Jump to content

Promjena stanovanja djeteta samovoljom jednog roditelja


djontra

Preporučene objave

Pozdrav,

sudskim rješenjem o potvrdi Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, kao djetetovo prebivalište definirana je adresa majke, dok otac redovito plaća alimentaciju i viđa dijete.

Dijete pohađa 1. razred OŠ.

Također je u Planu izrijekom definirano:
"Za donošenje sljedećih vrsta odluka mora biti donesena IZRIČITA PISANA SUGLASNOST oba roditelja:
- odluke koje su bitne za djetetova osobna i imovinska prava, koja su  precizirana člancima 100. i 101. Obiteljskog zakona (promjena djetetova imena, promjena mjesta djetetova stanovanja..."

Molim pravno utemeljen odgovor ili još bolje, na bazi konkretnog iskustva iz stvarnih slučajeva, ima li majka zakonsko pravo trajno ili na dulji rok promijeniti prebivalište ILI boravište djeteta u mjesto udaljeno 200+ km od mjesta trenutnog prebivališta, bez suglasnosti oca?
Te ukoliko majka to učini, koje pravne mehanizme otac ima na raspolaganju da ospori takvu njenu odluku i sudskim putem osigura povratak djeteta u dogovoreno mjesto prebivališta?

Hvala!
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo što sam našao u postojećoj verziji Obiteljskog zakona (https://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon😞

image.png.d0437cb0a3f0cedf4c550c6253d543d2.png

Ono što pouzdano znam jest da majka, jer ostvaruje "primarnu" roditeljsku skrb, može bez sudjelovanja oca izraditi novu OI i putovnicu za dijete.
Koliko je onda realno vjerovati da neće jednostavno promijeniti i adresu prebivališta, samostalno ishoditi nove dokumente, i dići sidro ?

Da, CZSS bi trebao posredovati "u interesu djeteta", ali čak i na ovom forumu ima primjera gdje su ne samo propustili voditi računa o odnosu djeteta i oca, već i pomogli majci da se preseli u drugu državu, bez obavještavanja oca.
Stoga nemam namjere čekati da se s*anje dogodi, pa ići moliti jednu suštinski pristranu ustanovu za pomoć.

 

Ono što tražim jest pouzdano, zakonski i iskustveno utemeljeno, obrazloženje što majku sprečava u navedenom i postoji li efikasna i brza metoda da se dijete vrati u dogovoreno mjesto stanovanja, bez višegodišnjih sudskih postupaka.

Nemam pristup verziji zakona koja će stupiti na snagu od 1.1.2024. - hoće li donijeti promjene vezane uz ovu temu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Iako nije bilo naročitog interesa za temu, objavljujem odgovor iz nadležnog ministarstva, za slučaj da nekome zatreba:

"Poštovani, 

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zaprimilo je Vaš podnesak kojim tražite odgovor može li se bez suglasnosti roditelja s kojim dijete ne stanuje promijeniti prebivališta djeteta koje je uređeno Planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i potvrđeno sudskim rješenjem.

Nastavno na navedeno odgovaramo Vam kako slijedi. 

Obiteljskim zakonom („Narodne novine“, br.: 103/15, 98/19., 47/20. i 49/23., u daljnjem tekstu: Zakon) člankom 104. propisano je da su se roditelji koji zajednički ostvaruju roditeljsku skrb dužni sporazumijevati o načinu ostvarivanja roditeljske skrbi, a odluke odnosno suglasnosti koje su bitne za dijete, donositi odnosno davati sporazumno. Međutim, kada se roditelji ne mogu sporazumjeti o načinu ostvarivanja zajedničke roditeljske skrbi kao i s donošenjem odluka koje su bitne za dijete, tada će o spornim stvarima odluku donijeti sud, te će se ubuduće postupati u skladu sa sudskom odlukom. 

Nadalje, roditelji koji ostvaruju zajedničku roditeljsku skrb imaju pravo i dužnost o osobnim i imovinskim pravima zastupati svoje dijete u odnosu prema trećima. Smatra se da je jedan roditelj dao svoj pristanak drugom roditelju bez njegove izričite suglasnosti, osim kad se traži izričita pisana suglasnost drugog roditelj u pogledu zastupanja u vezi s bitnim osobnim pravima djeteta i u vezi s vrjednijom imovinom djeteta. Djetetovo mjesto stanovanja je prebivalište ili boravište i ono je jedno od djetetovih osobnih prava o kojem roditelji odlučuju zajednički i sporazumno. To znači da je promjena prebivališta valjana ukoliko roditelj koji zastupa dijete ima pisanu suglasnost drugog roditelja koji ima pravo zastupati dijete. 

Iznimno, Zakon propisuje da suglasnost za promjenu prebivališta odnosno boravišta može dati Hrvatski zavod za socijalni rad, nadležni područni ured ako procijeni da promjena prebivališta, odnosno boravišta djeteta neće bitno utjecati na ostvarivanje postojećih osobnih odnosa s drugim roditeljem i/ili ako je nužno radi zaštite osobnih prava i dobrobiti djeteta. 

U situaciji promjene prebivališta odnosno boravišta mlt. djeteta kada roditelj koji zastupa dijete ne može pribaviti pisanu suglasnost drugog roditelja, sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog djeteta ili roditelja odlučiti koji će od roditelja zastupati dijete radi zaštite njegove dobrobiti. 

Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi roditelji mogu sastaviti samostalno, u postupku obveznog savjetovanja, kao i u postupku obiteljske medijacije. Također, Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi može se mijenjati u skladu s dobi i zrelošću djeteta ili ako su se obiteljske okolnosti bitno promijenile. Postupak promjene Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi isti je kao i kod njegovog donošenja, odnosno započinje podnošenjem zahtjeva u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, nadležnom područnom uredu u postupku obveznog savjetovanja te se izrađeni plan podnosi sudu  koji u izvanparničnom postupku provjerava sadržaj i potvrđuje ga te odobrava.

 

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO RADA, MIROVINSKOGA SUSTAVA,

OBITELJI I SOCIJALNE POLITIKE"

+

"Poštovani,  

Uređivanje zastupanja djeteta u vezi s preseljenjem djeteta kada roditelji više ne žive zajedno, obvezuje tijela koja sudjeluju u postupku odlučivanja i/ili koja odlučuju o tome, da se rukovode najboljim interesom, pravima i dobrobiti djeteta.

Hrvatski zavod za socijalni rad  iznimno može dati suglasnost za promjenu prebivališta djeteta ako je drugi roditelj istu uskratio, kada preseljenje ne utječe na ostvarivanje osobnih odnosa s drugim roditeljem i kada je ono nužno radi zaštite prava i interesa djeteta.

Prilikom procjene prava i interesa djeteta stručni tim Zavoda rukovodi se zakonskim pravilima, pravilima struke, te cijeni sve okolnosti koje su od značaja za davanje suglasnosti te ocjenu utječe li preseljenje bitno na ostvarivanje postojećih osobnih  odnosa djeteta s drugim roditeljem, odnosno .je li isto nužno radi zaštite prava i interesa djeteta. 

Napominjemo, kako Zavod samo u iznimnim situacijama može umjesto roditelja dati suglasnost za promjenu prebivalište djeteta odnosno za druge odluke u vezi s bitnim osobnim pravima djeteta, sukladno gore navedenom. 

Ponavljamo, u situacijama kada roditelji ostvaruju zajedničku roditeljsku skrb dužni su odluke koje su bitne za dijete donositi odnosno dati sporazumno, a ako se ne mogu sporazumjeti  sud će u izvanparničnom postupku koji se pokreće na prijedlog  djeteta ili roditelja, odlučiti koji će od roditelja zastupati dijete u konkretnoj stvari.

 

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO RADA, MIROVINSKOGA SUSTAVA,

OBITELJI I SOCIJALNE POLITIKE"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija