Jump to content

Imam li autorsko pravo na knjigu?


cuka332

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam kratko pitanje u vezi zakona o autorskom pravu. Naime planiram objaviti knjigu na amazon kindle direct publishing te moram odabrati jednu od dvije stvari vezano za autorsko pravo. Ono što me zanima je imam li ja automatski autorsko pravo samo time što sam napisao knjigu ili je potrebno nešto dodatno napraviti. Ne razumijem se previše u pravo ali koliko sam čitao ja imam autorsko pravo samo time što sam napisao knjigu no želim da mi netko tko se razumije kaže jeli to tako. U privitak ću staviti slike što KDP točno traži od mene i što točno piše.Snimkazaslona2023-12-18173547.thumb.png.77e7e68da971334aba81fd437abe4433.pngSnimkazaslona2023-12-18173605.thumb.png.f9af052fbbf0d03b9c7cd60c10ad4f34.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi o vašoj Izjavi da ste vi Autor toga dijela ,, sa istime se samo štiti onaj tko za vaš račun radi određenu uslugu, u ovom slučaju - prodaju.
Pošto je Autorsko pravo, složena tema, bilo bi najbolje da se za savjet obratite DZIV-o , tj. njegovom pod-odjelu za zaštitu Autorskih prava, a vjerujem , ako budete htjeli biti sigurni da je naslov knjige i njegov vizuelni izgled, jedinstven, tj, nije kopiran, obratiti se DZIV - o - državni zavod za intelektualno vlasništvo. Ako se odlučite da izvršite zaštitu - naziva knjige i njenog dizajnerskog izgleda, trebat če vam usluga DZIV-o.
Evo jedan njihov link :
https://www.dziv.hr/hr/intelektualno-vlasnistvo/autorsko-pravo/autorsko-djelo/sto-autorsko-pravo-ne-stiti/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Autorsko pravo stječete samim činom pisanja/kreiranja djela, nije potreban formalan proces zaštite (slanja nekog formulara). Ukoliko ste sami napisali knjigu automatski imate ekonomska i moralna prava na istu.

Ukoliko želite štititi ime knjige, lik, jer ćete uz to ime prodavati npr. majice s tim likon, suvenira i slično, onda taj simbol, ime ili slično štitite registracijom žiga na razini HR ili EU ovisno o ciljnom tržištu. Pitanje je uglavnom što je vama cilj dalje sa knjigom raditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija