Jump to content

Pravo podstanara bez ugovora


Taralara

Preporučene objave

Dobar dan!

Živim u stanu (tj.živimo - suprug i ja) u Zagrebu 21 godinu,podstanari smo, bez prijave i ugovora koje smo pokušavali,bez uspjeha ishoditi od najmodavaca.

Prije mjesec dana nam je rečeno da moramo iseliti za dva mjeseca. Da li, obzirom na tako dugo stanovanje imamo ikakva prava ili,obzirom na nepostojeće papire nemamo nikakva pravna uporišta?

 

Unaprijed hvala!

Tara

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 24. 07. 2023. u 10:02, Taralara je napisao:

Da li, obzirom na tako dugo stanovanje imamo ikakva prava ili,obzirom na nepostojeće papire nemamo nikakva pravna uporišta?

Ukoliko otkazni rok nije ugovoren (a nije jer ugovora o najmu nema) njegovo se trajanje određuje u razmjeru s trajanjem osnovne obveze. Tako bi ovdje bilo opravdano i trajanje otkaznog roka od 6 mjeseci, ali to je stvar dogovora s najmodavcem. 

S druge strane, u praksi, otkazni rok o kojemu pričamo rijetko prelazi 3 mjeseca pa predlažem da pokušate dogovorno prolongirati za barem još mjesec dana.

Da li ste najmodavcu dali kakav polog (npr. 1 najamnina) za pokriće eventualnih šteta  - imate pravo na povrat toga u slučaju da nije došlo do pogoršanja prostora koje premašuje redovno korištenje.

Da li ste na toj adresi prijavili prebivalište ili boravište? Ako da, to možete iskoristiti kao sredstvo uvjeravanja najmodavca (izloženost troškovima/kazni s obzirom da najam vrlo vjerojatno  nije prijavljen Poreznoj upravi).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Ukoliko sam suvlasnik u kuci koju koristi sestra i izdaje Ali nema ugovor sa podstanarom a podstanar nema odredjenu svotu koju placa vec pomaze sestri  sa placa njen 1/2 racunima ili ucestvuje u nabavci grijanja.  Kako sad da se podstanaru odkaze koristenje zajednicke kuce. Prijeti i sestri koja je socijalni slucaj. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Ala je napisao:

Kako sad da se podstanaru odkaze koristenje zajednicke kuce.

Kako je i dogovoreno, usmenim putem. Da li je osoba prijavljena sa prebivalištem ili boravištem na toj adresi? Ima li svojih pokretnina u kući?

prije 5 sati , Ala je napisao:

Prijeti i sestri koja je socijalni slucaj

Na koji način?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovanje,

Roditelj mi ima polovinu stana kojeg je naslijedio od preminulog roditelja. Znači trenutno je stan u vlasništvu moje bake koja je u domu za starije i jednog roditelja. Prije 6 godina su uselili (baka kad je selila u dom) jednog podstanara ali bez ugovora. Prvo vrijeme bilo je sve uredu s plaćanjem ali nakon nekog vremena bilo je jako rijetko te se nakupio poveći dug. S obzirom da je roditelj lakovjeran i sve ove godine dozvoljava da mu podstanar na kapaljku isplačuje za stanarinu, a iz tog razloga je upao u osobno loše financijsko stanje ( jer pomaže baku u domu) nas ostalu rodbinu brine postoji li neki način da nam taj podstanar preuzme stan? I koji je najbolji način za iseliti tog podstanara s obzirom da ugovor o najmu ne postoji? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Dobar dan, suprug i ja smo podstanari i nedavno smo čuli da je napravljena Viber grupa zgrade  u koju mi i još jedan podstanar nismo uključeni (pod izlikom da nismo vlasnici stana) U toj grupi se inače stanari obavještavaju o radovima u zgradi, eventualnom isključenju struje Itd ali se ujedno kako čujemo i kleveću podstanari tj mi… imamo li mi ikakvih prava? Po kom članu zakona je to dozvoljeno? Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija