omoguci na svom suvlasnickom djelupravo upisa dozivotnog plodozivanja???

Doživotno koristiti taj dio stana, a brat je dužan to trpjeti.

prije 11 minuta, dubrovnik213 je napisao:

Znaci kao covjek ne zelim to napraviti,jer kakav god da jesam imam empatije i postujem majku,i ja silno zelim se odreci u korist majke,ali ako brat to ne zeli i ako ostane stan na njega i majku,kada ona premine onda sam ja tko zna gdje..

Prije svega morate poštovati sebe. To što ste dužnik ne znači da ste loš i pokvaren čovjek, a još manje da ste manje vrijedni i da zbog toga trebate ispaštati... Prema tome, glavu gore.

Osobno da sam na Vašem mjestu ja bih se u cijelosti prihvatila svog nasljednog dijela, a u slučaju pokušaja ovrhe na tom dijelu isti bi pobijala ispunjenim okolnostima iz čl. 80. b. st. 3. OZ-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu reci da ste mi jako dragi...;)

Znaci Vas cu savjert poslusati prihvaiti svoj dio nasljedstva(i necu Vas krivit ako mi oduzmu smoj dio ne brinite...hahahha

Zanima me samo dali posto ste najvjerojatnije kompatibilniji nego ja i imate prakse ili ste makar po nekim sudovima,dali postoji sansa veca da sud odbije od eoxa matrixa ili svee pridelog za naplatom na mojim djelom?

mislim dali je prksa pokazala da se na sudu isto donese odluka,a ne da se u Zagrebu to prihvati u varazdinu ne prihvati...

Mislim kakva je praksa...ako se to moze generalizirati...

a ono gore sam mislio di ste napisali:cemu ovo? u kontekstu da se sada odreknem u korist majke,i onda nakon nekog vrmene odem sa njom da mi napravi ovo sto ste rekli dozivotno plodozivanje,jer kao covjek ne zelim raditi probleme majci,ali proradi mi ono nesto ako brat tako zeli da idem i ja...sto je uzas sto se tice ljudkosti....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 minuta, dubrovnik213 je napisao:

Mislim kakva je praksa...ako se to moze generalizirati...

Sudska praksa Vam itekako ide u prilog, a što i je bio cilj posljednjih izmjena i dopuna Ovršnog zakona (s njima je uveden taj članak 80. b. Ovršnog zakona) tako da se broj ovrha na nekretninama značajno smanjio.

prije 5 minuta, dubrovnik213 je napisao:

nakon nekog vrmene odem sa njom da mi napravi ovo sto ste rekli dozivotno plodozivanje

Možete i to, ali je svakako rizik kao što je odricanje općenito rizik i to veliki rizik. Ne mora Vaša majka misliti loše, ali može biti izmanipulirana itd, tako da u konačnici ostanete bez svega. 

Osobno sam se nagledala posljedica ovakvih odricanja jednog nasljednika, a praksa pokazuje da u većini u konačnici požale taj svoj postupak, jer se odnosi u obitelji iza ostavinske rasprave drastično promijene, ono do neprepoznatljivosti (vidjet ćete kada se prihvatite svog dijela). Prema tome. Radije se prihvatite toga što Vam je očevom smrću pripalo, nego da kasnije žalite.

I da, ovako za kraj, moja iskrena sućut.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za izrazenu sucut.

Iako niste trebali to niti reci,nego samo odgovarati onako po spranci,ali ste samim tim makar meni pokazali da ste covjek...

Jos jednom se ispricavam sto sam Vas tlacio,pisem nabrzaka bez intenpukcijiskim,malih,velikih slova kao da sam nepismen ali sam jednostavno u soku...

Jer iskreno brat ima stan,2 kuce 3,4 terena...znaci neka bolest i lakomnost koja kada se tako nesto desi,pokazu ljudi pravo lice..

iskreno ja mislim da sam ja los covjek radio sam svakavke gluposti kao mladi,mozda nisam bio najbolji sin niti covjek ali tezim tome da budem bolji...

I nikada nebi nekome ovakve stvari napravio,uzgle receno meni je otac i rekao da bi pripao stan,da nikada njemu nebi...i 2 puta htio da idemo prepisati na mene,jednom dok nisam imao nikakve kredite,nisam htio zbog njega,i drugi puta dok sam vec imao neke ovrhe pa nisam htio iz tog razloga...

Mislim ne pijem ne pusim ne drogiram se,nisam idiot,radim uvijek sam radio ali sam u jednom trenutku dobio otkaz ne sovjom krivicom nego jer sam stitio kolegu,pa dok sam nasao posao na kojem zelim biti do penzije proslo je 3,4 godine...

pa se nisma javljao bankama jer im nisam imao sta reci,a nisam htio muljati tipa:sutra cu platiti,pa se to nakupilo...svasta nesto...

ali stvarno najljese zahvaljujem na ematiji koju ste pokazali,a niste morali u ovoj sucuti...

drazi ste mi od brata! ;) 

Mislim moj otac je bio savrsen,otac,superug,moj najbolji prijatelj i ne zelim mami priustiti da se brine zbog mene,bila je 57 godina u braku,ima sina(mene )koji imam 45 godina solo smo sada ona i ja...produ godine kao dani,a ja samo zelim dobro za nju...i uz nju biti...onako ljudski...uz Vas odem u onaj emotivni odgovor,imam feeling da Vam je dosta nekih prica ali ipak sam siguran da se ispod svake fasade krije neka emocija(samo je vazno tko sta pobudi u Vama)

Hval jos jednom i ja se ispricavam ako sam Vas tlacio svojom pricom koja nije isla u smjeru TEME!(ne nisam se derao kada sam napisao ova velika slova,bas naprotiv skoro da sam saputao) ;) 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija