Jump to content

uporabna dozvola i gordijski čvor


anonimno

Preporučene objave

Moj pokojni otac, umro 1993.g., ostavio mi je nekretninu za koju imam njegovu građevinsku dozvolu ( iz 1966.g.) iz koje se nažalost ne vidi kvadratura kuće a na kojoj piše da se u prilogu dostavljaju 2 nacrta. Očev nacrt vremenom se izgubio ili uništio a u nadležnom urbanističkom tijelu taj nacrt ne egzistira (imam informaciju da je velika većina nacrta i građevinskih dozvola izdatih prije 1970.g. nepovratno izgubljena).

Napravio sam etažni elaborat, priložio sam građevinsku dozvolu, dostavio skicu situacije na terenu, od nadležnog tijela tj. katastra imam rješenje za upisni list kojim se izvještava zemljišnik da provede po upisnom listu knjiženje. Isti mi ga odbija tražeći uporabnu dozvolu ili nacrt iz kojeg je vidljivo da se situacija na terenu i nacrt iz građevinske dozvole poklapaju.

Kako presjeći ovaj gordijski čvor i dobiti uporabnu dozvolu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kuća, dakle, nije upisana u zemljišnu knjigu niti kao cjelina? Koje godine je kuća izgrađena? Zašto niste zatražili uporabnu dozvolu, to je puno lakše riješiti nego upisati etažno vlasništvo bez uporabne? Skicu iskolčenja koju vam traže u gruntovnici vjerojatno nikad nećete niti naći jer se to tada uglavnom nije ni radilo. Zatražite uporabnu, objasnite situaciju referentu i on će vas uputiti što morate učiniti (ne postoji univerzalna procedura jer svaki ured ili referent ima svoja pravila - nevjerojatno ali istinito). Ili tražite geodetu iz 1966 - 1968. koji još čuva svoj stari pečat. Prije nego odete u Ured drž. uprave pokušajte saznati da li su postojali kakvi uvjeti uređenja prostora u to vrijeme i kakvi te zadovoljava li vaša građevina iste. Možda će vam uz potvrdu sudskog vještaka da je kuća izgrađena prije 1968. doći uporabna dozvola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Građevine sagrađene prije 15. veljače 1968. godine smatraju se legalne, a uvjerenje o tome možete dobiti od nadležnog katastra. Možda bi to bio najjednostavniji put, jer oni ne gledaju dozvolu, nego iz fotogrametrijskih snimaka utvrde dimenzije objekta. To uvjerenje Vam vrijedi kao građevinska dozvola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija