Jump to content

Stjecanje bez osnove - ulaganja poštenog posjednika


Aequitas123

Preporučene objave

Poštovani,

Osoba A je bila s osobom B u braku sve do smrti osobe B u siječnju ove godine. Osoba B je bila suvlasnica nekretnine zajedno sa svojom djecom C i D, u jednakim suvlasničkim dijelovima (svatko u 1/3 suvlasništva). Djeca su iz prvog braka.

Nakon smrti osobe B održana je ostavinska rasprava kod javnog bilježnika, slijedom čega je suprug sada suvlasnik sa osobom C, budući se osoba D odrekao u korist sestre osobe C, slijedom čega je osoba A sada suvlasnik u omjeru 1/9, dok je osoba C suvlasnik u omjeru 8/9.

Obzirom je osoba A tijekom trajanja braka uložila znatna imovinska sredstva (uložio je 15.000,00 EUR-a). Isti je tijekom trajanja braka živio sa osobom B (suprugom), a cijelo vrijeme trajanja braka osoba C i D su suvlasnici svatko u 1/3.

Budući je s današnjim danom osoba A suvlasnik u 8/9, a osoba C suvlasnik u 1/9. Osoba C sada prijeti tužbom da ga osoba A unazad 5 godina isplati da je isti koristio nekretninu bez osnove, slijedom čega traži cca 8.000,00 EUR-a s osnove najamnine, budući smatra da je osoba A nepošteni posjednik.

Budući je osoba A uložila 15.000,00 EUR-a u nekretninu, sada je suvlasnik u omjeru 1/9, dok je osoba C u 1/9. Kako je osoba A uložila u nekretninu, ta ista nekretnina je sada dobila na tržišnoj vrijednosti, budući je napravljen krov, fasada, okućnica, stolarija, sanitarije itd. Znači li to da je osoba C sada stekla bez osnove u vidu koristi i ulaganja u nekretninu?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija