Jump to content

Mlađi punoljetnici


Hrak

Preporučene objave

Kakva je obično sudska praksa kod kaznenog prava kod mlađih punoljetnika? U zakonima piše da se mogu primijeniti sankcije općeg kaznenog prava, ali i maloljetničke sankcije ako je djelo "odraz životne dobi". U jednom istraživanju koje sam našao najčešće se izricao uvjetni zatvor, nekad bezuvjetni zatvor, vrlo rijetko novčana kazna, no ponekad i maloljetničke sankcije poput pojačane brige i nadzora ili upućivanja u odgojne ustanove.

Radi se o kaznenom djelu oštećivanja tuđe stvari koje sam počinio u afektu, preciznije, razbio sam staklo na autu vozaču koji mi se nije zaustavio na pješačkom prijelazu i skoro me zgazio. Došlo je i do verbalnog sukoba (bez osnove za kazneno djelo prijetnje, samo sam vikao na njega) te je vozač pozvao policiju. Inače imam 19 godina i ovo mi je prvi put da dolazim u sukob sa zakonom. U školi je najgore što sam napravio bilo svađanje s profesorima zbog kojeg su nekad roditelji bili pozvani u školu, ali bez pedagoških mjera. Inače živim u dobrim uvjetima. Bio sam teško bolestan (rak) sa 13 godina i otada imam psihičke probleme, a odmalena pokazujem simptome poremećaja iz spektra autizma i adhd, ali bez službene dijagnoze. Uspješan sam student. 

Izgleda li ovo kao situacija za primjenu općeg ili maloljetničkog prava? Nadam se da je sve ovo što sam naveo dobra osnova da ne završim u zatvoru/maloljetničkom zatvoru/odgojnoj ustanovi nego dobijem ili uvjetnu osudu ili pojačanu brigu i nadzor uz eventualno obavezan psihosocijalni tretman.

uređeno: od Hrak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kako se točno odlučuje hoće li se suditi po zakonu za mladež ili općem kaznenom zakonu? 

Mogu li se nadati da će zaključiti da je moje djelo "odraz životne dobi" i da ću dobiti samo neku odgojnu mjeru koja nije zavodska, npr. pojačana briga i nadzor uz posebne obaveze poput isprike ili nadoknade štete ili psihološkog tretmana? Maloljetnički zatvor ne bi trebao ići jer on je samo ako je po općem zakonu propisan zatvor veći od 3 godine.

uređeno: od Hrak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija