Jump to content

Suglasnost bračnog druga za darivanje nekretnine


alanella

Preporučene objave

Pozdrav, molim odgovor na sljedeću situaciju, nadam se da je postavljano na odgovarajućem podforumu:

Bračni drugovi koji nisu državljani RH vlasnici su kuće u RH u jednakom omjeru (svaki po pola). Darovali bi tu nekretninu hrvatskom državljaninu preko opunomoćenika jer se ne misle više vraćati u RH. Pitanje je, treba li svaki od njih opunomoćiti drugu osobu (svaki sa svojom punomoći), mogu li opunomoćiti istu osobu ili pak je dovoljno da jedan od njih da suglasnost iz čl. 37. Obiteljskog zakona? Također molim, koji bi bio sadržaj takve suglasnosti? Unaprijed hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

za darovanje - otuđenje nekretnine predlažem pravni posao darovanja, odnosno ugovor o darovanju koji bi potpisala oba bračna druga i primatelj dara (obdarenik). Ugovor ovjerite kod javnog bilježnika kao darovatelji - samo potpis darovatelja je dovoljno ovjeriti.

Možda će trebati apostil i svakako prijevod na hrvatski u RH. 

Obdarenik vlasništvo stječe tek upisom u zemljišne knjige, a ako ne stupa odmah u posjed ugovor o darovanju treba biti u obliku javnobilježničkog akta/solemnizirane isprave. 

Suglasnost (ako ćete ipak tim putem) također se ovjerava kod javnog bilježnika pa vam on može sugerirati sadržaj. U pravilu, bitno je da je navedeno da postoji bračna zajednica između x i y, pri čemu je brak sklopljen xx.zz.yyyy. Nakon toga se konstatira da su suvlasnici nekretnine xyz (opis iz zemljišne knjige) te da bračni drug x daje suglasnost bračnom drugu y da otuđi nekretninu darovanjem...

No, kažete da se bračni drugovi ne misle vraćati u RH što znači da bi suglasnost ovjeravao javni bilježnik u nekoj drugoj državi te je stoga važno da formulacija bude u formi koju će takav inozemni javni bilježnik biti spreman ovjeriti, a da sadržajem bude prihvatljiva hrvatskim institucijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oba bračna druga neka daju punomoć istoj osobi. Povećavate si troškove bespotrebno ako sastavljate i suglasnost i punomoć jer se oboje ovjerava kod javnog bilježnika pa evt apostil i svakako prijevod. Jedna punomoć koju daju suvlasnici nekretnine istoj osobi. 

Dodatno smanjenje troškova jest darovni ugovor u matičnoj državi pa u RH samo prijevod (i evt apostil) kako sam vam prethodno napisala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija