Jump to content

Otkaz s ponudom izmijenjenog Ugovora


kmarijan

Preporučene objave

Poštovani, molim pomoć vezano uz ponudu izmijenjenog Ugovora o radu. 

Naime, riječ je o komunalnoj firmi u jednom gradu koja je izmjenom sistematizacije radnih mjesta ukinula određena radna mjesta i uvela nova radna mjesta.

Poslodavac radnicima koji su radili na ukinutim radnim mjestima dostavlja nove ugovore o radu u kontekstu otkaza s ponudom izmijenjenog Ugovora, s time da se prva ponuda može odbiti, a sljedeća je "obavezna" ukoliko radnik ne želi dobiti otkaz. 

Riječ je o radnim mjestima pod nazivom koji ne opisuje radni proces - znači nije riječ o npr kovaču ili monteru nego "tehnolog", "specijalist" i slično iz čega se ne može zaključiti što osoba radi. Takvi su nazivi ukinutih radnih mjesta, ali i novih radnih mjesta koja se nude u izmijenjenom Ugovoru.

Ono što mene zanima je da li su nove ponude, odnosno novi Ugovori o radu pravovaljani ukoliko u njima nije naveden opis poslova radnika koji dobiva taj ugovor? Naime, u predloženim ugovorima nema niti jednog slova o poslovima, a s druge strane poslodavac nije donio karte radnih mjesta pa se naziv radnog mjesta ne može povezati sa niti jednim radnim zadatkom unutar tvrtke. Poslodavac je donio samo nazive radnih mjesta po organizacijskim jedinicama sa pripadajućim koeficijentima i to je sve. Koliko su pravovaljani izmijenjeni ugovori koje poslodavac nameće radnicima? Jer, radnici (ukoliko žele i dalje raditi) moraju potpisati ugovor o radu, a ne znaju što će im sve biti popis i opis radnih zadataka. Napominjem kako unutra nema čak niti one famozne rečenice "radnik je dužan obavljati i sve druge poslove koje mu naredi neposredni rukovoditelj".

Zapravo, neovisno o nazivu radnog mjesta - i ona čisto operativna - npr vozač, nema opis radnih zadataka, ali nekako se podrazumijeva da vozač nešto vozi, ali zapravo izrađeni ugovori o radu ne sadrže opise poslova.

Ponavljam, poslodavac nije donio nikakav dokument koji bi se mogao povezati sa poslovima za radna mjesta za koja nudi nove ugovore o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 30. 03. 2024. u 19:43, kmarijan je napisao:

Naime, u predloženim ugovorima nema niti jednog slova o poslovima, a s druge strane poslodavac nije donio karte radnih mjesta pa se naziv radnog mjesta ne može povezati sa niti jednim radnim zadatkom unutar tvrtke.

Nije nužno da je navedeno u samom ugovoru, ali onda moraju postojati opisi radnih mjesta u internim aktima poslodavca. Što kaže sindikat? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sindikat kaže da je cijela priča nelegalna, ali neovisno o sindikatu, ono što je sigurno je to da poslodavac nije prilagodio opise radnih mjesta, odnosno nema internog akta koji bi pratio nove ugovore o radu.

Ukoliko nema opisa radnih mjesta u internom aktu poslodavca, onda ugovori nisu pravovaljani?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To bi moglo biti nezgodno jer otkaz s ponudom izmijenjenog Ugovora znači da, ukoliko se ugovor ne potpiše u definiranom roku, nastupa otkaz. Neki kažu da u takvoj situaciji treba potpisati novi ugovor pa onda pokrenuti sudski postupak protiv poslodavca... Ljudi imaju dvojbe sa situacijom i ne znaju kako se postaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me koje su opcije za radnike kojima je ukinuto radno mjesto, a nudi im se otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu koji nigdje nema opis poslova.

Ako takva ponuda nije pravovaljana, što je činiti radniku?

Ukoliko ne potpiše u roku od osam dana, dobije otkaz.

Ukoliko potpiše, bjanko je potpisao ugovor o radu za koji nema opis poslova - i naravno, novi ugovori su sa manjim koeficijentom u odnosu na prijašnji ugovor.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija