Jump to content

Dvorište prolaz


Michasf

Preporučene objave

Molim pomoć, savjet, u dogovoru samnom drugi vlasnik stana iznad mene je srušio vrt i napravio parking za njih kao i stepenice za silazak sa parkinga u dvorište koje je zajedničko a gdje se i nalazi ulaz za moj stan . Usmeno smo dogovorili da prolaze samo oni tj stanari stana iznad mene jer oni imaju inače drugi ulaz za svoj stan koji je odvojen od mog ulaza a koji je napravljen kad i zgrada. Međutim, to se poštivali jedno vrijeme, sad prolazi njihova rodbina kao i prijatelji, toćno ispred mojih vrata i mog dijela ulaza. Rekla sam im da nemaju pravo drugi prolaziti, međutim kažu da im rečem po kojem to zakonu ne mogu drugi prolaziti ako se parkiraju na njihov parking i ako treba da idemo na sud. Šta sad da napravim, umirovljenica sam i znaju da nemam financija za sporove. 

Hvala 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se vaš problem sa susjedom neće moći riješiti nekim suvislim savjetom, a kojim biste vi bili zadovoljni (i da ne završite u sudskom sporu) ili nepovrijeđeni odgovorom.

Naime, kad ste se velikodušno sa susjedom usmeno dogovorili o rušenju vrta i izvođenju njegovog parkirališta u zajedničkom dvorištu iz kojeg se ulazi i u vaš stan, čemu čuđenje što je prekršen vaš usmeni dogovor – osim ako za to ustupanje zajedničkog vlasništva niste ostvarili neku protuuslugu u vidu materijalne koristi?

Susjed je u pravu – nemate pravo osporavati korištenje njegovog parkirališta njegovoj rodbini i prijateljima, ako isti koriste parkiralište uz njegovu suglasnost, kao što im pravo prolaza ispred "vaših vratiju i vašeg dijela ulaza“ bezuspješno možete zabraniti, jer se ipak radi o zajedničkom dvorištu u suvlasništvu vas i susjeda, a obzirom da nigdje (u nekom pisanom dokumentu) taj dio ispred ulaza nije posebno izdvojen kao „vaš“.

Predložite susjedu, kojem ste usmeno odobrili rušenje vrta i uređenje parkirališnog mjesta, opet ponavljam, a da pritom niste ostvarili neku materijalnu protuuslugu, da u istoj površini vi izvedete stambeni vrt ispred  vašeg stana (pod uvjetom da je to moguće ostvariti u zajedničkom dvorištu zbog eventualno njegove nedostatne površine), pa ga za početak ogradite (najjeftiniji način je izvođenje niske ograde sa stupićima i razapetom žicom ili zidanom ogradom od par redove cigle, te posadite neko brzo rastuće grmlje uz ogradu) – time ćete spriječiti prolazak nepozvanih pored vaših vratiju i „vašeg dijela ulaza“, kao što će i stambeni vrt biti adakvatno naznačen, a što je presudno u daljnjim koracima. 

Također, trebate biti svjesni činjenice da se parkiralište može jednog dana etažirati kao pripadak susjedove samostalne uporabne cjeline (stana); prevedeno: iz statusa zajedničkog vlasništva može postati nakon etažiranja njegovo vlasništvo, a isti status bi imao izvedeni predprostor (stambeni vrt) kao pripadak uporabne cjeline (stana) u vašem vlasništvu, te ako ne pristanete dobrovoljno na postupak  etažiranja i izradu plana posebnih dijelova nekretnine, da se etažiranje također može provesti i sudskim putem.

Ukoliko nećete imati izveden i fizički izveden predprostor ispred ulaza u stan, on se neće moći niti prikazati (naznačeno) u planu posebnih dijelova nekretnine kao pripadak vašeg stana, dok će susjed vrlo lako ostvariti svoj naum pripajajući izvedeno parkarište svom stanu i prikazati ga kao pripadak svoje uporabne cjeline.

I tu ste izvukli kraći kraj – i u pogledu ostvarenih etažnih prava i u pogledu plaćanja sudskih troškova (s uključenom podjelom plaćanja izrade plana etažiranja nekretnine nekom sudskom vještaku).

Stoga, smirite tenzije i stanite na loptu (ako vaša verbalna komunikacija da rodbina i prijatelji nemaju pravo prolaziti „ispred vaših vratiju i vašeg dijela ulaza“  nije prešla granicu nakon koje nema povratka) i pokušajte se dogovoriti sa susjedom u tom smjeru – ovaj puta pisanim putem.

Mislim da je to najjednostavnija solucija u investiciju stambenog vrta (i u slučaju da baš niste ljubiteljica zelenila), a koja bi polučila neka uzajamna etažna prava (susjedu parkiralište, vama stambeni vrt) - uz to kao zaštita od prolazaka nepozvanih, s obzirom da ste umirovljenica. U slučaju da vam formiranje stambenog vrta nije u interesu, ogradite barem ulazni dio u vaš stan nekim brzorastućim grmljem.

Ako možete, preokrenite situaciju u vašu korist. Zasada, ide vam na štetu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikakva materijalna dobra nisam dobila a ni očekivala, taj prolaz je nastao naknadno kad su izgradili stepenice sa parkinga u dvorište ali bez dozvole. Oni meni ne daju zatvoriti, smeta im sve šta ja radin, oni svoje sve zatvorili odavno, niti me pitali,a ja se radovala zbog njih, imamo zajednički tavan iznad njihovog stana a ulaz prolazi kroz njihov stan za tavani to osporavaju meni. Znači ili se poklopiti ili građevinsku inspekciju ili opet pokušati dogovor. 

Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za radove na uređenju građevne čestice, između ostalih nabrojanih i izvođenje stepenica oslonjenih cijelom površinom neposredno na tlo s pripadajućim rukohvatima, ne treba niti građevinska dozvola niti glavni projekt prema članku 3. točka 4. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN 112/17, 34/18, 36/19, 98/19, 31/20, 74/22), dok je susjed za „Parkiralište na građevnoj čestici postojeće građevine“ sukladno članku 4. točka 20. istog Pravilnika bio dužan izraditi glavni projekt i prijaviti početak radova prema tom glavnom projektu. Za taj zahvat u prostoru mu možete pozvati građevinsku inspekciju, ali nemojte žuriti – pričekajte rasplet situacije.

Niste mi ništa odgovorili za ideju stambenog predvrta – jeste li ga u mogućnosti oformiti? I što to znači: „Oni meni ne daju zatvoriti, smeta im sve šta ja radin, oni svoje sve zatvorili odavno, niti me pitali“. Što vam ne daju zatvoriti, odnosno na koji način vam zabranjuju – verbalno prijetnjama, fizički rušenjem ili na neki drugi način? Što su sve svoje zatvorili odavno?

Da li vam je zaista u interesu korištenje tavanskog prostora u koji se ulazi iz susjedovog stana. Tavanski prostor neodređene namjene ima status zajedničkog vlasništva, ali zar je uistinu zajednički - ili se suvlasnici dogovore da pripadne nekom od njih, a zna se pod kojim uvjetima... Ako je pogodan za uređenje stambenog potkrovlja jednog dana, ja bih mu prodala svoj udio u suvlasništvu (jer vi ionako nemate nikakve stvarne koristi od tavana). Raspitajte se, dodatnih 60ak m2 ili više potencijalnog stambenog prostora ima svoju cijenu (podijeljeno s dva), a umirovljeniku svaki euro dobro dođe.

Za kraj - vi najbolje poznajete svog susjeda – nema smisla pasivno se poklopiti ušima, pokušajte se opet dogovoriti o svemu što je u interesu i njemu i vama – dogovor je uvijek najbolja opcija (ali sad neka bude u pisanoj formi), a građevinska inspekcija je najzadnje sredstvo uvjeravanja, i najčešće bezuspješno ... Što mu ustvari može narediti građevinski inspektor: da ukloni parkiralište? da li vam je to stvarno u interesu? poslati ga sucu za prekršaje, on će otplakati nešto sucu i dobiti minimalnu kaznu, ako i dobije... I što ste postigli - ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam sad htjela raditi nadstrešnicu, to im smeta, stara ima 40 godina i propala je, odmah se pobunio, da imam nadstrešnicu, šta imam raditi novu i da on ne želi prolaziti malo obilazno (nit jedan metar) nego što je sad. Oni imaju stepenice za svoj stan, i tu je bila mala terasa cca 7m2 otvorena, koji su oni prije 23 godine zatvorili, nadogradili zidove, stavili prozore i vrata, meni bilo drago, ali ne dozvoljavaju da to ja isto napravim i oni bi imali i više nego dovoljno za prolaziti. Šta se tiče tavana, susjedna zgrada ista je tako napravila, tj netko je napravia novi stan od 60 m2, neko je napravio etaži stan tj 60 plus 60. Njima nije to za sad u planu i ne vjerujem da bi mi ponudili otkup mog dijela, jer ja ne koristim ga ionako. Oni bi htjeli da napravimo terasu iz dvorišta a ne žele da sa eventualno nove terase naprave 6do 7 stepenica i direkt na svoj parking, nego da napravimo terasu i da i dalje prolaze kroz dvorište. Objasnila sam im, da ako napravimo terasu oni dobijaju npr 20 m2 terase plus 7 šta imaju, a ja imam 20 m2 minus njima za prolaz nekoliko metara i da ja to ne želim. 

Uglavnom oni misle tj razmišljaju da kupe moj stan,(još se dvoumim oko prodaje jer mi se ne ide u 4 zida, ali mala mirovina) tako da bi dobili kompletno sve za cijenu jednog stana. 

Vama hvala na tumačenju 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro sam predpostavila, da se sve vrti oko njih i njihovih prikrivenih namjera. Ako je vama u cilju da vam se ne prolazi pored vratiju i vašeg dijela ulaza druga solucija je da izvedete nadstrešnicu (kao što ste i namjeravali), poželjno na stupovima. I neka je obilaze. S obzirom na radove na proširenju svog stambenog prostora, za koje je trebalo ipak ishoditi građevinsku dozvolu (ili ih ozakoniti po posebnom zakonu), to bi bio minimalni ustupak sa susjedove strane.

Žao mi je što ste se našli u takvoj poziciji da vam najbliži susjed zagorčava život. Ne dajte se uvjeravati, a stan ćete prodati kad za to dođe vrijeme, i to po mogućnosti ne njemu. I to će vam biti satisfakcija za sve probleme koje vam je nanio.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija