Jump to content

Prisilna naplata od strane agencija Eos-matrix, B2, SVEA...


Velimir Sarapa

Preporučene objave

Poštovani molio bi za savjet kome se obratiti i po kojem članku zakona reagirati, vezano za konstantno uznemiravanje od strane razno raznih agencija za naplate potraživanja?

Naime, ja sam nakon smrti oca, na ostavinskoj raspravi kod javne bilježnjce, prihvatio naslijedstvo, gdje sam bio svjestan da ne nasljeđujem nikakvu veliku imovinsku korist, nego više sentimentalno sam želio zadržati pravo korištenja obiteljskog grobnog mjesta.

Nasljedstvo je obuhvaćalo:

1. otvorene račune u banci ( račun od kredita, račun koji je bio u blokadi i zaštičeni)

2. korištenje grobnog mjesta

3. socijalnu mirovinu u vrijednosti 1034 HRK

4. povrat preplačene premije HZZO u iznosu od 40HRK

Tada, 2018g. sam bio upozoren od strane javne bilježnice da iza oca postoji dug prema banci te da ja kao nasljednik odgovaram za ostaviteljeve dugove do vrijednosti nasljeđene imovine prema članku 139, (3) zakona o nasljeđivanju.

Međutim, godinu kasnije su se počele javljati razne agencije koje su počele potraživati od mene ogromne iznose novca (za mene pomalo nestvarne), a sve vezano za rješenje o nasljeđivanju te da ja kao nasljednik moram vratiti nekakve dugove za koje do tada nisam uopće znao da postoje i da su se vodili nekada prije postupci protiv mog pokojnog oca. Između ostalog na ostavinskoj raspravi nisam uopće bio upućen da se negdje nešto vodi ili se vodilo protiv mog oca pa sam ostao šokiran kada su me te agencije počele naganjati i blokirati mi račune i bankovne kartice.

Nakon uvodnog šoka, nakon prve ovrhe koju mi je naplatio B2 kapital 2020te godine putem finine prisilne naplate s mog računa, krenuo sam istraživati o čemu se radi i stupio sam u kontakt sa svim agencijama koje su se javile, s namjerom da sve ispitam i nađemo rješenje po tim pitanjima.

Svima sam u svojim dopisima govorio da se pozivam na članak 139. (3) zakona o nasljeđivanju te da je sva vrijednost naslijeđene imovine pa čak i više od vrijednosti naslijeđene imovine otišlo na naplatu ovrhe koju je pokrenuo B2 kapital.

Svima sam poslao svu zatraženu dokumentaciju kako bi dokazao što sam naslijedio i što je i gdje naplaćeno tj. na što je potrošena sva vrijednost naslijeđene imovine.

"B2 kapital" mi je nakon toga pokušavao pustiti na naplatu putem finine blokade, još neke kako oni kažu: "otvorene račune". Na što sam ja reagirao tako da sam svaki puta otišao na sud i uz predanu svu dokumentaciju zatražio od suda da obustavi te ovrhe jer pod broj jedan ovrhe ne glase na mene već na mog pokojnog oca. A kao drugo, sva vrijednost naslijeđene imovine je utrošena na prethodnu naplatu/ovrhu.

Svaki puta nakon sudskog dopisa da se B2 očituje po mom zahtjevu, B2 povlači svoj zahtjev sa Fine i meni se račun odblokira nakon nekoliko dana ili tjedana i tako se vrtimo u krug. Oni se svako malo pokušavaju naplati a ja svako malo strepim kad ću ponovo imati blokiran račun. Trenutno su u stanju mirovanja jer imamo spor na sudu za kojeg još nije donesen pravorijek.

"SVEA ekonomi" se također javlja svako malo sa svojim potraživanjima pa sam i sa njima stupio u kontakt putem e-mailova te sam im poslao svu dokumentaciju iz koje je vidljivo da se sukladno čl. 139. (3) zakona o nasljeđivanju više nemaju pravo teretiti moj račun jer je sve pokupio B2 kapital. U telefonskom razgovoru s njihovom pravnicom dogovoreno je da će po zaprimanju sve dokumentacije razmotriti slučaj i da je za otpis duga potrebana odluka treće strane u ovom slučaju suda.

S druge pak strane svaki mjesec mi šalju poštu u kojoj potražuju svaki mjesec sve veće iznose, uvećane na ime kamata.

Oni se trenutno nikako ne odlučuju na sud, da to rješimo a ja nemam nikakvu osnovu za pokretanje postupka, ili možda imam a da neznam na što da se pozovem.

"EOS-matrix" - nakon silnih prijetnji od strane njihovih "šalteraša" te nakon komunikacije s njihovom pravnom službom, na moje veliko iznenađenje i moju radost, dobivam usmenu informaciju preko telefona, da je njihova pravna služba prihvatila svu moju dokumentaciju te da će svi dugovi koji mene terete biti otpisani. Zamolio sam ih sad već nekoliko puta da mi taj otpis dugova potvrde pismenim putem, što ignoriraju već cca dvije godine, da bi se prije nekih pola godine ja našao u jednoj izuzetno neugodnoj situaciji, gdje me direktor moje tvrtke poziva na razgovor jer je na firmu došao zahtjev za prisilnom naplatom zbog mog duga kojeg je kao EOS Matrix trebao otpisati. Objašnjavam situaciju svom direktoru i predstavnici radničkih prava te zajedno kontaktiramo telefonskim putem EOS matrix, gdje nam gospoda iz EOS Matrixa odgovaraju da je taj zahtjev za naplatu poslan "omaškom" te da mole da se sva dokumentacija vrati EOS matrixu i da se ignorira taj zahtjev.

Nakon toga ih ponovno kontaktiram da mi pošalju napismeno da su otpisali dugove, na što odgovor nisam dobio do dan danas, ali su mi uredno poslali ponovno isti nalog za prisilnu naplatu, ovog pura putem Fine.

Naravno da ih zovem sad već drugi dan i da se oni ispričavaju što je ponovno došlo do greške, oni vide u sustavu da je to dogovoreno da se otpiše, ali oni moraju sada ispitati kako je to ponovo poslano na naplatu.

Trenutno je moj bankovni račun blokiran, a ja ni sam više neznam što napraviti kako bi izbjegao ovakve buduće situacije.

Ne mogu se pomiriti s odgovorom svoje odvjetnice da nema nikakvog pravnog instrumenta kako stati na kraj ovakvom maltretiranju pa molim da mi se javi netko tko ima prijedlog rješenja ovakvog slučaja.

Unaprijed se zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na infu.

Ali da bi išao u parnični postupak, na koji članak zakona da se pozovem?

Jednom prilikom kad mi je B2 kapital poslao nalog za prisilnu naplatu putem Fine, otišao sam na sud sa zahtjevom za obustavom prisilne naplate jer ja nisam osoba na koju glasi ovršno rješenje već sam nasljednik koji ima svoja prava putem zakona o nasljeđivanju.

Sudac koji je dobio moj slučaj je donio rješenje u kojem me uputio u parnicu iz razloga što se B2 kapital nije očitovao u navedenom roku, vezano za moj zahtjev. Makar su iz B2 kapital u međuvremenu prešutno povukli nalog prisilne naplate sa Fine, bez da su obavijestili mene ili sud i meni je tada račun odblokiran nakon cca 2,3 tjedna blokade.

Na preporuku suda, pokrenuo sam parnični postupak, nekih tjedan dana nakon rješenja od suda.

Napominjem da mi je u tom trenutku račun bio odblokiran iako se B2 nije očitovao, a ja sam imao uputu od suda da idem u parnicu. Pokrenuo sam parnični postupak i čekao nekoliko mjeseci na prvo ročište.

Sutkinja je na tom prvom/pripremnom ročištu bila blago rečeno nezainteresirana, te je na samom početku ročišta izjavila da nije imala previše vremena da se uputi u slučaj pa evo možemo mi iznijeti svoja stajališta.

Nakon izjava na ročištu mi je ponuđeno da povućem tužbu iz razloga što nema pravnog interesa jer je B2 kapital zastupan po društvu Buterin i Posavec u međuvremenu povukao ovršni nalog sa Fine te da sud nema protiv čega donositi odluku.

Bio sam spreman i povuči tužbeni prijedlog, ali je vježbenica Buterina i Posavca, tražila da im platim troškove, što nisam želio prihvatiti.

Njima (Buterin i Posavec) je ovo idealna win- win situacija. Ako dobiju naplatit će se od mene, a ako izgube tj. ja dobijem parnicu, oni će se svejedno naplatiti od B2 kapitala jer ih zastupaju.

Sada trenutno čekam rješenje sutkinje, ali isto tako nemam baš neki predosjećaj da ću imati ikakve koristi od te parnice u koju me sud uputio.

Već je tijekom ročišta sutkinja je najavila da ona ne vidi gdje je tu moj pravni interes te da misli da ću trebati isplatiti tuženiku tj. tuženikovom zastupniku troškove. Da ne spominjem kako mi je ponuđeno da odustanem od tužbe odmah pa da ću platiti samo 50% troškova.

Zanimalo bi me da li možda znate kako da pokrenem parnicu odmah čim me netko blokira dok me sud ne uputi jer dok sud donese rješenje o prijedlogu pokretanja parnice, te agencije za naplate kao "B2 kapital" i slični u međuvremenu povuku naloge prisilne naplate sa Fine i nitko ne gleda što sam ja bio bez novaca određeni period niti itko vidi koliko smo moja obitelj i ja stresa u tim trenutcima prolazili.

Da spomenem još na kraju šlag na tortu povrh svega; ja ću vjerojatno trebati platiti tuženiku, iako oni svojim postupcima svjesno isprovociraju ovakav rasplet.

A sve zbog megalomanskog profita i halapljivosti kojekakvih agencija za naplate potraživanja, za koje je u najmanju ruku upitno, da li sve što rade je po zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

Ali da bi išao u parnični postupak, na koji članak zakona da se pozovem?

Po žalbi Vam sud rješenjem ili zaključkom (ovisi o primjeni izmjena i dopuna Ovršnog zakona) uputi na mogućnost pokretanja parnice, radi dokazivanja svojih navoda.

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

Makar su iz B2 kapital u međuvremenu prešutno povukli nalog prisilne naplate sa Fine, bez da su obavijestili mene ili sud i meni je tada račun odblokiran nakon cca 2,3 tjedna blokade.

Nisu bili dužni obavijestiti ni Vas, a ni sud. 

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

Na preporuku suda, pokrenuo sam parnični postupak, nekih tjedan dana nakon rješenja od suda.

Ovo nije preporuka već upućivanje da se prava mogu (ali ne moraju) pokušati ostvariti, ali u parničnom postupku koji se pak pokreće isključivo tužbom.

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

Napominjem da mi je u tom trenutku račun bio odblokiran iako se B2 nije očitovao,

Ovo je Vaša glavna, ključna pogreška.

I sav problem leži u ovome. Tužbu je trebalo poslati nakon provjere stanja na FINA-i, a ne ovako napamet.

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

Nakon izjava na ročištu mi je ponuđeno da povućem tužbu iz razloga što nema pravnog interesa jer je B2 kapital zastupan po društvu Buterin i Posavec u međuvremenu povukao ovršni nalog sa Fine te da sud nema protiv čega donositi odluku.

Ovo ste trebali prihvatiti, jer je bila u pitanju Vaša pogreška.

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

Bio sam spreman i povuči tužbeni prijedlog, ali je vježbenica Buterina i Posavca, tražila da im platim troškove, što nisam želio prihvatiti.

Traženje joj je bilo u cijelosti osnovano.

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

Njima (Buterin i Posavec) je ovo idealna win- win situacija. Ako dobiju naplatit će se od mene, a ako izgube tj. ja dobijem parnicu, oni će se svejedno naplatiti od B2 kapitala jer ih zastupaju.

Naravno, samo naplaćuju svoju uslugu. Ovdje nema ništa sporno.

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

Sada trenutno čekam rješenje sutkinje, ali isto tako nemam baš neki predosjećaj da ću imati ikakve koristi od te parnice u koju me sud uputio.

Nećete imati koristi, a vrlo vjerojatno ćete imati štetu na ime troškova postupka.

Sud Vam nije naredio već Vas je uputio da svoja prava možete potraživati sudskim putem u parničnom postupku. Tužba je bila isključivo Vaša odluka, a ne postupanje po izričitom nalogu suda. Svaki spor je rizik, pa tako i ovaj Vaš.

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

Zanimalo bi me da li možda znate kako da pokrenem parnicu odmah čim me netko blokira dok me sud ne uputi jer dok sud donese rješenje o prijedlogu pokretanja parnice

Imate rok od 60 dana od dana kada ovrhovoditelj zatraži izravnu naplatu preko FINA-e, te u tom roku možete tražiti proglašenje ovrhe nedopuštenom, kao i odgodu ovrhe, te naknadu troškova tih podnesaka.

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

te agencije za naplate kao "B2 kapital"

Ovdje se oni nisu naplatili, a trošak ste si sami prouzročili, jer prije slanja tužbe niste provjerili, da li još uvijek imate osnovu za nju.

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

ja ću vjerojatno trebati platiti tuženiku

Pokušajte prebiti ove troškove sa troškovima koje ste imali na ime žalbe ili što ste već podnijeli kada ste tražili obustavu postupka.

prije 17 sati , Velimir Sarapa je napisao:

A sve zbog megalomanskog profita i halapljivosti kojekakvih agencija za naplate potraživanja, za koje je u najmanju ruku upitno, da li sve što rade je po zakonu.

Za sada je ovo po zakonu, a Vaš cilj bi bio da ima prouzročite osnovani trošak kada se idući put pokušaju prisilno naplatiti. Jedino tako će odustati, a ovako vrijedi: "Ako prođe, prođe".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija