Jump to content

Kupnja novog stana u braku


Baba Manda

Preporučene objave

Pozdrav,

Suprug i ja planiramo kupiti zajedno veci stan. Za kupnju ce biti potrebno da oboje participiramo kreditom. Situaija je takva da ja imam 20% vecu kreditnu sposobnost od supruga sto odmah navodi na to da bih ja trebala podici kredit a suprug biti suduznik. Postoji solucija da dignemo dva kredita, svatko svoj, no to je nesto skuplja varijanta za koju se jos moramo dobro raspitati. U tom slucaju je stvar jasna- svatko ima svoj kredit za otplatu stana i oboje upisujemo se kao vlasnici u ZK. No mene interesira pravna situacija gdje sam ja nosioc kredita, a suprug suduznik.

1) Znam da je stvar dogovora, ali je li za mene, pravno gledajuci u slucaju razvoda,  bolja opcija da se sama upisem kao vlasnik s obzirom da ce kredit glasiti na mene? Kako uopce funkcionira suduznistvo i vlasnistvo u slucaju razvoda?

2) Stan je bracna stecevina, pa u tom slucaju vrijedi podjela pola:pola. Koja je uopce prednost vlasnistva 1:1 tj. ako je stan u ZK izvadku na meni kad se razvodom dijeli pola:pola, a i kod kupoprodaje uvijek treba suglasnost partnera? Ispada da je svejedno jesmo li u ZK upisani i suprug i ja ili samo jedno od nas.

3) pitanje nevezano za konkretan slucaj, ali vezan za bracnu stecevinu: Hipotetski , kupila sam stan par godina prije stupanja u brak KREDITOM, polaze li suprug ikakva prava na takav stan u slucaju razvoda? Drugim rijecima, nejasna mi je definicija bracne stecevine (imovina stecena iskljucivo RADOM u braku). Dakle, kredit se realno isplacuje u mjesecnim ratama kroz placu, a to je imovina od rada i reci ce da sve rate kredita od trenutka stupanaj u brak su realno bracna stecevina bez obzira na upis vlasnistva koji je bio PRIJE braka.

 

Hvala lijepo na odgovorima.

BM

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Miran89 je napisao:

1) svjedno ima pravo na pola stana bez obzira na to što se upisani 1/1

2) manji su troškovi prilkom stjecanja vlasništva

3) stan je i dalje vaš

Hvala na odgovoru. TrecI odgovor mi nije jasan u potpunosti. Ispada da se iskljucivo gleda sam trenutak upisa vlasnistva.

Razumijem da sam ja uvijek vlasnik, medutim poanta pitanja je bila ima li suprug ikakva prava na taj stan u slucaju rastave nakon 20 godina braka? Buduci da sam 20 godina braka  taj stan otplacivala kreditom banke, u slucaju ako  suprug to sudski zatrazi, jesam li mu duzna isplatiti svotu u iznosu pola vrijednosti  anuiteta uplacenih kroz 20 godina? Jel realno, imovina/novac s kojim je taj kredit oplacivan u braku tih 20 goidna  stecen je RADOM, od place. 

Hvala lijepo.

BM

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Baba Manda je napisao:

medutim poanta pitanja je bila ima li suprug ikakva prava na taj stan u slucaju rastave nakon 20 godina braka?

I dalje je odgovor ne, ne polaže pravo na taj stan jer je taj stan kupljen prije nego što je sklopljen brak.

prije 3 sati , Baba Manda je napisao:

jesam li mu duzna isplatiti svotu u iznosu pola vrijednosti  anuiteta uplacenih kroz 20 godina?

Da

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija