Jump to content

Suvlasnicki odnosi i veliko ulaganje u zgradu


Ivica 123

Preporučene objave

Pozdrav,

Imamo situaciju sa zgradom na obali s četiri stana, čiji su suvlasnici iz različitih zemalja EU (uključujući Hrvate), ali nitko od njih ne boravi tamo dulje od nekoliko tjedana preko ljeta. Ovi stanovi su klasične vikendice, te na ovoj adresi nitko nije prijavljen ni s boravištem ni s prebivalištem.

Zgrada je u katastru podijeljena na čestice (po dva stana gornji i donji), dok nijedan stan nije etažiran. Zajednički krov je tehnički zajednički, budući da se radi o krovu cijele zgrade.

Zgrada nema upravitelja niti sredstava u pričuvi.

S obzirom na nedostatak odgovarajuće održavanja tijekom godina, pojavili su se određeni nedostaci na zgradi koji zahtijevaju ulaganje.

Na primjer, krov prokišnjava u pojedinim stanovima tijekom obilne kiše, što dovodi do ovlaženja zidova i pojave plijesni. Oborinske vode često začepljuju dotrajale kanalizacijske odvode, što ugrožava fasadu. Betonsko stubište je zbog vlage godinama počelo propadati, a vidljiva je i zarđala armatura.

Glavni problem leži u nedostatku dogovora među suvlasnicima o prioritizaciji ulaganja. Neki smatraju da je prioritet obnova krova, dok drugi ističu kanalizaciju ili stubište.

Pitanje je imaju li suvlasnici zakonsku osnovu prisiliti sve suvlasnike na ulaganje u obnovu određenih dijelova zgrade. Je li za obnovu krova ili stubišta potrebna većina suvlasnika zgrade, koncenzus ili se gleda cestica po cestica? Mogu li se neki od ovih nedostataka smatrati hitnim radovima, zbog kojih nije potrebna čak ni većina suvlasnika?

Također, što ako neki stanari pristanu na ulaganje, a neki ne? Kakve su mogućnosti naplate?

Hvala vam unaprijed na odgovoru!

uređeno: od Ivica 123
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Ivica 123 je promijenio naziv u Suvlasnicki odnosi i veliko ulaganje u zgradu

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija