Jump to content

naknadno pronađena imovina prapradjeda


anonimno

Preporučene objave

Moja majka je nakon provedene ostavinske rasprave 1964 godine postala jedina nasljednica nekretnina iza pokojnog djeda (njezinog oca).

 

Međutim neke parcele nisu prenesene na njezino vlasništvo jer je u vlasničkom listu bilo navedeno ime i prezime djeda i adresa stanovanja, no razlikovalo se ime oca. Majka je mislila da je to greška u pisanju jer je dio terena bio u to vrijeme pod Republikom Italijom, a oni su znali pisati svašta odnosno Ivan je bio Giovanni i dr.

 

U povijesnom arhivu su mi rekli da bi trebali podatke o godinama rođenja majčinih roditelja i djedova i ostalih predaka za detaljnije pretrage arhivske građe vezane uz knjige rođenih i umrlih i uputili me da odem u župni ured jer župnici vode evidencije prema kućnim brojevima, a u matičnim uredima imaju podatke o smrti od posljednjih 60-ak godina.

 

Otišao sam u župni ured gdje mi je svećenik izvadio podatke od tisuću osamsto i neke do danas iz koje je vidljivo da je ta osoba čije čestice nisu bile prenesene na moju majku njezin pra pra djed.

 

U rješenju o nasljeđivanju iza majčinog oca 1964.g. (mog djeda) sudac je napisao da je moja majka dužna dostaviti dokaz da se radi o istoj osobi i ukoliko to dostavi da će to prijeći u njezino nasljedstvo.

 

Obzirom da smo utvrdili da je to u biti vlasništvo njezinog pradjeda i da to nije ista osoba već je rođen još u devetnaestom stoljeću, da su njegovi braća, sestre i druga rodbina već čitavo stoljeće i pol mrtvi, a mi ne znamo tko su sljednici muči me kako da riješim taj problem.

 

Napominjem da je moja majka čitavo ovo vrijeme držala da su ti tereni njezini, a i susjedi sa kojima graniče ti tereni rekli su da znaju da je to mamino (u vlasničkom listu piše kako su inače nazivali tu obitelj između ostalog)

 

Da li bi se mogao kao dokaz na sudu koristiti taj dokument iz župnog ureda iz kojeg je vidljivo tko je stanovao i kakve su rodbinske veze među tim osobama tj. da je to majčin pradjed.

 

Moja majka ima 77 godina, tako da je još par starijih osoba u selu koje su poznavale njezine roditelje, ali ne i djeda i pradjeda.

 

Molim vas da mi pomognete od kuda bih trebao krenuti. Da li se može tražiti dosjelost? Kakva je procedura? Koje dokumente trebam priložiti kao dokaz? Koliko to može koštati i koliko dugo traje?

 

Unaprijed zahvaljujem na svim konstruktivnim odgovorima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokusajte u zupnom uredu izvaditi podatke.

oni vam imaju sva rodoslovlja za zupljane.

morate napraviti nasljedno stablo iza pra pradjeda i obavijestiti sud o svima njima.

medjutim to je novi ostavinski postupak.

pogledajte u drzavnoj arhivi imaju li podatke o njemu i njegovoj smrti i da li je vodjen iza njega ostavinski postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija