Jump to content

Otvoren kredit za supruznika, duguje li ista?


Anlise_1685

Preporučene objave

2018. prije nego smo poceli zivjeti tadasnji decko i ja, on je digao nenamijebski kredit sa kojim se ja nisam slagala niti ga zeljela, on ga je potrosio za neke stvari tipa tv, kauc, zivio od toga do iduceg zaposlenja i slicno.

2019. god sam ja digla kredit kako bih zatvorili njego, a kako bi on aplicirao za stambeni kredit, u medjuvremenu smo se ozenili. Nazalost, stan nismo kupili a meni ostao kredit, sto smo dijelili dok smo bili skupa, no sad sam predala papire za savjetovanje prije razvoda. Dogovor je bio da ce zatvoriti cim prije taj kredit moj, sto nije napravio, dapace, ukopao se dalje u cemu ja ne zelim sudjelovati. 
 

na jesen ce biti 4godine, cini mi se da je netko rekao da je zastara 5 god, kredit jos traje 6,5god. On za sada placa kad moze pola, ali realno smatram da je kredit njegov.

 

mogu li ga tuziti. Imam njegov ugovor kredita, potvrdu kad je zatvoren, imam svoj ugovor kad je napravljen i potvrdu o prenosenju na njegov racun sa opisom za zatvaranje racuna. Ima li smisla tuziti, kakva je praksa i zakon?

 

zahvaljujem. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Anlise_1685 je napisao:

cini mi se da je netko rekao da je zastara 5 god,

Čak i da se kredit prestane otplaćivati (iz bilo kojeg razloga) banka bi vrlo brzo aktivirala instrumente osiguranja otplate kredita (npr. administrativna zabrana na plaći ili slično).

prije 13 sati , Anlise_1685 je napisao:

On za sada placa kad moze pola, ali realno smatram da je kredit njegov.

Dakle, uspostavili ste praksu kroz 4 godine da vi plaćate dio kredita?

Je li vaš čitav kredit potrošen na otplatu njegovog ili...?

prije 13 sati , Anlise_1685 je napisao:

mogu li ga tuziti. Imam njegov ugovor kredita, potvrdu kad je zatvoren, imam svoj ugovor kad je napravljen i potvrdu o prenosenju na njegov racun sa opisom za zatvaranje racuna. Ima li smisla tuziti, kakva je praksa i zakon?

Da li je on mpžda sudužnik ili jamac po vašem kreditu?

Možete podnijeti tužbu (imovinskopravni zahtjev) radi isplate dijela plaćenog kredita, s time da biste trebali dokazati da je navedeni pravni posao (prijenos novca njemu) zaključen s namjerom pozajmice, a ne darovanja. 

Ukoliko biste tvrdili da je i polovica rate kredita koju ste vi mjesečno vraćali bila pomoć i pozajmica njemu, trebat ćete i to dokazati, odnosno trebat ćete osporiti svom bivšem suprugu da je kredit utrošio u zajedničku imovinu i zajedničke potrebe, odnosno dokazati da je kredit podignut i utrošen za njegove vlastite potrebe.

Stoga je u vezi postojanja duga koji je nastao iz kredita i glasi na jednog bračnog druga najvažnije pitanje da li su novčana sredstva iz kredita utrošena za povećanje zajedničke imovine ili za druge zajedničke potrebe. Vi, kao nositelj obveze plaćanja kredita nakon razvoda braka i kao onaj koji podmiruje te obveze (zasad polovicu) imate pravnu mogućnost da prema njemu postavite imovinskopravni zahtjev radi isplate dijela plaćenog kredita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija