Jump to content

Banka se ne može naplatiti


davor1973

Preporučene objave

Blokiran sam zbog prisilne naplate poveće novčane kazne.Banka mi je poslala opomenu kako će mi otkazati sve (kredit,karticu i dozvoljeni minus) i poslati na prisilnu naplatu jer se po novom ovršnom zakonu i bankama zabranjuje naplata potraživanja koja imam kod njih, uprkos trajnom nalogu koji imam otvoren u banci.Točno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije su mogli jer sam prije četiri godine također bio blokiran.Bez obzira što si blokiran banka bi sa blokiranog računa naplatila svoja potraživanja,tebi uplatila nužni dio koji je izuzet od ovrhe,a ostatak uplaćivali Fini.Odjel banke za prisilnu naplatu nije mi znao reći da li je do te promjene došlo Prekršajnim zakonom koji je izmjenjen 2022 god.,a na snazi je od 01.01.2023., ili Zakonom o bankama.Nigdje ne mogu naći tu promjenu u zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim ako netko zna : uzela sam kredit 2014. godine, uplaćivala sam do n ekog vremena, onda sam otišla na operaciju, dva mjeseca se nije uplaćivala rata, i banka je poslala poslodavcu da mi odbija direktno sa plaće što je on i uradio. Pošto se nije mogla uplaćivati cijela rata jel je u međuvremenu došlo do blokade računa, poslodavac je uplaćivao kolliko se moglo sa plaće, i tako već dugu niz godina. Kada sam neki dan otišla u banku da vidim koliki je još dug po kreditu, službenica mi je rekla da kod njih nemam kredit, da je on prodan Eos matrixu i da vidim s njima. Pitala sam je tko je koga obavijestio o raskidu ugovora o kreditu i da je prodan Eos matrixu, nažalost službenica je bila puna sebe i pravila se pametna da sam dobila obavijest itd. ja ili poslodavac, ali nitko nije dobio ništa. I sada ja pitam nju ako se uplaćuje sve ove godine na račun banke, gdje je išao sav taj novac. Ona mi je rekla da se s tog računa njihovog prosljeđivalo Eos matrixu i da s njima to rješavam pošto banka nema više ništa s tim. Zanima me da li su oni to mogli tako napraviti tj. da oni sa svog računa direktno prosljeđuju Eos matrixu i po kojem to zakonu. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
Dana 06. 12. 2023. u 17:10, Borbena7 je napisao:

Da, oni to u praksi tako rade. Neka poslodavac traži očitovanje Eosa.

Dobila sam odgovor o banke, ali mi nije jasno ako nemam nikakva dugovanja prema Banci, zašto oni ne mogu dati potvrdu o nedugovanju, što i sami navode da njima ništa ne dugujem nego da je dug prodan Eos matrixu i da njih kontaktiram, zašto da njih kontaktiram ako je Banka bila prva kod koje sam digla kredit. 

Ovo je njihov odgovor:

Poštovana gospođo ,

 

zahvaljujemo na Vašem upitu vezanom uz izdavanje potvrde o nedugovanju.

 

Nastavno na provjeru nadležnog odjela utvrđeno je da je poduzeće Eos Matrix d.o.o., temeljem sklopljenog ugovora o cesiji, postalo zakoniti vlasnik potraživanja i vjerovnik dospjelog nepodmirenog dugovanja, a o navedenom smo Vas obavijestili pisanim putem dana 29.01.2021. godine.

 

U privitku e-maila dostavljamo Vam obavijest o prijenosu potraživanja.

 

Za sve dodatne informacije vezano uz dugovanja po kreditu broj _________ molimo da se obratite direktno na Eos Matrix d.o.o. Horvatova 82, 10001 Zagreb, kontakt telefon 01/2016 160.

 

Ispričavamo se na dužem čekanju odgovora.

 

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju od ponedjeljka do petka od 8:00 do 20:00 sati, a subotom od 8:00 do 16:00 sati pozivom na besplatni broj telefona 0800 472 472 ili na 00385 1 4890 365 broj za pozive iz inozemstva (troškovi poziva ovise o Vašem teleoperateru).

 

S poštovanjem,

 

Služba Kontakt centar

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Dana 18. 01. 2024. u 17:48, Borbena7 je napisao:

Zato što je dug ustupljen, on i dalje postoji, ali je ustupljen, te su to tako i naveli.

Poštovani dug nije ustupljen nego prodan, što je velika razlika, a isto tako Banka kada je vidila prvu, drugu,treću uplatu zašto nije poslodavca obavijestila

i vratila novac na račun poslodavca s napomenom da se njima ne uplaćuje nego Eos matrixu. Mislim da je Banka ovdje u prekršaju zbog zadržavanja

novca koji više nije njihov. U međuvremenu su mi poslali potvrdu da ne dugujem banci po tom i tom kreditu ništa, nego da je isto potraživanje prodano Eos matrixu.

Molim ako znate po kojem zakonu oni to nisu smjeli napraviti, pošto ih imam namjere tužiti Banku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, B23 je napisao:

Razlika bi bila velika, neka se Eos stavi u red naplate a ne ovako na pokvaren način, jel ne mogu drugo reči, dogovor Banke i Eos

i korištenje novca. Znam da se dug mora vratiti ali ne na ovako pokvaren način.

Za sve ovo što ste naveli nemate nikakvog pravno uporište. 

Radi se o čistom ustupu dugovanja. Bitno je da je svaka Vaša uplata na ime duga evidentirana kod novog ovrhovoditelja i da se dug "zatvara" sukladno čl. 172. Zakona o obveznim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači Banka i Eos mogu raditi što je njih volja. Upravo je gđa odgovorila na upit da dostavi poslodavcu potvrdu o nedugovanju Banci, da moraju poslati Zahtjev i tražiti suglasnost

od Eos matrixa da pošalju potvrdu o nedugovanju poslodavcu. Zar se ne bi trebao Eos matrix staviti u red plaćanja na Fini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovana B23,

evo vudim da imaš slično iskustvo ko moj brat,što je svježe tj.borba je u tijeku.

Pismeno je dobio da je Eos Matrix novi vjerovnik jer je dug prodan.Isto su ignorirali dok nije poslao dopis na HNB.Tad ga je gđa iz Banke kontaktirala jer se moraju očitovat i rekao joj da će ih privatno tužit jer je dug prodan i jasno je tko je novi vjerovnik.

E sad gđa iz banke mijenja ploču j kaze kako je to privremeno i da treba par mjeseci dok se potpišu neke potvrde i da će ne onda Eos uknjižit...i tako neke gluposti...

Dug je jedini na Fini i razlika je što Podravska Banka zadržava novac a kako on kaže krade:),i tek nakon mj dana tj.i više ga prosljeđuje Eos Matrixu.

Čekamo odgovor HNB...

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija