Jump to content

Tehnološki višak u školi


Bitno Nebitno

Preporučene objave

Pozdrav, ukoliko jedan od 3 nastavnika mora biti tehnološki višak, a jedan je sindikalni povjerenik, jel se taj koji je sindikal.pov. izuzima iz bodovanja i zaštićen je? Druga kolegica ima dijete mlađe od 8 godina, a treći kolega ima najveći broj staža i najstariji je od svih troje. Dakle, situacija je

Kolega s najvećim brojem bodova - najviše staža i najstariji

Kolegica s djetetom mlađim od 8 god. 

Kolega s najmanjim br bodova, sindikalni povjerenik.

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 03. 06. 2024. u 13:36, gala385 je napisao:

Ne izuzima se. Suglasnost daje predsjednik sindikata (što neće dati) a u slučaju uskrate suglasnost nadomješta sudska odluka.

Zahvaljujem na odgovoru, nisam siguran na što se odnosi suglasnost. Suglasnost da povjerenik bude višak ili suglasnost da povjerenik ne može biti višak. 

Tko bi po zakonu trebao biti višak?

Hvala još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U skladu s člankom 115. stavkom 2.  Zakona o radu, pri odlučivanju o radniku kojemu će se otkazati poslovno uvjetovanim otkazom ugovora o radu ravnatelj/ica školske ustanove mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti radnika i obvezama uzdržavanja koje terete radnika. Višak bi "trebala" biti osoba za koju ravnatelj utvrdi  da ima najmanje staža, starosti i uzdržavanih osoba.

Prije donošenja odluke o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu ravnatelj/ica školske ustanove obvezan je izvršiti prethodno savjetovanje odnosno traženje prethodne suglasnosti radničkog vijeća ili sindikalnog povjerenika s pravima i obvezama radničkog vijeća, ako u školskoj ustanovi nije utemeljeno radničko vijeće u skladu s člancima 150. ili 151. Zakona o radu odnosno odredbama članka 32. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama ili članka 42. (u vašem slučaju čl. 72.) Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama o zabrani otkaza bez prethodne suglasnosti sindikalnog povjerenika odnosno sindikalnog povjerenika s pravima i obvezama radničkog vijeća, pisanim putem kako bi se, u slučaju eventualnog sudskog spora moglo dokazati da je zakonska obveza izvršena. Zbog zakonitosti odluke o otkazu vrlo je važno razlikovati radi li se o savjetovanju ili suglasnosti. Bitna razlika između obveze savjetovanja s radničkim vijećem odnosno sindikalnim povjerenikom  s pravima i obvezama radničkog vijeća kada je dovoljno samo izvršiti obvezu savjetovanja, a  unatoč protivljenju može se donijeti  odluka i obveze dobivanja prethodne suglasnosti radničkog vijeća odnosno sindikalnog povjerenika s pravima i obvezama radničkog vijeća je da se  bez prethodne suglasnosti ne može ( smije ) donijeti određena odluka jer nije zakonita. U  slučaju uskraćene suglasnosti tu suglasnost mora nadomjestiti sudska ili arbitražna odluka. Nakon izvršene obveze savjetovanja ili dobivanja prethodne suglasnosti radničkog vijeća odnosno sindikalnog povjerenika s pravima i obvezama radničkog vijeća potrebna je i prethodna suglasnost školskog odbora prije donošenja odluke o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu u skladu s člankom 114. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija