Jump to content

Obaveze javnog bilježnika kod ostavinske rasprave


dudo72

Preporučene objave

 

Evo pročitajte, ovo je član foruma Kronična stranka odgovorio u jednoj temi sličnoj Vašoj:

Matični ured dužan je pribaviti sve dostupne podatke o imovini umrloga radi pripreme smrtovnice koju dostavlja sudu. Sud i javni bilježnik dužni su također pribaviti takve podatke, npr. upitom nadležnom z.k odjelu.

 

Međutim, nisu dužni istraživati na svim mogućim mjestima izvan uobičajenih javno dostupnih izvora (na prvom mjestu gruntovnica). Npr. ni matičar ni sud ne moraju znati da je umrli imao imovinu na podrčju različitih sudova, dakle gruntovnica. Također ne postoje nikakve sankcije ako njihovi podaci budu nepotpuni, osim ako ne dokažete da su bili posebno nemarni u odnosu na neke opće norme, što je u praksi nemoguće.

 

Teret pribavljanja sve potrebne dokumentacije je na nasljednicima. U krajnjoj liniji, oni jedini imaju interes da ta dokumentacija bude potpuna.

 

Mislim da na sasvim načelnoj razini potpuno pogrešno razmišljate. Svatko se sam treba brinuti o svojoj imovini što bolje može, to ga i čini vlasnikom, a vlasnikom nasljedne imovine nasljednik postaje u trenutku smrti ostavitelja. Država Vam je dužna pružiti kvalitetan servis tako da Vam omogući da svoja vlasnička prava što jednostavnije i brže ostvarite, ali Vam nije ni mama ni tata niti bi to smjela biti.

 

Uz to, ako postupak ne bude proveden kako valja, što ćete imati od toga što ćete moći nekoga proglasiti krivim za to. Vjerujem da jako dobro, kao i svi, znate kako sustav (ne) funkcionira i zato pažljivo vodite računa o svojim interesima umjesto da to očekujete od drugih.

 

 
uređeno: od čudo
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Da, zato je i plaćen ..pogotovo kao da sam imao "nos" jer je kod ostavinske rasprave napomenuto da će njegova nagrada biti tri puta veća nego što je zakonom propisano....za pola sata da pogleda papire koje smo donijeli i napiše dva lista papira,traži 500€ , a nasljeđena imovina je cca 150.000€ ,dok po zakonu njegova nagrada iznosi 66€ + 1% od 150.000... ispravite me ako griješim...ili ja krivo računam ili je netko lopov... 

uređeno: od dudo72
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija