Jump to content

Šutnja administracije


anonimno

Preporučene objave

Prema odredbama članka 26. stavka 1. Zakona o upravnim sporovima («Narodne novine», broj: 53/91, 9/92, 77/92) ako drugostupanjsko tijelo nije u roku od 60 dana ili u posebnim propisom određenom kraćem roku donijelo rješenje o žalbi stranke protiv prvostupanjskog rješenja, a ne donese ga ni u daljnjem roku od 7 dana nakon ponovljenog traženja, stranka može pokrenuti upravni spor kao da je žalba odbijena. :jesamglup:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo bi bio "prvotni" oblik upravnog spora, jer prema definicij ako se dobro sjećam, pokreće se i vodi prije nego što je donesen upravni akt,dakle prije nego je uprava autoritativnim putem,pojedinačnim aktom odlučila o pravima i obvezama određenih subjekata.

Pokreće se tužbom koju je podnijela legitimirana osoba.

Rok za predaju tužbe iznosi 30 dana računajući od dana dostave upravnog akta stranci koja podnosi tužbu. (znači kad je prošlo prvih 60 dana, plus još 7 nakon požurnice,počinje teći rok od 30 dana u kojem možete pokrenuti spor).

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se pokrenuti i nakon tog roka,ali taj izuzetak je isključivo vezan uz državnog odvjetnika,kad on podnosi tužbu,a to je u slučaju kad mu predmet,odnosno spisi nisu na vrijeme dostavljeni...tad se rok produžava za još 30 dana,ali kao što vidite,Vama ovaj izuzetak ne koristi.

Žao mi je.

Sretno :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

marko23 je napisao:

Rok za predaju tužbe iznosi 30 dana računajući od dana dostave upravnog akta stranci koja podnosi tužbu. (znači kad je prošlo prvih 60 dana, plus još 7 nakon požurnice,počinje teći rok od 30 dana u kojem možete pokrenuti spor).

 

Molim Vas da ne govorite pogrešno.

 

1. za šutnju administracije se trebaju ispuniti slijedeće pretpostavke:

 

a) doneseno prvostupanjsko rješenje (protiv kojeg je dopuštena žalba);

b) izjavljena žalba u roku koji je naveden za izjavljivanje žalbe;

c) drugostupanjsko tijelo nije donijelo rješenje po žalbi u roku od 60 dana od dana kada je žalba izjavljena;

d) nakon proteka navedenh 60 dana treba se uputiti požurnica (mora ju zaprimiti drugostupanjsko tijelo - dokaz ti je dostavnica);

e) i najvažnije - po proteku roka od 7 dana od dana kada je drugostupanjsko tijelo zaprimilo požurnicu može se podnijeti tužba Upravno sudu;

f) u slučaju šutnje uprave, podnošenje tužbe tada nije vezano za rok od 30 dana od dana kada je protekao rok od 7 po primitku požurnice u drugostupanjskom tijelu ( to je samo slučaj kada zaprimiš drugostupanjksko rješenje.

 

Ovo govorim iz prve ruke jer radim na dotičnom sudu. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nastavak od prethodnog članka!!!

 

Rok od 60 dana za donošenje rješenja po žalbi stranke u smislu odredbe člana 26. ZUS-a računa se od dana kada je žalba predana kod prvostepenog organa.

Donošenje rješenja podrazumijeva uručenje rješenja stranci. Ako toga nema sud će primjenom odredbe člana 42. stava 5.ZUS-a tužbu uvažiti i odredit što tuženi organ mora učiniti.

a) U slučaju šutnje po odredbi člana 26. stava 3. ZUS-a donošenje rješenja po prvostepenom organu ne daje pravo sudu da postupi po odredbi člana 32. ZUS-a, jer ostaje obveza suda da cijeni postojanje uvjeta za primjenu odredbe člana 26. stava 1. ZUS-a zbog šutnje drugostepenog organa.

b) Ako nisu ispunjene procesne pretpostavke za pokretanje upravnog spora iz članka 26. ZUS-a tužba se odbacuje po odredbi člana 30. stava 1. točke 1. ZUS-a.

 

c) Ponovno traženje podnosi se drugostepenom organu u smislu člana 26. stava 1. ZUS. Stranka se neće pozivati da o tome pruži dokaz, ako u tužbi niti ne navodi da se je u s takvim traženjem obratila drugostepenom organu.

 

d) Ukoliko nije postupljeno kao kod B9 ovih zaključaka sud će dalje postupati po članu 42. stavku 5. ZUS-a, a ne može se tužba odbaciti iako je doneseno prvostepeno rješenje.

 

e) Ukoliko je tužba uvažena po članu 42. stavu 5. ZUS-a trebalo bi uputiti traženi organ da uzme u obzir već doneseno prvostepeno rješenje. Ukoliko je tužba po istoj odredbi odbijena, ipak je protiv prvostepenog rješenja dopuštena žalba, a zatim upravni spor, pa novu tužbu nije moguće odbaciti po odredbi člana 30. stava 1. točke 6. ZUS-a.

 

Pravno shvaćanje sjednice USH od 30. IX 1982.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija