Jump to content

Problem sa građevinskom dozvolom


Anci272

Preporučene objave

Trebali bi pravni savjet, ali može i preporuka u inbox za dobrog odvjetnika koji bi znao razrješiti situaciju. 

Prije više od 10 mjeseci (krajem 6 mjeseca prošle godine) podnijeli smo zahtjev za građevinskom dozvolom u Velikoj Gorici. Prvih 6 i pol mjeseci referent nije napravio apsolutno ništa na predmetu. Mi smo cijelo to vrijeme iščekivali dozvolu misleći kako se na njoj radi, dogovorili smo radove za 2 mjesec i na kraju je sve to propalo. Sredinom prvog mjeseca nakon naših upita zašto se na dozvoli ništa nije napravilo, konačno se javlja referent, prvo dopisom gdje traži minorne preinake u glavnom projektu (da se prepiše podatak iz geodetskog dijela na glavnu stranicu i da se glavni projekt preda pod novim brojem revizije). Arhitekti je rekao da prvi put čuje da netko to traži, ali odmah je napravio izmjenu samo da ovaj nastavi s radom.

Nakon toga referent zove supruga i daje dva komentara, prvi se odnosi na vodu i kanalizaciju. U posebnim uvjetima priključenja Upravno pravno tijelo nam je napisalo da se ne možemo priključiti na postojeću vodovodnu i kanalizacijsku mrežu i da idemo na alternativna rješenja, a kad se vodovod i kanalizacija provedu da smo dužni spojiti se na njih. Sukladno tome napravljen je projekt. Međutim komentar referenta je bio da njemu moral ne dopušta da mi unutar grada Velike Gorice nismo spojeni na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu i da izvolimo tražiti susjede preko puta da nam dozvole da provedemo vodovod i kanalizaciju iz susjedne ulice preko njihovih ograđenih dvorišta. Znači mi bi morali plaćati izmjenu projekta i ganjati susjede i plaćati im naknadu ako bi nam uopće htjeli to dopustiti zato što referentu moral nešto ne dopušta, a da ne govorim o vremenu koje bi izgubili na sve to.

Drugi komentar se odnosio da nemamo pristupni put na našu česticu jer da je čestica ispred naše u Društvenom vlasništvu i da je on čuo od nekoga da se čestice u Društvenom vlasništvu mogu lako vratiti starim vlasnicima. To smo odmah išli provjeriti s našom geodetkinjom i ona je rekla da tu ne postoji nikakav problem jer se ta čestica u katastru vodi kao put, a da se čestice od javnog interesa sukladno zakonu o cestama ne vraćaju u privatno vlasništvo, i da joj nije jasno zašto se grad već nije upisao na tu česticu. Nadalje u postupku je nova katastarska izmjera i s njom će ta mala čestica biti spojena sa ostatkom ulice i više neće postojati. Također je predviđena parcelacija našeg dijela koja će ići odmah nakon dobivanja građevinske dozvole, i od naše čestice treba ići uski pojas s te strane također za prometnicu. Tako da nema smisla da bi mi morali davati dio za cestu, a da se pojas između vraća starom vlasniku.

Na oba komentara smo dali odgovor mailom referentu, nešto mi, nešto naš arhitekt i kako se referent više nije javljao mislili smo da su oba komentara s tim zatvorena i da čovjek radi na rješavanju dozvole. Nakon sljedećih mjesec i pol skužili smo da to baš i nije tako. Probali smo doći u kontakt s njim, s pročelnicom, probali smo organizirati neki sastanak da se vidi u čemu je problem, bez uspjeha. Od arhitekte smo saznali da ovo nije jedini projekt na kojem mu dotični referent radi probleme.

Konačno uz prijetnje da ćemo poslati žalbu na ministarstvo i dati sve u novine, čovjek odgovara na mail i piše da mi nemamo pristupni put jer da je čestica ispred naše u privatnom vlasništvu i da moramo tražiti služnost puta od starog vlasnika koji je upisan u katastar!?!? Odmah na to smo mu odgovorili da to nije točno, da je čestica u zemljišnim knjigama u Društvenom vlasništvu, i da ne vidimo kako bi nam stari vlasnik koji je još upisan u katastar mogao u zemljišnim knjigama dati služnost puta za česticu koja nije u njegovom vlasništvu. Napisali smo još jednom sve ostalo što nam je naša geodetkinja rekla i pozvali smo se na članke 101 i 131-133 u Zakonu o cestama iz kojih se vidi da se ta čestica ne može vratiti u privatno vlasništvo. Na to nam je odgovorila pročelnica da će predmet biti što hitnije riješen.

Još tjedan dana je prošlo, kada smo vidjeli na e dozvola da se na predmetu i dalje ništa ne rješava, pitali smo još jednom pročelnicu zašto referent i dalje ne radi, i kada nismo dobili odgovor poslali smo prvu Žalbu na Ministarstvo. Da skratim priču, nakon toga je referent pozvao nasljednika bivšeg vlasnika puta. Kada smo ga pitali zašto nije pozvao i ostale susjede, jer nakon svega što se izdešavalo bilo nam je sumnjivo što ga zove na sastanak na samo. Rekao je da će ga tražiti da nama da suglasnost za gradnju, a da će njega savjetovati da se proba upisati kao vlasnik i kada grad bude radio cestu da proba izvući naknadu od grada (ovo imamo na pismeno u mailu - nevjerojatno da čovjek nije imao 6,5 mjeseci vremena ni taknuti u naš predmet, ali ima vremena davati pravne savjete o kojima pojima nema i što uopće nije njegov posao). Naravno da nije napravio tako, na e dozvola je osvanula izjava koju je referent ručno napisao, a koju je nasljednik bivšeg vlasnika potpisao, da nasljednik bivšeg vlasnika izjavljuje da će se probati dogovoriti s nama i da ostavlja broj telefona.

Čuli smo se poslije s tim čovjekom i rekao nam je da mu je referent rekao da neće moći ništa izvući od grada, ali da se proba dogovoriti s nama, odnosno izvući novce od nas... a uopće nije vlasnik tog zemljišta. Što je najbolje, s obzirom na položaj tog zemljišta, pretpostavili smo da je to zemljište prije bilo dio našega, pa smo tražili povjesni ispis iz Katastra. Ispalo je da je stari vlasnik (otac od čovjeka s kojim smo pričali) imao u vlasništvu česticu, koja je 70-tih godina podijeljena na 3 čestice (dvije predviđene za gradnju i jednu malu od 144m2 za put). Ove dvije predviđene za gradnju, su naša, i susjedna, koja je još krajem 70-tih godina dobila pravomoćnu građevinsku dozvolu i koja isto ima pristupni put preko tog puta od 144m2. Znači, njegov otac je prodao ta zemljišta kao građevinska, a ovaj se sad na nagovor referenta polakomio i sad bi i nama i susjedu htio naplatiti ili prodati put koji nije u njegovom vlasništvu i za koji nam ni ne može dati služnost puta u zemljišnim knjigama.

Sada smo drugi put poslali pritužbu na Ministarstvo, ali kada je po drugi put stiglo isto uniformirano pismo da traže od Velikogoričkog ureda da što hitnije im obrazlože zašto rješenje nije donijeto u zakonskom roku, shvatili smo da od Ministarstva nema puno koristi. Mislim da nisu odgovor dobili ni prvi put, jer po odgovoru referenta shvatili smo da nije uopće dobio informaciju o našoj žalbi.

Dogovor sa nasljednikom bivšeg vlasnika ne razmatramo jer nam on ne može dati služnost puta u zemljišnim knjigama, a Zakon o prostornom uređenju kaže da je prometna površina: površina javne namjene, površina u vlasništvu vlasnika građevniske čestice ili površina na kojoj je osnovano pravo služnosti prolaza u svrhu pristupa do građevniske čestice. Znači služnost puta mora biti upisana u zemljišnim knjigama. Odnosno, u ovom slućaju ne mora jer je put površina javne namjene. I druga stvar je da čak da se ova točka i zatvori, tko nam garantira da referent neće izvući nešto sljedeće s obzirom kako otpočetka opstruira naš predmet. Uostalom ni za njegov komentar da mu moral ne dopušta da nismo spojeni na vodovod i kanalizaciju nemamo njegov odgovor da li smatra da je ta točka zatvorena ili ne, a može izvući i nešto treće. Na e dozvola uopće ne postoji zabilježba koji komentari su otvoreni, tako da ne vidim uopće smisao sustava e dozvola, bačen novac. Posebni uvjeti priključenja su isto apsurd, jer ti si dužan napraviti projekt sukladno njima, ali referent ih ima pravo zanemariti i tražiti izmjene suprotne zahjevima iz Posebnih uvjeta. Tako da smo u svemu ovome shvatili da referenti mogu doslovno što žele.

I sada je pitanje što napraviti? Ako netko može preporučiti dobrog odvjetnika bili bi zahvalni.

Možda postoji mogućnost da preko odvjetnika zatražimo od općinskog suda na nam omogući upis služnosti puta na čestici u Društvenom vlasništvu, a koja se u katastru vodi kao put?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija