marya210 objavljeno: 5. rujan 2023. objavljeno: 5. rujan 2023. (uređeno) Pozdrav svima, molila bih pomoć. Naime, iza pok. oca nasljedili smo kuću svatko u 1/3 (brat, majka i ja), s tim da baka ima pravo doživotnog uživanja koje je uknjiženo kad je moj otac nasljedio kuću od svog oca, temeljem pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju. On je bio vlasnik nekretnine 1/1. Baka ima 98 godina i nepokretna je i pitanje je dana kada ćemo ju morati smjestiti u dom za starije i nemoćne. Koliko vidim to njeno pravo je preneseno i na naše suvlasničke udjele nakon pok. oca. Tako piše na izvatku iz zemljišne knjige, vlastovnici. Zanima me priječi li nas njeno pravo doživotnog uzdržavanja u prodaji kuće, obzirom na okolnosti i njenu duboku starost i stanje. Molim da mi odgovori netko tko to sigurno zna. Hvala puno. uređeno: 5. rujan 2023. od marya210 nadopuna točnih informacija Citiraj
lawbydesign odgovoreno: 5. rujan 2023. odgovoreno: 5. rujan 2023. prije 6 sati , marya210 je napisao: Zanima me priječi li nas njeno pravo doživotnog uzdržavanja u prodaji kuće, obzirom na okolnosti i njenu duboku starost i stanje. Pravo doživotnog uživanja je služnost (teret) i prati nekretninu, bez obzira tko je vlasnik. Dakle, kuća se može prodati i s tom upisanom služnošću. No, to bi vam moglo pričiniti probleme kod prodaje pa predlažem da prije toga pravo uživanja brišete na način da se s time suglasi baka, ako joj nije oduzeta poslovna sposobnost ili njen skrbnik (uz obavješćivanje CZSS i poštovanje procedure) ako joj je poslovna sposobnost oduzeta. drot13 1 Citiraj
marya210 odgovoreno: 11. rujan 2023. Autor odgovoreno: 11. rujan 2023. Dana 05. 09. 2023. u 17:14, lawbydesign je napisao: Pravo doživotnog uživanja je služnost (teret) i prati nekretninu, bez obzira tko je vlasnik. Dakle, kuća se može prodati i s tom upisanom služnošću. No, to bi vam moglo pričiniti probleme kod prodaje pa predlažem da prije toga pravo uživanja brišete na način da se s time suglasi baka, ako joj nije oduzeta poslovna sposobnost ili njen skrbnik (uz obavješćivanje CZSS i poštovanje procedure) ako joj je poslovna sposobnost oduzeta. Hvala na odgovoru. Gdje se briše ta služnost. Što trebam učiniti i gdje otići? Hvala puno unaprijed. Citiraj
lawbydesign odgovoreno: 11. rujan 2023. odgovoreno: 11. rujan 2023. (uređeno) Kako sam vam napisala: pravo uživanja brišete na način da se s time suglasi baka, ako joj nije oduzeta poslovna sposobnost ili njen skrbnik (uz obavješćivanje CZSS i poštovanje procedure) ako joj je poslovna sposobnost oduzeta. Dakle, suglasnost morate imati pisanu i potpisanu i rješava se tako da sve predate preko javnog bilježnika ili možete preko odvjetnika. uređeno: 11. rujan 2023. od lawbydesign dopuna Citiraj
marya210 odgovoreno: 19. rujan 2023. Autor odgovoreno: 19. rujan 2023. Potpisala je izjavu da se odriče tog prava, međutim kad je odvjetnik rekao da treba potpisati i suglasnost da on to može odnijeti na katastar onda to nije htjela. Jako je stara, ima 98 godina i nije mi jasno kakvo pravo doživotnog uživanja kad ona treba tuđu pomoć i njegu, ona de facto to svoje pravo uopće ne konzumira više. Osim toga, zanima me može li to biti zapreka pri prodaji i što učiniti u tom slučaju. Hvala puno. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.