Jump to content

Čudnovati putovi nasljeđivanja


anonimno

Preporučene objave

Poštovani!

Molim Vas da mi odgovorita na jedan problem, meni ne dokučive sudske odluke. Naime, moj djed imao je 4 sestre. Kako su im roditelji umrli jedna od sestara bila je smještena u ustanovu za djecu bez roditeljske skrbi. Danas, nekih 60 god. nakon toga, grad u kojem je njihova obitelj posjedovala nekretnine, započinje ostavinski postupak. Na ostavinskoj raspravi djedova sestra proglašena je jedinom nasljednicom. Ali, pošto je država o njoj skrbila jedno vrijeme (tj. bivša država), grad je postao vlasnik jednog dijela zemljišta. Je li takvo što moguće? Ima li moj djed pravo na svoj nasljedni dio?

P. S. novi vlasnik tog zemljišta, sučev je zet. On je naime to zemljište kupio od grada.

Što mi je činiti? Djed više nije živ. Ima li moj otac kakva prava? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ostavina je od oca mojega djeda, na kojega je i glasilo zemljište. djed je mrtav već 23 godine, a od 3 sestre 2 su žive, ali na ostavinsku raspravu bila je pozvana samo ta jedna koja je bila u domu. Pa je grad na račun toga što je ona bila par godina u domu oduzeo veći dio zemljišta, a drugi dio je ona prodala. Ta djedova sestra šta je bila u domu je proglašena jedinom nasljednicom. Drugi nitko nije bio pozvan na ostavinsku raspravu. iako ona živi u njemačkoj nekih 50 god i nije se nikad vraćala u taj grad, već je na ostavinsku ddošla njezina kćer. Moj otac je nastavio se brinuti za tu zemlju sve ove godine, kao i njegov otac (moj djed).

Svo to zemljište sada ima nove vlasnike. Bilo to grad ili zet suca koji je vodio ostavinski postupak. Može li se nešto učiniti da moj otac dobije svoj nasljedni dio?

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, odmah da naglasim da mi nisu poznati nasljedni propisi, koji su važili u vrijeme smrti vašeg pradjeda. Za takvo istraživanje i pravni savjet, koji ipak iziskuje malo više vremena, predlažem vam da se obratite nekom odvjetniku.

Po današnjim propisima, pozvala bih se na čl. 10 ZN o tzv pravu predstavljanja u prvom nasljednom redu.

Što znači da vašeg pradjeda nasljeđuju njegovi direktni potomci (sinovi, unuci i praunuci - to ste vi). Po današnjem zakonu, braća i sestre ne bi nasljeđivale, ako ima dakle tih živućih potomaka.

Međutim, ponavljam možda su u ono vrijeme nasljedni redovi bili drugačiji.

Pa vam se ispričavam na mojoj mladosti. :)

I potražite odvjetnika, koji će si uzeti vremena i provjeriti stare propise.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se nasljeđivanja tiče sve sestre su trebale biti pozvane na ostavinu, od umrlih njihova djeca. Uvijek bilo i u svim državama. Znači sve 3 sestre.Ono što je jedini nasljednik jedna sestra prodala, to je druga tužba, prodala je što nije njeno. Zaašto je tako pitajte sudca koji je donio rješenje, odnosno , onoga tko je prijavio nasljednike i imovinu iza umrlog. On je ustvari gravni krivac.

Znači krivci su oni koji nisu nakon smrti prijavili sve nasljednike!

Zašto je grad uzeo veći dio zemljišta osobi koja je u domu? Ima li ta osoba poslovnu sposobnost? Pretpostavljam da ima ako je prodala dio zmljišta.

Bojim se da malo možete učiniti, osim ako se radi o zemljištu koje ima izuzetnu vrijednost. Ostalo vam je trošak bez pokrića.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija