Jump to content

Imati ili biti: legalizacija


Luda Mama

Preporučene objave

Poštovani i dragi ljudi, unaprijed zahvaljujem svima koji će naći za shodno dati koji savjet što i kako dalje. Dakle....

1985. godine moj punac je podnio zahtjev za izgradnju kuće u jednom selu. Dobio je odobrenje o gradnji pod određenim uvjetima i sazidao prizemlje kuće. Iako bez vode i struje, u kući se povremeno živjelo i ista se pomalo nadograđivala. Ipak, rat i skora smrt nesretnog punca prekinuli daljnju izgradnju i kuća ostala bez krova, bez vode i struje. Uslijedila je ostavinska rasprava, po kojoj su tri sina i udovica dobili vlasništvo nad kućom u jednakim udjelima. Uskoro se mlađa dva sina odriču vlasništva u korist majke, a ona 3/4 kuće daruje - svom najstarijem sinu. Objekt nije ni legaliziran, ni upisan, postoji tek ovjera ugovora o darovanju kod javnoga bilježnika. Nakon što se sin-vlasnik kuće predomislio i odlučio ustupiti kuću jednom od braće (koji je ujedno i moj suprug), krenuli smo s legalizacijom objekta. Pri tom smo došli do saznanja kako je cijelo vrijeme građevina vođena na pogrešnoj čestici: otac/punac je jednostavno izgradio kuću na drugom mjestu, a ne na onom za koje mu je svojedobno izdano uvjerenje o gradnji. U svim kasnijim dokumentima (o nasljeđivanju i darovanju) jednostavno je prepisivan isti broj čestice, iako je kuća počivala - na drugom. Došao je trenutak da suprug službeno preuzme vlasništvo nad nekretninom i upiše se kao vlasnik. Planiramo kod bilježnika s bratom, koji nekretninu ustupa, potpisati ugovor o darovanju. Pitanje koje me muči jest: kako brat može dokazati svoje vlasništvo nad nekretninom? Nema je u zemljišnim knjigama, jedino što ima, to je ugovor o darovanju u kojem je nekretnina upisana - na drugoj katastarskoj čestici. Još jednom od srca zahvaljujem!

Srdačno, Luda Mama :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija