Jump to content

tko utvrđuje poslovnu sposobnost, sudac ili psihijatar ?


anonimno

Preporučene objave

U prisutnosti suca sklopljen je ugovor o doživotnom uzdržavanju. Uzdržavani ima 93 godine. Kod centra za socijalnu skrb 6 mjeseci prije pokrenuo je zahtjev za odlazak u dom za starije osobe zato što je vezan za krevet. Davatelj uzdržavanja u ugovoru se ne obavezuje da će raditi bilo što oko skrbi za njegovo zdravlj, prehranu ili higijenu. Prema sadržaju ugovora vidim da starac nije shvatio da treba 24 satnu njegu. Sudac koji je tome prisustvovao nije nikako reagirao. Da li je prema sadržaju ugovora sudac trebao tražiti procjenu sposobnosti odlućivanja za tu stariju osobu koja ne shvaća da onaj s kim sklapa ugovor neće i ne mora voziti ga u bolnicu, kuhati mu, prati ga i slićne stvari koje nepokretna osoba vezana za krevet nemože obavljati sama ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini se da je spor o sadržaju ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Nitko ne može biti prisiljen da ispunjava takav ugovor ako to ne želi. Ako postoji mana volje (greška u razmišljanju) prigodom sklapanja ugovora, treba ga jednostavno raskinuti. Naravno, na to se nastavlja postupak utvrđivanja naknade štete, ukoliko takav zahtjev bude postavljen.

 

Da neka osoba nema poslovnu sposobnost - sposobnost građanina da sklapa ugovore, to se utvrđuje u posebnom sudskom postupku pri čemu se angažiraju stručne osobe, kao što su psihijatri.

 

Bobic

 

P.S. inače, naslov pitanja, kako ste ga postavili, nudi i drugačiji odgovor. Npr. suci u Bjelovaru duševno a podredno intelektualno stanje stranaka u postupku utvrđuju po vlastitoj procjeni i tek prema riječima jedne od stranaka. Neshvatljivo, ali istinito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neobično pitanje.

Kada osiguravajuće društvo zaključi ugovor o osiguranju od nesretnog slučaja, tada očekuje da će osiguranik dugo i mirno živjeti. Dakle, da osigurani slučaj neće nastati a time i obveza na isplatu.

U ovom drugom pitanju navodite da je uzdržavana osoba umrla. Prema tome raskid ugovora u smislu njegovog ispunjavanja više nema smisla. Ostaje pitanje da li je za života uzdžavane osobe njegova imovina prešla u vlasništvo druge strane a da druga strana nije imala volju da ispunjava svoje obveze. I tome slično. Ali tada bi se moglo razmišljati o utvrđenju da je ugovor o uzdržavanju ništav.

Zato je najbolje da se sa detaljima slučaja obratite odvjetniku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija