Jump to content

Odlazak u mirovinu


Bela2024

Preporučene objave

Poštovana Bela,

kao dugogodišnja osiguranica (više od 41.g. mirovinskog staža) ako idete u starosnu mirovinu s 1.7.2024.g. (prestanak rada 30.6.2024.g) imate 43.g. i 8 mjeseci mirovinskog staža (imate li djece ?) prilikom obračuna iznosa starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika koji se onda još povećava za 4,8 %.

Odlaskom u drugu starosnu mirovinu s nadnevkom 31.12.2024.g. (prestanak rada 30.12.2024.g.) na koju kao žena imate pravo od 3.7.2024.g. imate 44.g. i 2 mjeseca mirovinskog staža a prilikom obračuna iznosa starosne mirovine ista se povećava za 2,25 %.

Iznosi mirovina su simulirani uz prosječni vrijednosni bod (pvb) za ukupni radni staž od 1,0000, jer Vaš stvarni pvb nije poznat.

Bela 1 Izracun mirovine.jpg

Bela 2 Izracun mirovine.jpg

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Bela,

b) Polazni faktor za starosnu mirovinu
Polazni faktor za određivanje starosne mirovine povećava se osiguraniku koji prvi put stječe pravo na mirovinu nakon navršene starosne dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu i ima 35 godina mirovinskog staža za 0,45% za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, a najviše za 5 godina.
Osiguraniku - ženi u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2029., koja prvi put stječe pravo na mirovinu i ima najmanje 35 godina mirovinskog staža, mirovina se povećava 0,45% za svaki mjesec koji je protekao od navršene starosne dobi za starosnu mirovinu iz prijelaznog razdoblja (članak 180. ZOMO-a), u 2024. godini računa se od navršene 63 godine i 6 mjeseca života do dana ostvarivanja prava, a u 2025. godini 63 godine i 9 mjeseci života, a najviše za pet godina.

Kod Vas se ovaj članak primjenjuje nakon 3.7.2024.g.

 

b) Polazni faktor za starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika
Polazni faktor za određivanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika koji prvi put stječe pravo na mirovinu nakon navršene 60. godine života i ima 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju utvrđuje se na način da se polazni faktor 1,0 povećava za 0,15% po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava, a najviše za pet godina.


c) Polazni faktor za izračun starosne mirovine osiguranika koji prvi put stječe pravo i koji je navršio 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju prije navršene starosne dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu, povećava se za 0,15% po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika. Nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu polazni faktor povećava se za 0,45% po mjesecu i može iznositi najviše 1,27.

Kod Vas se ovaj članak primjenjuje do 1.7.2024.g.

 

https://www.mirovinsko.hr/hr/kako-se-odredjuje-mirovina/188

 

Zbog svega navedenog iznos starosne mirovine Vam pada ako nastavite raditi nakon 3.7.2024.g., taj pad iznosa starosne mirovine kod Vas bi bio sve do 1.6.2025.g

Lp.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija