Jump to content

Dokup staža


Tomcat

Preporučene objave

Odmah da napišem da sam pročitao ovdje na forumu da je dokup staža ukinut i postoji samo dokup mirovine, ali onda mi nešto nije jasno.

Dakle ja idem u mirovinu 31.12.2023. i imam malo više od 39god. staža. Znači sa firmom imam sporazumni otkaz radi odlaska u mirovinu. Kolega sa posla je izabrao drugi način. On je izabrao sporazumni otkaz, ali neće ići u mirovinu, već na burzu par mjeseci i teko onda u mirovinu. OK, svima je poznato zašto tako. Ali sada dolazi ono najvažnije. On ima 62 god. i 40 god. staža i kupit će dodatno 12 mjeseci staža kako bi imao 41 god. i tako izbjegao penalizaciju. Dakle ne radi se o dokupu mirovine, već dokupu staža. Rekao da će za 12 mjeseci platit 1200€ i tako steći 41 god. staža. Da li mi to netko može objasnit. Da li bi onda i ja mogao ako bi se za to odlučio kupit 2 god. i tako doći do 41 god.

uređeno: od Tomcat
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji institut "dokup staža" a niti "dokupa mirovine" vec se to zove "produženo osiguranje", niko vas ne sprijecava da se prijavite na burzu i da dvije godine placate mjesecno cca 100 eura, kako bi imali potrebnih 41 godinu efektivnog staza i time imali uvjet za odlazak u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" koja se ne penalizira...

Stvar je u tome kakav sporazumni otkaz potpisujete ako zelite dok ste na burzi primati naknadu od burze, nikako nesmijete potpisivati sporazumni da vi dajete otkaz, moralo bi se raditi o otkazu ugovora o radu kao tehnoloskom visku...

Koliko godina cete imati na datum 31.12.2023.god.

https://www.mirovinsko.hr/hr/produzeno-osiguranje/244

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, sada mi je sve jasno. Tu je ta razlika. Ja odlazim sporazumno u mirovinu i dobit ću po Kolektivnom ugovoru otpremninu, koje nija nešto, a on odlazi sporazumno kao tehnološki višak na burzu, mada ima uvjete za prijevremenu mirovinu. Radi toga je dobio 10 puta veću otpremninu, bit će na burzi do 41 god. staža i onda u mirovinu. Hvala. 

31.12.2023. imat ću 61 god i 7 mjeseci. i 39,2 god. staža.

uređeno: od Tomcat
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija