Jump to content

Vracanje studentske stipendije


Ivlo4

Preporučene objave

Pozdrav,

Ministarstvo obrazovanja trazi povrat isplacenog iznosa stipendije e kategorije. Situacija je sljedeca. Upisala sam prvu godinu diplomskoga, redovno sam pohadala fakultet, dobila stipendiju na temelju validnih dokaza i odlucila zamrznut godinu sad u 4. mjesecu. Jedini slucaj za koji pise da se mora izvrsiti povrat stipendije je ako se utvrdi da je student ostvario pravo stipendije na temelju netocnih podataka. To nikako nije moj slucaj. Medutim u pravilniku pise takoder da studenti koji imaju upisano mirovanje obveza nemogu se prijaviti na natjecaj za stipendiju..i oni koriste ovu stavku pravilnika da bi me obvezali na povrat stipendije. Ali kako sam ja mogla znati da cu morati upisati mirovanje obveza (zbog opravdanih razloga, posjedujem lijecnicku dokumentaciju). Takoder su uzeli podatke digitalno iz ISSPa i tu naravno pise da sam zamrznula i da je za cijelu godinu. Ja sam im dostavila potvrdu od fakulteta da sam ipak bila upisana kao redovan student, u sustavu pise kad se izmjena dogodila i takoder sam im poslala rjesenje o zamrzavanju na kojem isto pise datum kada je doneseno. Ja tu stipendiju necu i nemogu vratiti i zanimaju me posljedice ovoga. Molim ako itko poznaje ovaj pravilnik ili se nasao u istoj situaciji da pomogne. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 21. 05. 2024. u 18:23, Ivlo4 je napisao:

Jedini slucaj za koji pise da se mora izvrsiti povrat stipendije je ako se utvrdi da je student ostvario pravo stipendije na temelju netocnih podataka. To nikako nije moj slucaj. Medutim u pravilniku pise takoder da studenti koji imaju upisano mirovanje obveza nemogu se prijaviti na natjecaj za stipendiju..i oni koriste ovu stavku pravilnika da bi me obvezali na povrat stipendije.

ono sto bih ja napravio u takvom slucaju ih zatrazio pismeno neka objasne na temelju koji to tocno "netocnih podataka".
nadalje, sto se tice druge stavke  koju ste naveli "nemogu se prijaviti na natjecaj", smatram da se na to ne mogu pozvati jer ste vi vec se i prijavili i dobili stipendiju, stoga ovo za vas po mojem misljenju ne vrijedi. imate li kakvo pisano rjesenje i mogucnost zalbe na to rjesenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zatrazila sam pismeno da mi objasne i dobila sam odgovor da moram vratiti stipendiju jer "studenti koji imaju zamrznutu godinu nemaju pravo primati stipendiju".  Evo citiram kakav sam odgovor dobila "U slučaju nastanka izmijenjenih okolnosti tijekom akademske godine za koju ste ostvarili pravo na državnu stipendiju, studentu ste obustavlja daljnja isplata stipendije za sljedeći mjesec. Međutim, u Vašem slučaju evidentirani datum izmijenjene okolnosti je 1. listopada 2023. što je ujedno i datum početka akademske godine 2023./2024. te je iz priložene dokumentacije, Rješenja matičnog visokog učilišta, razvidno da se mirovanje prava i obveza odnosi na cijelu akademsku godinu u kojoj ste primali državnu stipendiju. Slijedom navedenoga, za akademsku godinu u kojoj imate upisano mirovanje prava i obveza ne možete ostvariti pravo na državnu stipendiju što je propisano predmetnim Pravilnikom te ste dužni izvršiti povrat isplaćenih rata stipendije prema ranije poslanim uputama." Moje pitanje je, pa sto da se odnosi na cijelu godinu?? U ISSPu je evidentirano da je godina zamrznuta cijela..ali se u tom sustavu vidi kada je to stupilo na snagu, jos sam im i poslala potvrdu. Podnila sam zalbu i trazila da posaljem nekome tko je iznad te suradnice. Medutim ima jedna jedina email adresa, i naravno odgovorila mi je na zalbu sa ovim gore sto sam poslala. Neznam sto da radim s njima vise.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rjesenje maticnog visokog sveucilista navodi da mi je odobreno mirovanje obveza za cijelu akademsku godinu. To je rjesenje doneseno u 4. mjesec, a podnila sam zahtjev sredinom 3. A ovi iz Ministarstva se pozivaju na to da posto sam uspjela zamrznut cijelu godinu onda trebam vratiti stipendiju. U Pravilniku pise podnaslov "Uvjeti za dodjelu drzavne stipendije: Pravo na dodjelu državne stipendije ne mogu ostvariti studenti koji imaju upisano mirovanje obveza u akademskoj godini prijave na natječaj." Oni se pozivaju na ovu stavku..ali ja sam imala pravo po svakoj logici sve dok nisam zamrznula godinu. Takoder, U Pravilniku pise podnaslov "Vjerodostojnost podataka":  "Ministarstvo provodi provjeru točnosti podataka na temelju kojih je student ostvario pravo na državnu stipendiju. Ako se naknadnom provjerom utvrdi da podaci na temelju kojih je student ostvario pravo na državnu stipendiju nisu točni, studentu koji je ostvario pravo na državnu stipendiju obustavlja se isplata državne stipendije, a student je dužan izvršiti povrat do tada isplaćenih novčanih sredstava." Ovo je jedino mjesto gdje se spominje vracanje stipendije. Jednostavno se ne aplicira na moju situaciju. Na njihovoj sluzbenoj stranici pod "cesta pitanja" stoji pitanje "Treba li se vratiti stipendija ako se tijekom akademske godine odustane od fakulteta?" Njihov odgovor: " U slucaju izmijenjenih okolnosti, Ministarstvo obustavlja isplatu stipendije  za sljedeci mjesec.". Izmijenjene okolnosti iz stavka 3. ovoga članka odnose se na: 1. upis mirovanja obveza 2. ispis s visokog učilišta 3. ostvarivanje prava na stipendiju po drugoj osnovi, osim stipendije ostvarene za razdoblje obavljanja stručne prakse i/ili sudjelovanja u programu mobilnosti i međunarodne razmjene studenata 4. završetak studija 5. ostali razlozi koji utječu na status studenta. Tko je ovde lud? Molim za Vase misljenje.

uređeno: od Ivlo4
Pogresna rijec
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija