Jump to content

Smrtni slucaj u obitelji - racuni - punomoc


Esperanso1989

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Prije tjedan dana mi je preminuo otac.

Svi racuni koji su nam doma stizali bili su na njega, odnosno na njegovo ime i prezime.

 

E sad, sve te racune zelim prebaciti na majku. Radi se recimo o racunima za HEP, Vodoopsrkbu, struju, Zagrebacki holding.

Vjerojatno ima tu jos nekih stvari koje se sada ne mogu sjetiti, sto cu morati prebaciti na majku.

 

Obzirom da je moja majka vec dosta stara i dosta lose se snalazi sa birokracijom, administracijom i papirologijom, htio bih ja to sve rijesiti za nju i u tu svrhu bih trebao otici kod javnog biljeznika da me majka opunemoci da mogu sve te stvari raditi umjesto nje.

 

Mene bi zanimalo, dali moram raditi posebne punomoci za svaki ovaj gore entitet koji sam naveo ili postoji opcija da nekako srocim punomoc da mogu majku u svemu zastupati, bilo sto ce se odnositi na buduce rjesavanje papirologije i administracije. Ako bi mi netko mogao dati/napisati primjerak ili sprancu izjave koju bih mogao koristiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Esperanso1989 je napisao:

u tu svrhu bih trebao otici kod javnog biljeznika da me majka opunemoci da mogu sve te stvari raditi umjesto nje.

Ukoliko je majka nepokrerna ili vam je inače teško odvesti je jb, većina jb izlazi i na teren - nekad je potrebno pričekati par dana na termin, ali postoji i ta opcija.

prije 5 sati , Esperanso1989 je napisao:

dali moram raditi posebne punomoci za svaki ovaj gore entitet koji sam naveo ili postoji opcija da nekako srocim punomoc da mogu majku u svemu zastupati, bilo sto ce se odnositi na buduce rjesavanje papirologije i administracije.

Većinu toga možete napraviti online ili putem maila s time da vam je potreban dokaz da je majka novi i/ili jedini vlasnik nekretnine na koju se režije odnose i taj se dokaz šalje/uploada. Online (na web stranici pružatelja usluga) se tako može prenijeti plin, struja..., dok voda najčešće ide mailom.

Predlažem da utvrdite što trebate baš osobno prenijeti (možda GSKG ako je u pitanju Zagreb) i onda će vam takav pružatelj usluga najbolje reći kakva je punomoć potrebna.

Inače, može se sve pokriti jednom punomoći (tako da se formulira da ste opunomoćeni za zastupanje majke prilikom promjene osobe platitelja računa i onda da se navedu svi pružatelji usluga kod kojih planirate koristiti punomoć). Može se desiti da ćete nekom pružatelju punomoć morati i ostaviti pa provjerite trebate li ostaviti izvornik i koliko vam ovjerenih jb kopija treba).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 22. 06. 2023. u 8:10, Esperanso1989 je napisao:

Svi racuni koji su nam doma stizali bili su na njega, odnosno na njegovo ime i prezime

Ti računi su vezani za nekretninu, pa je ključno pitanje, tko je u zk upisan kao vlasnik ili suvlasnik te nekretnine?

Dana 22. 06. 2023. u 8:10, Esperanso1989 je napisao:

htio bih ja to sve rijesiti za nju i u tu svrhu bih trebao otici kod javnog biljeznika da me majka opunemoci da mogu sve te stvari raditi umjesto nje.

Ne može Vam majka dati punomoć dok se ne utvrdi temeljem čega je bio pok. otac upisan kao osoba na čije ime glase računi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija