Jump to content

Izbijanje prozora prema susjedu


Tinna26

Preporučene objave

Prema članku 5. točka 9. važećeg Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom mogu se izvoditi radovi

-       na postojećoj zgradi, ako tim Pravilnikom nije propisano drukčije, a kojima se:

a) dodaju, obnavljaju ili zamjenjuju dijelovi zgrade koji su dio omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade ili su dio tehničkog sustava zgrade, kao što su prozirni elementi pročelja, (daljnje nabrajanje radova kao bespotrebno izostavljeno).

Pritom bi trebali vidjeti s nekim arhitektom ili se možete također informirati u nadležnom tijelu graditeljstva o odredbama prostornog plana kakvi se otvori smiju izvoditi na udaljenosti 1,5 m od međe -  mislim da niti jedan PP ne dozvoljava izvođenje klasičnog prozora (kao prozirnog elementa pročelja) na toj udaljenosti, eventualno otvora od staklenih prizmi navedenih dimezija.

Što se smatra otvorom, a što ne - ovisi isključivo o provedbenim odredbama prostornog plana koji se primjenjuje za vaše područje, a taj podatak  saznat ćete nakon informiranja, pa ako je takav zahvat dozvoljen prostornim planom, suglasnost susjeda nije presudna - ali ga ipak obavijestite o svojim namjerama da vam kasnije ne bi radio probleme.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu vam citirati provedbene odredbe iz našeg prostornog plana uređenja, tako da vidite što otprilike stoji kao odredba, napominjem još jednom, da svaki prostorni plan ima drugačije sročene odredbe, ali sve se vrte oko sličnog utvrđenja:

„Minimalna udaljenost samostojeće obiteljske zgrade od međa građevne čestice je 3,0 m (ako je na tom pročelju planirana gradnja otvora) odnosno 1,0 m (ako na dijelovima zgrade koji su od međe građevne čestice udaljeni manje od 3,0 m nije planirana gradnja otvora, osim kada je susjedna građevna čestica javne namjene - prometna površina, javna zelena površina i sl.). Otvorima se ne smatraju fiksna neprozirna ostakljenja maksimalne površine 0,4 m² (građevinski otvor), dijelovi zida od staklene opeke, ventilacijski otvori maksimalne veličine Ø 15 cm ili 15 x 15 cm (građevinski otvor), a kroz koje se ventilacija odvija prirodnim putem i kroz koji nije moguće ostvariti vizualni kontakt“.

U naš PP su također uključeni ventilacijski otvori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija