Jump to content

Razvod bračna stečevina


Tatjana K

Preporučene objave

Suprug i ja se razvodimo nakon 30 godina braka. U braku smo od 1993.godine. Ja nisam nikad radila. Suprug je 2000. godine dobio kuću darovnim ugovorom. Kuća je bila oštećena u ratu. Država je obnovila. Zajedno smo radili u uređivali kuću. Da li imam pravo na dio te kuće   ili sam na ulici? Hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

nažalost nisam stručna odgovoriti Tatjani, ali moje pitanje spada u ovu temu. Imam jednostavno pitanje na koje vjerujem da odgovor nije baš jednostavan, ali ipak molim 4-5 stručnih rečenica: KAKO se tijekom sudskog procesa izračunava ukupna bračna stečevina koja je onda predmet podjele između supružnika? Da pojasnim riječ KAKO – koje su to metode (sudski vještaci? prosječne vrijednosti plaće/troškova života/dosadašnjih razvoda u RH u zadnjih X godina na razini države/županije/grada?....) i koji su izvori podataka (firme u kojima supružnici rade? FINA? banke u kojima supružnici imaju tekući račun? HZMO gdje se vidi u radnoj knjižici tko od nas je koliko vremena tijekom braka bio u radnom odnosu?).

Moj konkretan slučaj: suprug i ja smo pred razvodom nakon skoro 20 godina braka. Stjecajem okolnosti nemamo vlastitu nekretninu nego cijeli brak živimo u kući rođakinje. Imamo svatko svoj auto. Zadnjih 4-5 godina imamo potpuno razdvojene financije pa dio kupujem ja od svoje plaće, a dio on od svoje. Ja 10tak godina braka nisam radila pa je tada suprug gotovo samostalno financirao troškove za cijelu obitelj (imamo 2 djece). Suprug svo to vrijeme plaća i neke zajedničke troškove, npr. našu zajedničku policu životnog osiguranja i policu štednog osiguranja za svako naše dijete (nisam sudjelovala u tim plaćanjima). Tijekom braka nismo imali drugih izvora prihoda osim plaće. KAKO će sada iz svega toga sud reći „OK, vaša bračna stečevina iznosi XY €“?

S obzirom da sigurno nisam jedina koju ovo zanima, najljepše molim da ovu temu ne zagađuju trolovi s komentarima „tko ti je kriv kad si krivog odabrala“ i tzv. stručnjaci s komentarima „probajte se dogovoriti“ (nećemo se uspjeti dogovoriti) ili „članak X zakona tog i tog kaže tako i tako“. U zakonima piše to što piše, a dobronamjerne praktične znalce molim da se koncentriraju na suštinu i ukratko pojasne KAKO sud u praksi donosi odluku odnosno zaključak koliko iznosi bračna stečevina proizašla iz našeg braka.  

Marijana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija