Jump to content

Pravo doživotnog uživanja


NAPOLEON2

Preporučene objave

Supruga i ja živimo u stanu kojeg je upisani vlasnik moja supruga. Prije stupanja u brak i ja i supruga smo bili u braku, te iz njih imamo po jednog sina i jednu kćer koji žive odvojeno od nas sa svojim obiteljima.

Stan u kojem supruga i ja trenutno živimo , a nakon našeg sklapanja braka i odluke da živimo zajedno, kupila je moja supruga od sredstava prodaje svog stana uz dodatak kredita kojeg je podigla u banci radi kupnje novoga. Stan je uknjižen na njezino ime 1/1.

U razgovorima sa našom djecom  i supruga i ja izrazili smo naže želje i buduće planove s obzirom da smo oboje u trećoj dobi na način da ćemo brinuti jedno o drugom dokle god nam zdravstveno stanje i mogućnosti to dozvoljavaju, a ako ne , onda bi otišli u neku od ustanova za starije. Napominjem da smo oboje zaposleni i pred odlazak u mirovinu. Stan bi u tom slučaju pripao njezinoj djeci. Istodobno, moja djeca nebi imala nikakva potraživanja ( ako uopće imaju bilo kakva prava na to ).

Pitanje:

S obzirom da ja na sebe nemam upisanu nikakvu nekretninu u vlasništvu, niti išta posjedujem od nekretnina, moja supruga bi htjela zaštiti mene, na način da imam prava ostati u stanu sve do svoje smrti, a sve u slučaju da se njoj nešto dogodi prije. Ukratko, želi da njezini nasljednici ne raspolažu sa stanom na bilo koji način sve do moje smrti, jer bi u tom slučaju ja završio na cesti.

Kojim pravnim aktom bi se mogla riješiti ova situacija na način da je nijedna zainteresirana strana nemože pobijati ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , NAPOLEON2 je napisao:

Kojim pravnim aktom bi se mogla riješiti ova situacija na način da je nijedna zainteresirana strana nemože pobijati ?

Najbolje da ugovorite pravo služnosti stanovanja, plodouživanja i korištenja u vaše ime na toj nekretnini (to je teret koji prati nekretninu, čak i kada se vlasnik promijeni) ili ugovor o darovanju djeci uz uvjet vašega doživotnog uživanja.

Svaki od tih ugovora mogu potpisati i njena djeca kao suglasna te se u ugovor dodaje klauzula da se nasljednici vaše supruge odriču prava pobijanja predmetnog ugovora zbog xyz razloga, a posebno zbog ...(opis onoga što želite doživotno za sebe).

Svakako predlažem ovjeriti kod javnog bilježnika. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija