Jump to content

Zastara kaznenog progona


Phoenix91

Preporučene objave

Poštovani,

Danas sam obavijesten da me policija trazi zbog kaznenog postupka koji je pokrenut 2016. godine. Nakon prve pojave pred sudom, drzavni odvjetnik je rekao da ce presuda biti uvjetna kazna s obzirom na detalje slucaja. 2019. godine sam preselio u drugi grad te nisam bio obavijesten o tijeku sudskog procesa. 2020. godine sam preselio u inozemstvo te nisam bio obavijesten o tijeku sudskog procesa. Sada saznajem da je presuda donesena u odsutstvu 2021. godine te je dosuđen pritvor. Sada je 2024. godina, dakle 8 godina je proslo od otvaranja postupka, zanima me koji su rokovi zastare u takvim slucajevima i moze li se pokrenuti postupak zastare kaznenog postupka.

 

Zahvaljujem.    

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos ne znam detalje jer nisam primio nikakavu presudu. Prema onome sto znam, postupak je pokrenut zbog napada na sluzbenu osobu. Naime, policijski sluzbenik me je verbalno napao i fizicki prijetio u centralnoj prostoriji policijske postaje na sto sam ja uzvratio uporabom fizicke sile i verbalnim prijetnjama, ozlijede su bile lakse prirode, odnosno ogrebotine i modrice. Na ocitovanju pred sudom sam priznao djelo, izrazio kajanje i uputio ispriku. Jedino sto trenutno znam je da je donesena presuda u odsutstvu i odreden pritvor, ne znam u kojem trajanju. Pokusavam doci do presude da znam tocno o cemu se radi, ali sam u inozemstvu i ne mogu je preuzeti trenutno. Prema rijecima drzavnog odvjetnika trebala je biti samo uvjetna kazna. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema dostupnim podacima na sustavu e-gradjani pise da sam optuzen po clanku 139 KZ po tockama 2 i 3. Maksimalna propisana kazna je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, rok zastare je 6 godina, proslo je vec 8 od pokretanja postupka. Ponavljam, drzavni odvjetnik je rekao da nije tesko djelo i da ce presuda biti uvjetna kazna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@sivko

Hvala na odgovoru, ali tako i ja nagađam, moze biti sve između 6 i 15 godina s obzirom na starost primjenjenog zakona i duljinu kazne po presudi, zato pisem ovdje kako bi dobio tocan i pravilno obrazlozen odgovor. Prema onome sto sam pronasao na "zakoni i propisi" ispada da je zastara ocigledna ali treba mi savjet pravnika/odvjetnika sa iskustvom u tim slucajevima uz koliko toliko detaljno objasnjenje/savjet sto i kako poduzeti te imam li pravo zalbe na presudu donijetu u odsutstvu i koji su rokovi/izgledi da se zalba usvoji ili odluka suda preispita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema tu nagađanja,zakon je jasan.15 godina je rok zastare kaznenog progona što znači da tu nemaš šansi za žalbu.

A zastara izvršenja kazne ovisi o tome koliko si dobio.

Moraš presudu primit da bi se žalio osim ako su presudu stavili na oglasnu ploču pa je postala pravomoćna.

Kad se preseljavaš moraš sudu preko policije ostavit adresu gdje ćeš primat poštu tako da ne bi bio "nedostupan pravosuđu".

E sad policija te tražila zbog dva razloga (a ne zna se koji), izbjegavanje kaznenog postupka ili izbjegavanje kazne zatvora (jer se ne zna kakva je presuda i da li je uopće donesena).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija