Jump to content

Izvanbračna zajednica


M.EB.

Preporučene objave

Pozdrav. Imam djecu iz prvog braka. Sad sa drugim čovjekom imam jedno dijete i živimo u mojoj kući  s tim da on dolazi samo navečer kod nas preko dana radi kod svojih doma jer tamo ima radionu. Nije prijavljen na moju adresu. Ja otplaćujem gotovinski kredit dignut prije naše veze od kojeg sam kupila kuću. Zanima me kakva su njegova prava sada i jednog dana. Dali mogu zaštiti kuću tako da ih prepišem na djecu jer ne želim da jednog dana dijele sa njegovim dijecom iz prvog braka. Ne ulaže ništa u kuću i ja sama plačam sve račune što ke vidljivo preko bankovnih izvoda. Molim ako može tko odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja se ispričavam što gnjavim. Ali na temelju čega ima pravo potraživanja? Nije ulagao apsolutno ništa. A dok ja otplačujem svoj kredit on ima svoj kredit s kojim je kupio auto i neke stvari koje nisu kod mene nego u kući njegovih roditelja. Dali onda i ja mogu potraživat taj njegov dio ? I dali u slučaju da potrađuje išta od mene mogu tražit da mi vrati pola kredita koji ja sama otplačujem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , M.EB. je napisao:

Sad sa drugim čovjekom imam jedno dijete i živimo u mojoj kući  s tim da on dolazi samo navečer kod nas preko dana radi kod svojih doma jer tamo ima radionu.

S tim čovjekom imate ovo dijete i svi troje živite u zajedničkom domaćinstvu? Ako je tako, tko financira uzdržavanje ovog djeteta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ako se to tako zove. Jer uglavnom kod nas prespava zbog djeteta. Nije prijavljen na našu adresu. I bilo je par puta razilaženja dosta komplicirano sve. I s nama žive moja djeca iz prvog braka. Ja brinem sama za račune i za dvoje djece. Za treće on mi da 130 eura za to treće i eventualno nekad kupi još nešto ako treba baš.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

 

Poštovana,

Ako se jednom izvanbračnom drugu ne daj bože što dogodi, ovaj drugi bi u Vašem slučaju nasljedio 1/4 dijela kuće, a taj dio bi se onda dijelio i na njegovu djecu iz prijašnjeg braka.

Eventualno bi Vaše dvoje djece iz prijašnje veze mogli osporavati da ste bili u izvanbračnoj zajednici s njim ako nije bilo takve životne zajednice među Vama tj. ako Vi ni oni niste to faktično doživjeli ni vidjeli kao izvanbračnu zajednicu obzirom da on ne živi s Vama, nije prijavljen na Vašu adresu (za to bi mu trebala Vaša suglasnost) nego tako naiđe, ali bi se onda zamjerili i vjerojatno posvadili sa trećim djetetom.

Tako da pogledajte datum kada ste se uknjižili u zemljišne knjige kao vlasnica kuće (možete pogledati i u digitalnim zemljišnim knjigama). Ako ste se uknjižili kao vlasnik kuće prije zasnivanja veze s njim (uzmite u obzir i kada je rođeno treće dijete jer od tad bi Vam se mogao računati početak izvanbračne zajednice tj. trebalo bi Vam da je Vaš upis kao vlasnice u zemljišne knjige bio prije rođenja trećeg djeteta), onda ste stekli tu nekretninu prije (potencijalne) izvanbračne veze i možete ju ako tako želite, darovati Vašoj djeci. Ako ih je troje svaki bi dobio 1/3 dijela. 

Druga, možda bolja opcija je da zadržite nekretninu u svom vlasništvu i napišete oporuku gdje ju ostavljate samo Vašoj djeci. Nikad ne znate u kakvim će odnosima djeca biti u budućnosti, stoga je bolje da ste Vi vlasnica nekretnine. 

 

uređeno: od Wallflower
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravila sam nešto napisati, a mislim da bi Vam bilo važno. Postojanje izvanbračne zajednice se prvenstveno temelji na slobodnom priznanju jedne i druge osobe da takva zajednica postoji. Znači ako netko tvrdi da je s Vama u izvanbračnoj zajednici, a vi ju ne priznajete tj. slobodnom voljom tvrdite da niste u izvanbračnoj zajednici, onda niste u izvanbračnoj zajednici. Neovisno o tome da li imate dijete. 

Kada osoba umre je druga situacija obzirom da ne može dati svoju izjavu. Tada bivši partner pronalazi nekoliko svjedoka koji potvrđuju da je netko bio ili nije bio u izvanbračnoj zajednici.

Tako da Vam je oporuka najbolja zaštita Vas i djece.

A ako Vas djeca tog gospodina iz prijašnje veze (iako je mala mogućnost za to) budu napadala tužbama da njima nešto pripada na nekretnini s osnova izvanbračne stečevine njihovog oca:
1. Trebate utvrditi kad ste se upisali kao vlasnica nekretnine (za Vas je povoljno ako ste se upisali prije rođenja trećeg djeteta)
2. Ako ste se upisali na dan ili u danima nakon rođenja trećeg djeteta, nepriznavanjem izvanbračne zajednice ćete isključiti zahtjeve djece koja nisu Vaša.



 

uređeno: od Wallflower
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija